اصغر فرهادی: قهرمان ساختم، قهرمان نیستم
تهران - ایرنا - کارگردان فیلم «قهرمان» در پاسخ به سوال گاردین که پرسیده بود، آیا خود را یک قهرمان میدانید؟ گفت: همیشه گفتهام چیزی جز یک فیلمساز نیستم و نمیخواهم چیز دیگری باشم.
اصغر فرهادی در گفتوگویی مجازی که از فرانسه با خبرنگار گاردین انجام داد، درباره حواشیای که به دنبال انتشار بیانیهاش در رسانههای ایران ایجاد شد، گفت: این یک مقوله پیچیده است. مطمئن نیستم کدام ترجمه (بیانیهام) را خواندهاید. برای افرادی که با کشور من آشنا نیستند شاید باعث کج فهمی شود اما مردم ایران کاملا مقصود آن را فهمیدند. این بیانیه فقط مصرف داخلی داشت.
فرهادی در ادامه با اشاره به این که شهرت بینالمللی همچون یک شمشیر دو لبه است، گفت: از یک نظر از شما محافظت کرده و از طرف دیگر مقامات را حساستر میکند. هر چیزی که بگویید و هرکاری که بکنید زیر ذرهبین است.
فیلم قهرمان هم درباره نقش رسانهها در قهرمان سازی و نابودی قهرمانان است. سوژه این فیلم درباره یک پدر مطلقه به نام رحیم است که به دلیل بدهی در زندان به سر میبرد. وی در دو روز مرخصی که از زندان گرفته همراه نامزدش یک کیف دستی حامل سکههای طلا پیدا میکند. آنها در ابتدا سعی میکنند این سکهها را بفروشند اما رحیم تصمیم میگیرد کیف را به صاحبش بازگرداند. داستان این کار رحیم مثل بمب صدا میکند و مردم از او یک قهرمان میسازند. تیمی از تلویزیون میآیند تا درباره روزگار رحیم در زندان فیلم بسازند و یک خیریه محلی برای کمک به پرداخت بدهی او شروع به پول جمع کردن میکند. اما مجموعهای از دروغها درباره این اتفاق به شبکهای از فریب تبدیل میشود که همه افراد درگیر را گرفتار میکند.
فرهادی درباره فیلم جدیدش گفت: این فیلم درباره ظهور و سقوط ناگهانی یک نفر است و این چیزی است که این روزها اغلب در جامعهمان شاهد آن هستند: افرادی که خیلی سریع در مرکز توجه قرار میگیرند و به همان سرعت از آن خارج میشوند.
فرهادی در بخش دیگری از این مصاحبه مفصل اعتراف کرد فیلمهایش به اندازه دیگر همکارانش سیاسی نیستند. بستگی دارد چه فیلمی میخواهید بسازید. اگر سوژه و نحوه روایتتان از لحاظ اجتماعی و سیاسی صراحت کمتری داشته باشد، مشکلات کمتری ایجاد خواهد شد. تا جایی که بشود با وجود محدودیتها کار میکنید. البته به این که بخواهید فیلمهایتان در ایران نمایش داده شوند یا نه نیز بستگی دارد. این همیشه اولویت من بوده است.
وی در ادامه با اشاره به اتهاماتی که برخی رسانهها به او میزنند، گفت: همیشه تندروها و رسانههای وابسته به آنها از من انتقاد میکنند که فیلمهایم تصویری غیرواقعی از کشور ارائه میدهند. من با این موافق نیستم. با وجود شرایط پیچیدهای که در فیلمهایم به تصویر میکشم همیشه تصویری شریف از مردم، شخصیتها و روابط ارائه میدهم. نمیدانم منظورشان از تصویر غیرواقعی چیست.
به نوشته گاردین، فرهادی به افراطگری غربی نیز اعتراض کرده است. وی در اعتراض به صدور فرمان منع مسافرتی ترامپ برای هفت کشور مسلمان از جمله ایران از حضور در مراسم اهدای جوایز اسکار 2017 سرباز زد. سخنرانی او در این مراسم توسط انوشه انصاری، مهندس شناخته شده ایرانی، خوانده شد: تقسیم کردن دنیا به ما و دشمنان ما، ترس ایجاد میکند و توجیهی فریبکارانه برای خشونت و جنگ است.
خبرنگار گاردین در پایان این مصاحبه از فرهادی پرسید: آیا خودتان را یک قهرمان میدانید؟ و فرهادی پاسخ داد: به هیچ عنوان، همیشه گفتهام چیزی جز یک فیلمساز نیستم و نمیخواهم چیز دیگری باشم.
*س_برچسبها_س*