ادبیات تحقیرآمیز علی انصاریان، نافی ادبیات تحقیرآمیز مجری افغان نیست
متأسفانه هرگونه ادبیات زشت یا رفتار نامتعارف علیه ایران و ایرانی که از سوی دیگر کشورها رخ میدهد، شاهد رفتار یا گرفتاری های رادیکالی هستیم که عامل آن رفتار یا گفتار خلاف ایران در سطح افکارعمومی در موضع مظلوم قرار میگیرد. از این منظر به نظر میرسد، باید در چنین مواقعی از واکنشهای شتابزده و مقابله به مثل عینی، شبیه آنچه انصاریان انجام داد، پرهیز کرد.
پس از آنکه علی انصاریان با ادبیاتی تحقیرآمیز به اظهارنظر گزارشگر تلویزیون واکنش نشان داد، موجی از انتقادات به درستی شکل گرفت که این بازیکن سابق فوتبال و مجری نورسیده تلویزیون را وادار به عذرخواهی کرد؛ اتفاقی که چیزی از زشتی ادبیات تحقیرآمیز گزارشگر افغان علیه مردم ایران کم نمیکند و به نظر میرسد انصاریان در عمل زمینه مظلوم نمایی انصاریان را فراهم ساخت.
به گزارش «تابناک»؛ «تصاویری که شما به صورت زنده میبینید را ایرانیها با یکی دو دقیقه تأخیر میبینند و بعضی از این صحنهها را اصلا نمیبینند»؛ این دیالوگی بود که گزارشگر تلویزیون افغانستان در جریان بازی ایران یمن خطاب به مردم افغانستان گفت و منجر به بروز یک سلسله واکنشها در فضای مجازی شد. علی انصاریان که به اجرای برنامهای در شبکه پنج همزمان با جام فوتبال ملتهای آسیا میپرداخت، روی این موج سوار شد و با تقلید لهجه این گزارشگر افغان، دست به اقدام متقابل برای تحقیر گزارشگر افغان زد.
انصاریان در مونوگی قابل تأمل تأکید کرد: «یه گزارشگر عزیز افغانستانی گفته بود تصویری که می بینید در ایران با یکی دو دقیقه دیرتر ایرانی ها می بینن یا کلا نمی بینن! دوست عزیز، قربونت برم اصلا این حرفو نزن! ما چیزهایی رو دیدیم که شما اصلا ندیدید. بعد یادت هم باشه درباره کشوری داری حرف میزنی که خیلی خیلی مدیونش هستید، بنابراین سعی کن گزارشت رو بدی و به این چیزها کاری نداشته باشی، ممنونم ازتون!»
هرچند درباره اینکه لهجه مصداق امر نژادپرستانه است، میان صاحبنظران اختلاف بود و برخی رفتار انصاریان را نژادپرستانه خواندند و برخی آن را نژادپرستانه قلمداد نکردند؛ اما صاحبنظران بر این موضع همگرایی داشتند که رفتار و ادبیات انصاریان تحقیرآمیز بوده و نقد جدی را میطلبد. موج نقدها نسبت به علی انصاریان آنچنان بزرگ و مشتمل بر همه گروههای فکری بود که عذرخواهی علی انصاریان را در پی داشت و او که گفته میشود مشروط با تعهد مسئولان شبکه مجوز حضور در برنامه را دریافت کرده بود، نسبت به ادبیاتی که در پیش گرفته بود، از مردم پوزش خواست.
در همین حال، گزارشگر افغانستانی، با انتشار ویدیویی که در آن تصاویر بازیکنان تیم فوتبال ایران است، سعی کرد رفتار خود را اخلاقمدارانه و رفتار انصاریان را غیراخلاقی قلمداد کند. درباره انصاریان شکی نیست اما آنچه مسلم است، رفتار این گزارشگر نیز تحقیرآمیز بود و این تحقیر نه متوجه مدل پخش فوتبال در شبکه سوم سیما بلکه متوجه مردم ایران شده بود که به گفته گزارشگر افغان «بعضی از این صحنهها (ی فوتبال) را اصلا نمیبینند»!
در واقع ادبیات تحقیرآمیز علی انصاریان، نافی ادبیات تحقیرآمیز مجری افغان نیست و خدمتی که انصاریان به این گزارشگر کرد، کمک به قرار گرفتن او در جایگاه مظلوم است. از این منظر به نظر میرسد نباید در این موج، صرفا به نقد انصاریان بسنده و کرد، بلکه باید به این گزارشگر نیز متذکر شد که اساسا مسائل ایران ارتباطی به این گزارشگر ندارد که آنها را در میانه یک گزارش فوتبال مطرح کند و چنین چیزهایی را دستاویزی برای بهتر نشان دادن فضای کشور افغانستان نسبت به ایران قرار دهد.
متأسفانه هرگونه ادبیات زشت یا رفتار نامتعارف علیه ایران و ایرانی از سوی دیگر کشورها رخ میدهد، شاهد رفتار یا گرفتاری های رادیکالی هستیم که عامل آن رفتار یا گفتار خلاف ایران در سطح افکارعمومی در موضع مظلوم قرار میگیرد. از این منظر به نظر میرسد، باید در چنین مواقعی از واکنشهای شتابزده و مقابله به مثل عینی، شبیه آنچه انصاریان انجام داد، پرهیز کرد و با روشی معقول که طرف مقابل را شرمنده کند واکنش نشان داد؛ توصیهای که البته بعید است جدی گرفته شود.