شنبه 3 آذر 1403

اردیبهشت 98/ تعطیل مسابقه بخت‌آزمایی

وب‌گاه عصر ایران مشاهده در مرجع
اردیبهشت 98/ تعطیل مسابقه بخت‌آزمایی

در همین اردیبهشت 1398 و کمتر از دو ماه پس از حذف عادل فردوسی پور و برنامه 90 و تلاش رییس جوان شبکه سه برای جایگزین کردن «محمد رضا گلزار» آیت الله مکارم شیرازی به صراحت فتوا داد که این مسابقه بخت آزمایی و شرکت در آن حرام است. رهبری نیز به صدا و سیما تذکر دادند روش های بخت آزمایی ترویج نشود و برنامه متوقف شد.

عصر ایران؛ مهرداد خدیر - نخستین روز اردیبهشت 1398 با نیمه شعبان، مقارن بود و تعطیل اما همین روز تعطیل خبرساز شد و خبر این بود: انتصاب سردار حسین سلامی به فرماندهی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و چون 12 روز قبل، دونالد ترامپ این نهاد را به عنوان سازمانی تروریستی اعلام کرده بود، انتصاب فرمانده جدید مورد توجه رسانه های خارج از ایران نیز قرار گرفت. دو دوره 5 ساله فرماندهی سردار عزیز جعفری که از سال 86 شروع شده بود سال 96 به پایان رسیده و تمدید سه ساله اضافه بر سازمان بود اما گفته شد این تمدید به خاطر سرکوب کامل داعش بوده و پس از انجام آن کار تا پایان سه سال، به طول نینجامید. برخی نیز به نوع عملکرد در مقابله با سیل در فروردین ماه نسبت دادند. اتفاق قابل توجه حجم قابل توجهی از تبریکات مقامات مختلف به فرمانده جدید بود که به رفتار ایالات متحده در قبال سپاه در هفته منتهی به اردیبهشت بی ربط نبود. خبر قابل یادآوری دیگر در اردیبهشت ماه درگذشت بهمن کشاورز وکیل و حقوق دان برجسته است که هر چند در خانواده ای سیاسی زاده و بالیده بود (پدرش کریم کشاورز و عمویش فریدون کشاورز) اما با ادبیات حقوقی شناخته می شد اگرچه شهرت عمومی او از 20 سال قبل از آن و در جریان محاکمه غلامحسین کرباسچی شهردار وقت تهران آغاز شده بود.

در همان روز - سوم اردیبهشت - که بهمن کشاورز چشم از جهان فروبست یادداشتی از او در روزنامه شرق به چاپ رسیده بود. نقش بهمن کشاورز و کانون وکلا در قبولاندن مقوله وکالت به ساختار قضایی فقهی پس از پیروزی انقلاب 1357 را هنگامی می توان بهتر دریافت که به کتاب خاطرات شیخ صادق خلخالی (ایام انزوا، جلد دوم، نشر سایه، صفحه 78) سری بزنیم. آنجا که می نویسد یا می گوید:

«در این مورد که چرا اجازه نمی دهیم، مجرمین وکیل انتخاب کنند باید بگویم ما در قوانین شرع و الگوی اسلامی نداریم که کسی بتواند برای خود وکیل انتخاب کند. مگر این که لال باشد و کسانی را که ما محاکمه می کنیم لال نیستند و عقل شان می رسد که جواب بدهند. چون ما اصولا چیزی نمی پرسیم که آنها از جواب دادن به انها عاجر بمانند. مثلا ما می پرسیم فلان شخص را تو کشتی؟ می گوید: بله و بعد ما می پرسیم: خوب، چطور کشتی؟ او می گوید مثلا از پشت به او تیراندازی کردم. اینها مسایلی نیست که نیاز به وکیل یا کارشناس داشته باشد.»

در همین اردیبهشت 1398 و کمتر از دو ماه پس از حذف عادل فردوسی پور و برنامه 90 و تلاش رییس جوان شبکه سه برای جایگزین کردن «محمد رضا گلزار» آیت الله مکارم شیرازی به صراحت فتوا داد که این مسابقه بخت آزمایی و شرکت در آن حرام است. رهبری نیز به صدا و سیما تذکر دادند روش های بخت آزمایی ترویج نشود و برنامه متوقف شد. وزیر ارتباطات هم به اپراتورهای موبایل دستور داد مانع شوند و واقعیت نیز همین بود که یک مسابقه معمولی نبود که برنده ها جایزه بگیرند چرا که افراد هر مرحله را با پرداخت پول برای آگاهی از پاسخ ها پشت سر می گذاشتند و شکی باقی نمانده بود که این یک بخت آزمایی کامل است و محمد رضا گلزار همه را یاد عزت‌الله متوجه در چهارشنبه های اعانه ملی و بخت آزمایی پیش از انقلاب می انداخت.

