پنج‌شنبه 4 بهمن 1403

استتار کوانتومی

وب‌گاه خبر آنلاین مشاهده در مرجع
استتار کوانتومی

کشف یک ماده منحصر به فرد جدید که به نظر می‌رسد می‌تواند دمای یک جسم را از مقدار تابش حرارتی که تولید می‌کند جدا نماید تا از دوربین‌های مادون قرمز در امان باشد.

تابش حرارتی، توسط همه چیز با درجه حرارت بالاتر از صفر مطلق منتشر می‌شود و هرچه جسم داغ‌تر شود، طول موج‌های آن درخشان‌تر می‌شوند.

با این حال، یک کشف جدید به لطف خواص عجیب و غریب یک ماده کوانتومی به نام اکسید نیکل ساماری، استثنایی غافلگیرکننده از این اصول فیزیک به وجود می آورد. در تحقیقات جدید دانشمندان دریافتند که اکسید نیکل ساماریوم می‌تواند گرمای نشر شده توسط تقریبا همه اجسام جامد را جذب کند.

مهندس مواد، Shriram Ramanathan از دانشگاه Purdue توضیح می‌دهد، هنگامی که شما یک جسم را سرد یا گرم می‌کنید، مقاومت الکتریکی آن به آرامی تغییر می‌کند. اما برای اکسید نیکل ساماریوم، این مقاومت به شکلی غیر متعارف از حالت عایق به رسانا تغییر می‌کند که خاصیت انتشار نور حرارتی آن برای یک بازه دمای خاص تقریبا یکسان است.

مرورگر شما از ویدئو پشتیبانی نمی‌کند. فایل آن‌را از اینجا دانلود کنید:

از آنجا که دوربین‌های مادون قرمز بر اساس تشعشعات حرارتی کار می‌کنند، ماده‌ای مانند این می‌تواند مشخصه حرارتی یک شی را پوشانده و به نوعی موجب استتار آن شود و آن را از نظر گرمایی نامرئی کند. هنوز اطلاعات زیادی دربارهی این مطالعه وجود ندارد اما محققان می‌گویند روزی می‌توان از اینگونه مواد نه تنها برای کاهش دید، بلکه برای افزایش دید اجسام نیز استفاده کرد.

در آزمایشات محققان تعدادی از مواد را تا دمای 100 تا 140 درجه سانتیگراد گرم کردند و تابش حرارتی آن‌ها را در مادون قرمز با طول موج بلند اندازه‌گیری کردند. موادی که یاقوت کبود، سیلیس و یا نانو لوله‌های کربنی ترکیب شده بودند، همگی تغییر قابل توجهی در تابش حرارتی خود نشان دادند. اما موادی که با یک فیلم از اکسید نیکل ساماریوم پوشیده شده بودند تغییری در برابر گرما از خود نشان ندادند.

در عکس بالا اکسید نیکل ساماریوم با نام ZDTE نمایش داده شده است. همانطور که در عکس مشخص است با افزایش دما تغییری در ZDTE مشاهده نمی‌شود.

به گفته محققان، قابلیت جدا شدن دما و تابش حرارتی از یکدیگر موجب دستیابی به فناوریهای بزرگی همچون تکنولوژیهای پوشیدنی شخصی و مدیریت حرارتی در فضا می‌شود.

sciencealert 2121

کد خبر 1334047
استتار کوانتومی 2