دوشنبه 5 آذر 1403

اصلاح 320 مصوبه و بخشنامه در حوزه معدنی / در صورت عدم اکتشاف ذخایر سنگ‌آهن کشور 15 سال دیگر تمام می‌شود

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
اصلاح 320 مصوبه و بخشنامه در حوزه معدنی / در صورت عدم اکتشاف ذخایر سنگ‌آهن کشور 15 سال دیگر تمام می‌شود

امروز یکشنبه 8 آبان 1401 مراسم رونمایی از دستاوردهای طرح تحول زمین‌شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی استان خراسان جنوبی که به‌عنوان پایلوت این طرح اجرایی شده است با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت برگزار شد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع‌رسانی راه دانا؛ مراسم رونمایی از دستاوردهای طرح تحول زمین‌شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی استان خراسان جنوبی امروز با حضور سید رضا فاطمی امین، وزیر صمت، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و معاونان و مدیران وزارت صمت در محل این وزارتخانه برگزار شد.

رونمایی از دستاوردهای طرح تحول زمین‌شناسی و اکتشاف ذخایر معدنی

مطالعات طرح تحول زمین‌شناسی و اکتشافات ذخایر معدنی در خراسان جنوبی از مهرماه سال 1400 در استان خراسان جنوبی آغاز شد و مهرماه سال 1401 به پایان رسید که خروجی این طرح در این استان شامل 20 عنوان نقشه و در مجموع 60 برگ در سه‌لایه مطالعاتی زمین‌شناسی، زمین‌شناسی اقتصادی و زمین‌شناسی ژئوشیمیایی تهیه شد و دستاوردهای آن در خراسان جنوبی در قالب نقشه‌ها و گزارش‌های منتشر شده است. لازم به ذکر است؛ طرح تحول زمین‌شناسی و اکتشافات ذخایر معدنی کشور، توسعه مناطق کم‌برخوردار و در راستای رونق‌بخش معدن، تولید اشتغال مولد با نگرش ویژه بر نیروی انسانی بومی، آمایش سرزمین در قالب کشف ذخایر جدید معدنی، افزایش بازدهی و کاهش مؤثر زمین تبدیل کانسار به معدن، تربیت نیروی انسانی متخصص بخش معدن (زمین‌شناسی و اکتشاف) در مناطق هدف پروژه تحول و ایجاد تحرک در بخش خصوصی (جامعه مهندسان مشاور) در حوزه زمین‌شناسی، اکتشاف و آزمایشگاه‌های علوم زمین از طریق برون‌سپاری فعالیت‌ها را به‌عنوان اهداف موردنظر در دستور کار خود دارد. این طرح با بهره‌گیری از همه ظرفیت‌ها و با مشارکت تمامی مؤلفه‌های دولتی بخش معدن شامل سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور، سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) و همچنین معاونت معدنی و فراوری وزارت صمت انجام می‌شود و این بخش‌ها در تأمین منابع و اجرای این طرح با یکدیگر همکاری خواهند کرد. شناسایی 17 محدوده طلا، 60 محدوده مس، 25 محدوده نیکل، 9 محدوده منیزیمت، 6 محدوده سرب و روی، شناسایی بیش از 570 ناهنجاری ژئوشیمیایی رسوبات آبراهه‌ای برای عناصر طلا، نقره، مس، سرب، نیکل، آهن، روی، همچنین شناسایی 6 محدوده مستعد برای اکتشاف گوهرسنگ‌ها، کاهش زمان تولید اطلاعات پایه زمین‌شناسی و معدنی از سه به یک سال و تهیه 60 برگ نقشه‌های زمین‌شناسی، ژئوشیمیایی و زمین‌شناسی اقتصادی با مقیاس یک پنجاه‌هزارم برای نخستین‌بار در کشور از جمله دستاوردهای این پروژه است.

اصلاح 320 مصوبه و بخشنامه در حوزه معدنی

وزیر صنعت، معدن و تجارت در این مراسم با بیان اینکه بخش دولتی باید کار اکتشاف ذخایر معدنی را انجام دهد، گفت: بخش خصوصی نمی‌تواند این کار را انجام دهد ضمن اینکه اگر ما به‌عنوان بخش دولتی و حاکمیتی این کار را انجام ندهیم؛ بنابراین در زمان مزایده معادن در واقع به‌درستی نمی‌دانیم چه چیزی قرار است واگذار شود و دقیقاً ذخایر مربوط به آن معادن چیست و لذا هم ممکن است سهم انفال ضایع شود و هم بخش خصوصی در صورت برنده‌شدن در مزایده متضرر شود. فاطمی امین با اشاره به پروژه تحول زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی که از مهر سال 1400 کلید خورد گفت: در این راستا سه بخش مورد تحقیق و بررسی قرار گرفت که در یکی از مناطق به دنبال ذخایر معدنی هستیم و در منطقه دیگر به دنبال ذخایر غیرفلزی هستیم در منطقه سوم که شمال شرق که جنوب غرب کشور است ذخایر معدنی زیادی وجود ندارد و بیشتر ذخایر گاز است. وی با بیان اینکه خوشبختانه در این مسیر اقدامات خوبی انجام شده و اکتشافات جدیدی نیز صورت‌گرفته است گفت: باید به اینکه نکته توجه داشت که اگر اکتشافات جدید انجام ندهیم ممکن است ذخایر ما پایان یابد به‌عنوان‌مثال در بخش سنگ‌آهن اگر اکتشاف جدیدی صورت نگیرد تا 15 سال آینده ذخایر این بخش به اتمام می‌رسد. وی دررابطه‌با دستورالعمل‌ها و بخشنامه‌های متناقض بیان داشت: 320 مصوبه دستورالعمل و بخشنامه متناقض و تکراری در حوزه معدن وجود داشت که منشأ فساد بود، بر اساس اقدامات صورت‌گرفته در وزارت صمت این بخشنامه‌ها تقلیل یافته و یک بخشنامه 80 صفحه‌ای ابلاغ شده است. وی بیان داشت: قبلاً واگذاری معادن فقط با اهلیت مالی انجام می‌شد؛ اما در برنامه اخیر ما و مزایده بیش از 5 هزار معدن که از مهر آغاز شده است شرایط فنی نیز اضافه شده است که موجب می‌شود که استخراج و بلافاصله فراوری از معادن انجام شود.

اصلاح 320 مصوبه و بخشنامه در حوزه معدنی / در صورت عدم اکتشاف ذخایر سنگ‌آهن کشور 15 سال دیگر تمام می‌شود 2