جمعه 5 بهمن 1403

استاد دانشگاه ونکور کانادا: دنیا باید به سیاست های مخرب ترامپ پایان دهد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
استاد دانشگاه ونکور کانادا: دنیا باید به سیاست های مخرب ترامپ پایان دهد

پکن - ایرنا - «کن مواک» تحلیلگر مسایل بین المللی و استاد سیاست عمومی دانشگاه ونکوور کانادا در تحلیلی برای «سی جی تی ان» تلویزیون انگلیسی زبان چین تاکید کرد که دنیا باید مقابل سیاست های مخرب دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا درقبال ایران بایستد و بمانند شورای امنیت باز هم به واشنگتن «نه» بگوید.

به گزارش ایرنا در بخشی از این تحلیل که روز دوشنبه منتشر شد از رد درخواست اخیر آمریکا در شورای امنیت برای تمدید تحریم تسلیحاتی و مخالفت اعضا با بازگرداندن تحریم ها علیه ایران به عنوان «بی سابقه ترین عقبگرد آمریکا» یاد شده که در هیچ زمانی مشاهده نشده است.

این تحلیلگر غربی و نویسنده کتاب «رشد اقتصادی چین و تاثیر جهانی آن» در تحلیل خود ادامه می دهد که ترامپ بدون اینکه دلیل و مدرکی ارایه کرده و توضیحی بدهد، با گفتن فقط اینکه توافق هسته ای سال 2015 میان ایران و قدرت های جهان «یک معامله بد» برای ایالات متحده است از آن کنار رفت البته از آن موقع تاکنون بسیاری در تردید بوده اند که او این توافق را فقط بخاطر اینکه دولت قبلی به ریاست باراک اوباما امضا کرده بود لغو کرده است کاری که ترامپ با توافق نامه تجارت مشارکت اقتصادی اقیانوس آرام (TPP) کرد که آن هم حاصل توافق اوباما با 11 کشور دیگر بود.

کن در این مطلب آورده است: ترامپ به جای پذیرش تصمیم شورای امنیت در مخالفت با تمدید تحریم تسلیحاتی، خیلی سریع تهدید به «بازگشت سریع» تحریم ها علیه ایران کرد و مایک پمپئو، وزیر امور خارجه ایالات متحده ادعا کرد که علی رغم خروج آمریکا از توافق هسته ای، ایالات متحده هنوز هم در آنچه وی "توافق سیاسی" خواند، مشارکت دارد ولی استدلال ایالات متحده به چیزی شبیه بود که نماینده روسیه تشبیه کرد و آن اینکه «یک سهامدار که همه سهامش را فروخته است چگونه باز هم می خواهد عضو هیات مدیره باقی بماند؟».

استاد سیاست عمومی دانشگاه ونکوور کانادا که 33 سال در دانشگاه های آمریکا و کانادا تئوری های اقتصادی، سیاست های عمومی و جهانی سازی را تدریس کرده است به تهدیدهای ترامپ علیه چین و روسیه برای تحریم و مقابله با آنها می پردازد و به حملات او به اروپا اشاره می کند که طرف ایران را گرفته اند و اضافه می کند: «اینها به اعتقاد بسیاری قلدری و زورگویی است اگر نیست پس دیگر چه معنایی می تواند داشته باشد؟.»

مواک بر این باور است که اقدامات ترامپ در این برهه زمانی در واقع نشانه ای از ناخرسندی وی از روابط نزدیک ایران با چین و روسیه است بخصوص آنکه اعلام شده که چین و ایران در آستانه توافق مشارکت راهبردی به ارزش 400 میلیارد دلار هستند که در زمینه تجارت، سرمایه گذاری، سیاست، فرهنگ و امنیت است.

استاد سیاست عمومی دانشگاه ونکوور کانادا با اشاره به برنامه جامع 25 ساله همکاری های ایران و چین هم نوشته است: بر اساس این برنامه چین در بخش های انرژی، حمل و نقل، بانکی و سایر بخش های ایران سرمایه گذاری خواهد کرد همچنین انتظار می رود دو کشور تجارت خود را افزایش دهند این برنامه دستاوردهای زیادی برای خاورمیانه و جهان خواهد داشت که برای آمریکا مطلوب نیست.

مواک تاکید کرده است: سرمایه گذاری در صنعت نفت ایران تضمینی برای امنیت انرژی چین است و کاهش خرید نفت و گاز ایالات متحده را به دنبال دارد و همزمان باعث توسعه راه ابریشم نوین و طرح های زیربنایی آن در منطقه می شود در نتیجه باعث کاهش نفوذ ایالات متحده در سراسر جهان می شود.

این تحلیلگر بر این باور است که به رغم تهدیدهای واشنگتن، مجازات چین و روسیه احتمالا در الفاظ آسانتر از عمل است در واقع اگر آنها از آمریکا سرپیچی کنند، آیا واقعا ایالات متحده به جنگ دو قدرت هسته ای می رود؟ آیا ایالات متحده در صورت سرمایه گذاری در انرژی، حمل و نقل و سایر بخش های ایران می تواند کاملا خود را از چین جدا کند؟ احتمالا که اینطور نخواهد بود.

منبع: CGTN *س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*