از خاطره تلخ سقوط هواپیما تا آرزوی ایستادن بر فراز اورست...
نجات دهنده جان انسانها و حیوانات گیر کرده در لابلای صخره ها شده اند و اما همیشه هم کارشان به خیر و خوشی تمام نشده است مثل کرامت الله امیری، کوهنورد کهگیلویه و بویراحمدی که هنوز صحنه های عجیب و غریب سقوط پرواز تهران - یاسوج و صعود تلخشان به دنا برای یافتن باقیمانده اجساد مسافران این پرواز را از یاد نبرده است.
و حالا که به صعودهای کرونایی عادت کرده اند با شرایطی خاص که مثل گذشته نیست اما هنوز شیرین است چراکه تنها یک کوهنوردی ساده نیست و می توان هم کوهنورد بود و هم غارشناس و از همه بالاتر بااخلاق، شاداب و اسطوره شد.
کرامت الله که این روزها به تازگی تولدش را جشن گرفته و متولد آبان 1348 است، فاتح بیشترین قلل بالای 4000 متر در کشور است مثل دنا در کهگیلویه و بویراحمد؛ استانی که بدون هیچ راهپیمایی به پای مسیر کوهپیمایی خواهید رسید؛ دنای معروفی که در همه جای ایران نام با شکوهش به یادگار گرفته شده اما در خانه خودش حتی یک بزرگراه در شهرهای استان به نامش زده نشده است.
هرچند کرامت الله امیری دل پری از بی مهری ها به ورزش کوهنوردی در این استان دارد اما باز هم راضی است و خوشحال از ادامه دادن صعود از کوههای انسان سازی؛ چرا که از کوهها آموخته، استقامت و پایداری در مقابل مشکلات، لذت بردن با داشته های خود و رفتن به سوی ناشناختهها و...
همانطور که طبیعت نوازششان می کنند آنها هم با طبیعت مهربانی می کنند؛ تنها ورزشی است که احتیاج به تشویق، برنده شدن و هورا کشیدن ندارد؛ همه با هم برای هدفی خاص به کوه میروند تا هم از دغدغه های شهری به دور باشند و هم یک روز خوب را زندگی کنند.
و البته غمگین از دیدن دماوندی که نماد استقامت و پایداری ایرانیان است اما تبدیل به زباله دانی شده و معتقد است که دنا هم در حال ضربه خوردن از سرازیر شدن کوهنوردان بیش از ظرفیت میزبانی اش است.
کرامت الله امیری، کوهنورد از سال 73 به صورت حرفه ای کوهنوردی را آغاز کرده و همه قله های دنا را هر کدام بیش از 10 بار صعود کرده است، علاوه بر آنکه تمام مسیرهای صعود و زمان رسیدن به آن را نشانه گذاری و در اختیار اداره ورزش و جوانان داده است تا به اطلاع کوهنوردان همه استانها برسد.
نبود مدیریت، تشکیل نشدن کارگروههای کوهنوردی و سازماندهی گروههای آزاد کوهنوردی در کهگیلویه و بویراحمد
این کوهنورد در گفت و گوی تفصیلی اش با ایسنا مهمترین دغدغه اصلی کوهنوردان استان کهگیلویه و بویراحمد را نبود مدیریت و تشکیل نشدن کارگروههای کوهنوردی و سازماندهی گروه های آزاد کوهنوردی دانسته و تصریح کرده است، کوهنوردان این استان اکثرا به صورت خودجوش و دستههای کوچک به صورت سنتی کوهنوروی می کنند.
مردم عادی که به صورت آزاد کوهنوردی می کنند بیایند و در باشگاه های کوهنوردی ثبت نام کنند و کوهنوردی را اصولی ادامه دهند؛ از مسئولین به خصوص شهرداریها نیز انتظار میرود در فضای سبز شهر و پارک ها اقدام به ایجاد دیواره های سنگنوردی و فضای لازم جهت آموزشهای اختصاصی امداد و نجات برای باشگاه ها کنند؛ این خواسته امیری است.
