پنج‌شنبه 8 آذر 1403

اصلاح روند مصرف برق با پرداخت پاداش صرفه‌جویی و تعرفه‌های پلکانی

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
اصلاح روند مصرف برق با پرداخت پاداش صرفه‌جویی و تعرفه‌های پلکانی

دو سیاست پاداش مدیریت مصرف همچنین تعرفه‌گذاری پلکانی و حذف یارانه پرمصرف ها، به منظور اصلاح روند مصرف برق مشترکان در تابستان امسال اجرا شده است.

بیش از دو ماه از آغاز فصل پرچالش صنعت برق برای تامین انرژی می‌گذرد و در این مدت رکورد‌هایی در میزان تقاضا و مصرف برق شکسته شده است. وزارت نیرو پیش از ورود به فصل گرما 140 برنامه برای مدیریت مصرف برق پیش بینی کرده بود و انتظارات صنعت برق در میزان مورد انتظار مصرف برق در اوج تابستان با نیاز برقی که این روز‌ها تجربه می‌کنیم منطبق شد.

مشترکان در بخش خانگی، بیشترین میزان مصرف سالانه برق را دارند و در تابستان با توجه به گرمای هوا و به راه افتادن وسایل سرمایشی این سهم نسبت به دیگر بخش‌های مصرف برق مانند صنایع و کشاورزی افزایش پیدا می‌کند؛ بنابراین نحوه مدیریت مصرف در بخش خانگی نقش مهمی در پایداری شبکه برق و تامین این انرژی برای تمامی بخش‌هایی که متقاضی برق هستند خواهد داشت.

مصطفی رجبی مشهدی سخنگوی صنعت برق درباره آخرین وضعیت مصرف برق در کشور گفت: با توجه به گرمای هوا میزان تقاضای مصرف برق نیز بالاست و اوج مصرف برق به 72 هزار و 500 مگاوات رسیده است. امسال، 25 روز است که میزان تقاضای مصرف برق از رکورد اوج مصرف سال گذشته که 69 هزار و 500 مگاوات بود، بیشتر بوده است.

به گفته مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه ایران، مصرف انرژی برق در تابستان امسال تاکنون 6.5 درصد بیشتر از سال گذشته بوده است.

1 هزار میلیارد تومان پاداش صرفه جویی پرداخت شد

از بین سیاست‌های مختلفی که برای گذر از تابستان امسال در نظر گرفته شده، تمهیدات تشویقی و حذف یارانه برق مهمترین مواردی است که برای اصلاح رفتار‌های پرمصرف برق و ایجاد انگیزه برای متمایل شدن مشترکان به سمت کم مصرفی اعمال شده است. در بخش پاداش خوش مصرف ها، مشوق‌های مالی در نظر گرفته شده و مشترکان می‌توانند مثل سال گذشته با کاهش مصرف خود از پاداش‌های مالی روی قبوض خود بهره‌مند شوند. البته پارسال تنها مصارف تا الگو مشمول پاداش بودند و امسال برای ترغیب به صرفه جویی بیشتر پرمصرف‌ها هم امکان دریافت پاداش تا 4 برابر پاداش سال گذشته را دارند. اجرای این طرح در سال گذشته باعث شد 1 میلیون مشترک پر مصرف به جمع کم‌مصرف‌ها اضافه شوند.

آرش کردی مدیرعامل شرکت توانیر در خصوص پاداش مدیریت مصرف گفت: از 31 میلیون و 700 هزار قبضی که تاکنون صادر شده، بیش از 11 میلیون قبض مشمول دریافت پاداش شده اند که معادل 37 درصد کل قبوض صادره و عدد قابل توجهی است. در بازه اجرای طرح، از ابتدای خرداد تاکنون بیش از 1 هزار میلیارد تومان به مشترکین پرداخت شده است. این طرح تا پایان شهریور ادامه خواهد داشت و مشترکان همچنان فرصت رسیدن به الگو و بهره مندی از پاداش‌های در نظر گرفته شده را دارند.

او ادامه داد: مصرف برق همچنان بالاست و تنها طی مرداد امسال بیش از 14 روز بالای 71 هزار مگاوات رکورد مصرف را ثبت کرده ایم. این نکته قابل توجه است که سال گذشته تنها یک روز عدد 69 هزار و 500 مگاوات به ثبت رسید.

به طور همزمان طرح حذف یارانه از تعرفه خدمات برق نیز برای آن دسته از مشترکانی که مصرف نامتعارفی دارند در دست اجرا است. به گفته مسئولان صنعت برق مشترکانی هستند که دو درصد از کل مشترکان را تشکیل می‌دهند، اما هفت برابر یک مشترک عادی مصرف دارند که رقم نامتعارفی است و تعرفه برق آن‌ها بدون یارانه حساب خواهد شد.

13 درصد تقاضای برق برای 2 درصد مشترکان است

هم‌اکنون 80 درصد مشترکان زیر الگو، 10 درصد تا 1.5 برابر الگو، 6 درصد تا 2 برابر الگو و 4 درصد مشترکان بیش از 2 برابر الگو مصرف می‌کنند. آن‌هایی که بیش از 2 برابر الگو مصرف می‌کنند، 13 درصد مصرف برق را به خود اختصاص داده‌اند. به منظور رعایت حقوق مشترکانی که مصرف پایینی دارند حذف یارانه اعمال می‌شود که آن هم به صورت پلکانی است و مابه‌التفاوت نرخ قبض برق مشترکان با مصرف مازاد تا 1.5 برابر الگو معادل 1.5 برابر نرخ خدمات تامین برق، با مصرف 1.5 تا دو برابر الگو معادل 2.5 برابر نرخ خدمات تامین برق و نرخ قبض برق مشترکان با مصرف بیش از دو برابر الگو معادل 3.5 برابر نرخ خدمات تامین برق محاسبه می‌شود.

به طور مثال اگر مشترکی 5 برابر بیشتر از حد معمول برق مصرف کند، 70 برابر هزینه برق بیشتری روی قبض آن اعمال می‌شود. اگر میزان مصرف برق یک مشترک سه برابر رشد کند، مبلغ قبض برق همان مشترک 20 برابر افزایش می‌یابد.

بنابراین اگرچه با اجرای این دو طرح ارقام قابل ملاحظه و مثبتی در میزان مشارکت و صرفه‌جویی به دست آمده، اما همچنان نیاز است مشترکان پرمصرف بیشتری به سمت پله‌های پایین‌تر الگو حرکت کنند.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی اقتصاد و انرژی