شنبه 3 آذر 1403

ارزآوری مناطق آزاد و ویژه اقتصادی تا پایان برنامه هفتم 2 برابر می‌شود

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
ارزآوری مناطق آزاد و ویژه اقتصادی تا پایان برنامه هفتم 2 برابر می‌شود

عبدالملکی گفت: ظرفیت صادراتی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی اکنون 17 تا 18 میلیارد دلار برآورد می شود و برنامه ریزی شده در برنامه هفتم ارزآوری از طریق این مناطق دو برابر شود.

عبدالملکی دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در برنامه صف اول به سوالات زیر پاسخ داد:

وضعیت مناطق آزاد و ویژه اقتصادی چگونه است و وظیفه اصلی این مناطق چیست؟

عبدالملکی: مناطق آزاد در حال تغییر ریل از واردات به صادرات است. در حوزه صادرات مناطق آزاد یکی از مدخل‌های اصلی تامین منابع ارزی کشور به شمار می‌رود. سال گذشته 30 میلیارد دلار ارز غیر نفتی برای کشور از طریق مناطق آزاد و ویژه اقتصادی حاصل شد.

در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، 13 میلیارد دلار تراز مثبت تجاری در سال 1401 داشتیم. تراز مناطق آزاد به تنهایی که دائما تراز منفی داشت، مثبت شد و به 770 میلیون دلار رسید.

سرعت سرمایه گذاری خارجی و داخلی در این مناطق در دولت سیزدهم 2 تا 3 برابر شده است. 90 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری داخلی و 270 میلیون دلار سرمایه گذاری خارجی انجام شده است.

بیشتر نیازمندی‌های اساسی کشور از طریق مناطق آزاد و ویژه تامین می شود. 70 درصد کل تجارت آزاد از مناطق آزاد و ویژه اقتصادی انجام می‌شود. سرعت پیشرفت طرح‌های عمرانی در این مناطق در دولت سیزدهم دو برابر شده است.

آیا در خصوص مناطق آزاد رتبه بندی شده است؟

عبدالملکی: مناطق آزاد از جهت وسعت متفاوت هستند بنابراین میزان تجارت در آنها مختلف است و رتبه بندی در این خصوص نداریم.

بهار امسال رتبه بندی به لحاظ فضای کسب و کار در مناطق آزاد داشتیم که با استاندارد‌های جهانی تهیه شده است و ظرف یکی دو هفته آینده نتیجه آن اعلام می شود. وارد رتبه بندی فضای کسب و کار در مناطق ویژه هم خواهیم شد.

برای بهبود فضای کسب و کار از زمستان گذشته پروژه مقررات زدایی را در این مناطق شروع کردیم. مراحل زائد قوانین حذف شده، زمان صدور مجوز کوتاه شده و مدارکی که از تولیدکننده درخواست می‌شود کمتر شده است. ده‌ها کمیسیون و شورا حذف شده است بنابراین صدرو مجوز‌ها تسهیل شده و اتفاق خوبی در بهبود فضای کسب و کار در مناطق آزاد و ویژه افتاده است.

هدفگذاری برای مناطق آزاد و ویژه اقتصادی در برنامه هفتم به چه صورت است؟

عبدالملکی: در برنامه هفتم تاکید بر افزایش صادرات در مناطق آزاد و ویژه شده است. هدفگذاری کمی در این خصوص نشده اما ما خود را مکلف می‌دانیم شاخص های اصلی همچون صادرات، اشتغال، ارز آوری و جذب سرمایه را در این مناطق بهبود ببخشیم و برنامه ریزی شده که تا آخر برنامه هفتم حداقل دو برابر شود.

یک سوم ارز غیر نفتی کشور را مناطق آزاد و ویژه تامین می‌کند. ظرفیت صادراتی این مناطق زیاد است و اکنون مجموعا 17 تا 18 میلیارد دلار برآورد می شود. برنامه ریزی شده در برنامه هفتم ارزآوری از طریق مناطق آزاد و ویژه اقتصادی دو برابر شود.

سرمایه گذاری در این مناطق سال گذشته 32 هزار میلیارد تومان بوده است، برنامه ریزی شده 450 هزار میلیارد تومان طرح‌های سرمایه گذاری به سرمایه گذاران در این مناطق عرضه شود.

14 منطقه آزاد داریم که 7 منطقه جدید است. 79 منطقه ویژه اقتصادی مصوب داریم که 33 منطقه فعال شده است. اگر همه مناطق فعال شوند 93 تا منطقه آزاد و ویژه خواهیم داشت.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی اقتصاد و انرژی