از سوختن تا ساختن روانشناسان برای رفع آلام جامعه / کرونا روان انسان را هم نشانه رفت؟
یکی از علوم مورد نیاز جامعه مبحث روانشناسی و مشاوره است که شاید رفته رفته و حتی با توجه به شیوع کرونا نیاز به بهره گیری از آن بیشتر احساس شده است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرصادنیوز، امروزه با توجه به عوامل مختلفی از جمله سبک زندگی مدرن، مشَکلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، دوری از معنویت، شیوع بیماری هایی از جمله کرونا و... شاهد افزایش مسائل و مشکلاتی در حوزه روان هستیم که نیازمند انجام مداخلات روانشناسی و مشاوره است، در نتیجه اهمیت این علوم بر کسی پوشیده نیست.
از سوی دیگر شرایط امروزی جامعه ایجاب می کند که برای کاهش مسائل و مشکلات موجود، به روانشناس و مشاوره مراجعه کنیم که البته بر اساس مطالعات انجام شده پس از شیوع کرونا موارد نیازمند مراجعه افزایش یافته است و این از نقش و جایگاه روانشناسی و مشاوره حکایت دارد.
اختلال اضطرابی و افسردگی در کرمانشاه شیوع بالاتری دارد
کیوان کاکابرایی در گفتگو با خبرنگار مرصاد، اظهار داشت: حرفه روانشناسی مجموعا چالش است زیرا روانشناسی صرفا درصدد رفع آلام و رنج های روانی مردم است و روانشناس بودن به دسته ای از ویژگی های فردی هم نیاز دارد.
وی افزود: اگر فردی بخواهد روانشناس باشد، در درجه نخست باید بسیار به اصول اخلاقی و انسانی پایبند باشد، یعنی علاوه بر مولفه های علمی و تخصصی نیاز است از بسیاری ویژگی های شخصیتی و انسانی بهره مند شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه گفت: روانشناس بصیر و مسئولیت پذیر باید ویژگی های خاص خود را داشته باشد از جمله اینکه علاوه بر مسائل علمی باید از نظر اخلاقی هم در سطوح بالایی قرار گیرد.
کاکابرایی تصریح کرد: پیش از کرونا و اکنون شمار مراجعه کنندگان فراوان است البته پس از شیوع کرونا طیف مشکلات متفاوت تر شده چون پیامدهای روانی و اجتماعی کرونا تاثیر گذار بوده به گونه ای که مشکلات در حوزه کودک، نوجوان و خانواده جدی تر شده است.
وی افزود: اکنون بسیاری از کودکان و نوجوانان دچار بی اشتهایی روانی و تحصیلی شده اند، همچنین مسائل و مشکلات خانوادگی بیشتر شده که مبحث بسیار مهمی است و پیامدهای افسردگی، اختلال اضطرابی، وسواس عملی یا فکری هم بسیار ارتقا پیدا کرده و از نظر اجتماعی خانواده ها با مسائل و مشکلات جدی تری مواجه هستند.
کاکابرایی تصریح کرد: از مسائلی که قبل از کرونا با آن مواجه نبودیم، موضوع سوگ ناتمام است که برمبنای آن اگرچه عزیزانی را از دست دادیم اما نتوانستیم به نحو صحیحی برای آنها سوگواری کنیم و این مسائل بر روی مسائل بین فردی و خانوادگی تاثیرات بسیار جدی برجای گذاشته است.
این استاد دانشگاه گفت: از جمله مشکلات موجود در استان کرمانشاه این است که آمار دقیق و اطلسی از شیوع شناسی مشکلات و بیماری های حوزه های روان وجود ندارد و هنوز اطلاع نداریم که کدام مشکلات و اختلال ها در بالاترین سطح بروز قرار دارد.
کاکابرایی خاطرنشان کرد: البته در سال 88 پژوهشی در حوزه کودک و نوجوان انجام دادیم که بر اساس آن اختلال اضطرابی و افسردگی در کرمانشاه شیوع بالاتری دارد و امروزه این مساله با شیوع ویروس منحوس کرونا ارتقا یافته است.
وی افزود: در حال حاضر خانواده ها در معرض آسیب قرار دارند، به گونه ای که اکثرا با مشکلات جدی در حوزه فرزند آوری، فرزند پروری و روابط زناشویی مواجه هستند و خلأهای عاطفی در میان آنها موج می زند.
کاکابرایی گفت: در حوزه ارتقای فرهنگ استان کرمانشاه مهمترین پیشنهاد این است که بر روی برنامه های آموزش پیشگیرانه تمرکز بیشتری انجام شود و مسائل خانوادگی و زناشویی از طریق روش های درمانی کاربردی و متقن روانشناسی به ویژه در حوزه روانشناسی شناختی مثل آموزش حل مساله خانواده، پیگیری شود.