این کوهنورد حرفه ای که بیش از 20 سال تجربه دارد معتقد است کوهنوردی تنها ورزشی هست که ما آن را باور داریم چراکه این ورزش احتیاج به تشویق ندارد و برنده شدن و هورا کشیدن هم ندارد. همه با هم برای هدفی خاص به کوه می روند تا هم از دغدغه های شهری به دور باشند و هم یک روز خوب را در کنار همنوردان سپری کنند؛ کوهنوردان یاد گرفتند که دوستدار طبیعت باشند با محیط زیست مهربان باشند.
این کوهنورد 51 ساله خاطراتی شیرین از نجات دادن انسانهای زیادی در بیشتر استانهای کشور تا نجات جان حیوانات در صخره ها دارد و البته تلخ ترین خاطره اش زمستان 96 و سقوط پرواز تهران - یاسوج متعلق به شرکت هواپیمای آسمان بود که با تیم 20 نفره باشگاه خود با صحنه های عجیبی و تلخی برخورد کرد.
وی در پاسخ به این سوال که چه مشکلاتی در شرایط کرونایی برای کوهنورد رخ می دهد؟ توضیح داد: برنامه های کوهنوردی خیلی محدود و با تعداد خیلی کمتر و با رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی برگزار میشود و در مواقع اخطار برای مدتی هم تعطیل خواهیم کرد.
به گفته امیری کوهنوردی در بین مردم و ادارات استان پتانسیل خیلی بالایی دارد و بنابراین باید در استان استعداد یابی در همه زمینه های کوهنوردی به خصوص سنگنوردی، اسکای، رانینگ، دوی کوهستان و اسکی کوهستان بادی صورت گیرد.
کوهنورد کهگیلویه و بویراحمد در حال شناساندن غارهای استان
او که در عرصه غارنوردی و شناساندن غارهای زیادی در استان کار کرده، با دریافت مجوز درحال نوشتن و شناساندن غارهای استان است با وجود آنکه از هیچ طریقی همکاری با این کوهنورد نشده بلکه سنگ اندازی هم شده است.
کوهنوردی روح و جسم انسان را سالم و مهربان و بااخلاق و اسطوره نگه خواهد داشت
امیری همچنین از مزایای کوهنوردی گفت و اینکه کوهنوردی روح و جسم انسان را سالم و مهربان و بااخلاق و اسطوره نگه خواهد داشت و کوهنوردان همیشه خوشرو و با نشاط و شاداب خواهند بود؛ کارمندان کوهنورد قطعا اول صبح با ارباب رجوع برخوردی درست خواهند داشت.
به گفته امیری، هیات کوهنوردی به هیچ عنوان از برنامه های کوهنوردی حمایت نمی کنند بلکه هزینهها برعهده افراد باشگاه است و یا شهریه ای که سالانه جمع آوری می شود.
کهگیلویه و بویراحمد بیشترین قلل بالای 4000متر در کشور را دارد
این کوهنورد با سابقه از استان کهگیلویه و بویراحمد به عنوان قطب کوهنوردی کشور یاد و اظهارکرد: این استان ظرفیت ها و پتانسیلهای خوبی در زمینه دره نوردی، صخره نوردی، غارنوردی اسکی کوهستان و بیشترین قلل بالای 4000 متر در کشور را دارد و علاوه بر آنکه هر جای استان بخواهید می توانید بدون هیچ راهپیمایی کوهنوردی کنید و با کمترین مدت زمان به پای مسیر کوهپیمایی خواهید رسید.
در حال حاضر 6 باشگاه کوهنوردی قانونی در یاسوج وجود دارد که همگی جدید و در طی این چهار سال اخیر راه اندازی شده اند؛ باشگاه قدویس دنا قدیمی ترین و اولین باشگاه استان بوده که در سال 83 راه اندازی شد و اکثر گروه ها و باشگاهها برگرفته از این باشگاه هستند به گونه ای که می گویند قدویس، مادر کوهنوردی استان هست. گچساران نیز سه باشگاه، سی سخت دو باشگاه و دهدشت یک باشگاه کوهنوردی دارد و مابقی شهرستانهای استان نیز گروه های کوهنوردی دارند؛ همه اینها سبب شده که به گفته امیری، استان کهگیلویه و بویراحمد قطب کوهنوردی کشور شود، بنابراین از مسئولین انتظار می رود حداقل یک بزرگراه شهرهای استان را به نام "دنا "نام گذاری کنند چراکه در هرجای ایران سربزنی مکانی به نام "دنا" نامگذاری شده اما در سرزمین دنا اسمی از خبیر در نامگذاری نیست.