با این تفاوت که مرحوم «متوجه» یک مجری کامل و تمام عیار بود و گلزار همچنان یک مدل است و بازیگر شش دانگی هم نیست چه رسد به این که مجری حرفه ای باشد. خبر تکان دهنده و تأثیرگذار بر افکار عمومی در اردیبهشت اما محاکمه «سید محمد هادی رضوی» داماد محمد شریعتمداری وزیر تعاون، کار و رفاه در پرونده بانک سرمایه بود.

گفت و گوهای نماینده دادستان با رضوی هم سر و صدا کرد. آقای قهرمانی گفت:

«متهم، سید محمد هادی رضوی از مجرای پرداخت رشوه به مدیران بانک سرمایه و بدون تودیع وثیقه حدود 107 میلیارد تومان را در سال های 91 تا 94 از شبکه بانکی خارج و صرف عیش و نوش و خودروهای لوکس و سفرهای خارجی کرده است» و او این گونه پاسخ یا توضیح داد: «بانک سرمایه 31 بدهکار کلان دارد. با هزار میلیارد و 400 میلیارد و 300 میلیارد. لیست اسامی این افراد را هم هیأت تحقیق و تفحص مجلس اعلام کرده و نام من در آن فهرست نیست. چرا؟ چون بدهی من مگر چقدر بوده؟ 80 میلیارد تومان!» یعنی 80 میلیارد که در مقابل هزار میلیارد چیزی نیست و لابد آقای هزار میلیاردی هم می تواند بگوید هزار میلیارد من در مقابل 3 هزار میلیارد تومان پرونده دیگر چیزی نیست! نماینده دادستان اما پاسخی به او داد که تیتر برخی نشریات شد: «حد شما وام ازدواج است نه 80 تا 100 میلیارد تومان وام بی وثیقه!» او در بخش دیگری از دادگاه هم گفت: «من یهو به صحنه نیامدم. پدر و پدربزرگ من ثروت‌مند بودند.» منتها این سؤال در ذهن شکل می گرفت اگر این گونه بوده چرا با سرمایه آنان تجارت نمی کرده و سراغ بانک سرمایه رفته و وام 100 میلیاردی گرفته است؟ در این فضا اما دغدغه یک روزنامه اصول گرا این بود که چرا شورای شهر تهران معابری را به نام فروغ فرخ‌زاد، علی حاتمی و علی نصیریان نام گذاری کرده است؟ در همین ماه و بعد از مدت ها فیل محمود احمدی‌نژاد یاد هندوستان کرد اما به جای هندوستان به تاکستان رفت و در آنجا گفت: اگر ارزش منابع انرژی تقسیم شود به هر ایرانی ماهی یک میلیون تومان می رسد. او در دوران ریاست جمهوری نیز درباره اراضی ایران گفته بود اگر تقسیم شود به هر خانواده ایرانی یک خانه ویلایی می رسد و همان موقع نماینده وقت ساری در مجلس هم به طعنه گفته بود اگر آب های دریای خزر را نیز تقسیم کنند به هر ایرانی یک حوض هم می رسد! از چهره های خبرساز اردیبهشت 1398 همچنین می‌توان به محمد سرافراز رییس پیشین سازمان صدا و سیما اشاره کرد که دولت مستعجلی در جام‌جم داشت و همچنان ابهاماتی درباره ماجرای کناره‌گیری او وجود دارد. داستانی که با انتصاب «شهرزاد میر قلی خان» به عنوان بازرس ویژه شروع شد.

--------------------------------------------------

بیشتر بخوانید:

فروردین 98/ شروع سال با سیل

لینک کوتاه: asriran.com/0031Dp
اردیبهشت 98/ تعطیل مسابقه بخت‌آزمایی 2
اردیبهشت 98/ تعطیل مسابقه بخت‌آزمایی 3