وی عنوان کرد: رفع مسائل موجود نیازمند اهتمام جدی از سوی مسئولین دانشگاه ها، آموزش و پرورش، استانداری، وزارت ورزش و جوانان است که باید دست به دست هم دهند تا در راستای پویایی روانی - اجتماعی جامعه گام های موثری برداشته شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه گفت: حوزه روانشناسی بسیار گسترده است و نمی توان یک نسخه رل برای همگان تجویز کرد اما باید مشکلات، شناسایی و به مساله تبدیل شوند و در راستای حل آنها گام های جدی برداشته شود.
کاکابرایی خاطرنشان کرد: موضوع خانواده و ارتقای سلامت خانواده بسیار مهم است و اکنون شرایط سلامت خانواده ها در معرض خطر جدی قرار دارد.
وی افزود: در حال حاضر بسیاری از جوانان ازدواج نمی کنند و در صورت ازدواج، علاقه ای به فرزند آوری ندارند و اگر هم فرزند داشته باشند، شرایط فرزندپروری شان در سطح مناسبی نیست و توسط افراد مناسبی که جایگاه والد گری دارند، آموزش کامل را دریافت نکرده اند.
کاکابرایی تصریح کرد: اگر بخواهیم مشکلات را حل و فصل کنیم باید با استفاده از نگاه بومی و ایرانی و فرهنگی در حوزه ارتقای سلامت روان گام های جدی برداریم.
وی افزود: همچنین از دیگر مشکلات موجود این است که بین نهادهای علمی و بطن جامعه هیچ ارتباطی وجود ندارد و این وظیفه نهادهای علمی و ذی ربط است تا در این زمینه به طور مناسب آشتی برقرار کنند که بتوانیم داده های علمی را در بستر جامعه گسترش دهیم و جامعه بیشتر از این داده ها بهره مند شود، در نتیجه مادامی که بین این دو قلمرو ارتباط صحیحی برقرار نشود، مشکلات ما بیشتر خواهد شد.
گسترش کرونا باعث ایجاد یک وضعیت اورژانسی نگران کننده در سلامت همگانی شد
سمیرا فلاح نیز در گفتگو با خبرنگار مرصاد اظهار داشت: گسترش کووید 19 به دلیل سرعت شیوع و پیش بینی ناپذیری آن باعث ایجاد یک وضعیت اورژانسی نگران کننده در سلامت همگانی شد و به تبع آن بروز مشکلاتی در سلامت روانشناختی افراد از جمله اضطراب، ترس، وسواس، افسردگی، رفتار های اجتنابی، تحریک پذیری، اختلال خواب، اختلال استرس پس از سانحه، سوگ و... در آحاد مردم جامعه از جمله کارمندان، دانش آموزان، زنان باردار و... افزایش یافته است.
وی افزود: در حال حاضر این مشکلات به درمان های اورژانسی و مراجعه حضوری به روانشناس نیاز دارند که البته با توجه به وضعیت شیوع کرونا، افراد از مراجعه به روانشناس هم خودداری می کردند
و آمار مراجعین حضوری در این ایام افت چشمگیری داشت هرچند که این مشاوره ها به صورت تلفنی و مجازی انجام می گرفت.
مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه گفت: از جمله چالشهای مطرح در حوزه روانشناسی این است که افراد برای کسب مجوز باید سالها در نوبت مصاحبه تخصصی سازمان نظام روانشناسی قرار گیرند و این یک چالش اساسی محسوب می شود.
فلاح عدم حمایت منصفانه از روانشناسان نظیر پرداخت وام های کم بهره برای اجاره یا خرید کلینیک روانشناسی را از دیگر چالشهای شغلی این حوزه دانست.
وی افزود: همچنین عدم برخورداری از پوشش بیمه ای برای ارائه خدمات روانشناختی سبب متضرر شدن مراجعه کنندگان و روانشناسان شده است.
مدرس دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه گفت: ارائه خدمات روانشناسی و مشاوره توسط افراد غیر متخصص و بی مجوز در این حوزه هم از دیگر چالشهای موجود است.
فلاح با اشاره به موضوع عدم تعریف جایگاه شغلی روانشناسی در ارگانهای مختلف، خاطرنشان کرد: شرایط فقر، فساد، تورم، تبعیض و بیکاری از یک طرف و عدم یادگیری مهارت هایی همچون مهارت های ارتباطی و حل مسئله زمینه ساز بسیاری از مشکلات از جمله طلاق، خودکشی، اعتیاد و نزاع های فردی و جمعی، قتل های خانوادگی و.... شده است.
وی افزود: در حال حاضر آموزش مهارت های زندگی و در دسترس بودن خدمات روانشناختی برای همه اقشار جامعه امری ضروری است.
به گزارش مرصاد، با توجه به نیاز روزافزون آحاد جامعه به علوم روانشناسی و مشاوره، توجه جدی به این حوزه و رفع مسائل روانشناسان و مشاورها به منظور خدمات رسانی بهتر به مردم، نیازمند همت عالی متولیان امر است.
انتهای پیام /