این کوهنورد که اعضای خانواده اش وارد ورزش کوهنوردی شده اند، توصیه کرد: کوهنوردانی که در حاشیه شهرهای و روستاهای استان کهگیلویه و بویراحمد اقدام به کوهپیمایی و کوهنوردی می کنند حتما از مسیرهای پاکوب و مال رویی استفاده کنند.
امیری به مسائل فنی کوهنوردی پرداخت و اینکه سختی کوه ها یا از نظر پیمایشها و یا به لحاظ فنی بودن آنهاست؛ چنین حالتی در پیمایشهای زمستانه و یا در دیواره نوردی که ممکن است فرد دچار مصدمیت حاد شود بسیار خطرناک است.
کوهنوردی یک شیوه زندگی است
او معتقد است کوهنوردی یک شیوه زندگی است چرا که کوهنورد با کوله مشتی، دانش، اطلاعات و تجربیات خود در مسیری حرکت می کند که با چالشهایی مانند سرما، گرما، گرسنگی، تشنگی، طولانی بودن مسیر، خطرناک بودن مسیر (پرتگاه) و خیلی خطرات دیگر روبرو می شود که باعث می شود فرد کوهنورد از مشکلات و دغدغه های روزمره خود به راحتی عبور کند؛ درواقع می توان گفت انسان سازی، استقامت و پایداری در مقابل مشکلات، لذت بردن با داشته های خود و رفتن به سوی ناشناخته ها از مزایای کوهنوردی است.
این کوهنورد کهگیلویه و بویراحمدی تاکید کرد: فصل بهار بهترین موقع برای کوهنوردی است، به دلیل اینکه فصل زایش و سبزی و طراوت و شاد بودن کوهستان از نظر پوشش گیاهی و جانوری است.
دماوند و برخی قلل دنا به زباله دانی تبدیل شده است
امیری از اینکه می بیند دماوند به زباله دانی تبدیل شده ناراحت است و علت آن را تعداد نفرات صعود کننده به دماوند، اضافه بر ظرفیت منطقه دانسته و خواستار آن شده است که ورود به منطقه کنترل شده باشد.
او گفت، در بعضی از قلل دنا متاسفانه به همین صورت شده است و هیچ کنترلی هم صورت نمی گیرد.
وی از کوه اورست به عنوان بلندترین نقطه زمین، یاد و خاطرنشان کرد: منحصر بودن مسیرش را دوست دارم؛ حس بسیار خوب و غیرقابل وصف است که در نوک قله می بینید همه چیز در مقابل شما کوچک هستند، از جمله مشکلات و دغدغه ها؛ در نوک قله به خدا نزدیک تر میشوید، هرچقدر سختی ببینید، در نهایت در زمان موفقیت لذت بخش است.
و حالا آرزویش ایستادن بر فراز بلندترین نقطه زمین است و منحصربه فرد ترین نقطه زمین؛ یعنی اورست، جایی که زمین در مقابلت نقطه می شود و به خدا نزدیکتر و در نهایت مشکلاتی که آخرش پیروزی است و چشیدن طعم موفقیت.
به گزارش ایسنا، یک پرواز داخلی از مبدأ تهران به مقصد یاسوج در ساعت 8:05 صبح روز یکشنبه 29 بهمن 1396 به پرواز درآمد. مکالمه خلبان هواپیمای ATR72-212 شرکت هواپیمایی آسمان پس از حدود یک ساعت و 25 دقیقه با برج مراقبت قطع شد و هواپیما در ساعت 9:32 صبح بعد از اصابت با کوه دنا سقوط کرد. این حادثه در قله پازن پیر کوه دنا در جنوب روستای کهنگان از توابع پادنا در120 کیلومتری سمیرم رخ داد و همه سرنشینان این پرواز کشته شدند.
انتهای پیام