اعتراض به دهک بندی یارانه / روند یارانه بگیری تغییر می کند؟
محمدی تصریح کرد: البته در برخی مواقع ممکن است دستگاههای حمایتی برای اولویت قرار دادن افرادی با شرایط خاص با ما مکاتبه کنند و ما نیز براساس ویژه بودن شرایط، بررسی آنها را در اولویت قرار میدهیم.
علیرضا محمدی گفت: با توجه به بند (د) تبصره (17) قانون بودجه کل کشور سال 1402، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی مکلف است تا دادههای ثبتی دریافتی از دستگاههای مختلف مشمول ماده 29 برنامه توسعه 5 ساله ششم را بهروزرسانی کند. این بهروزرسانی باید متقن و قابل اتکا باشد و برای دهک بندی یارنه و وسعسنجی خانوارها، دو بار در سال (هر 6 ماه یکبار) انجام شود.
وی ادامه داد: باتوجه به آخرین «دهکبندی»، خانوارها میتوانند در صورت لزوم، اعتراض و درخواست بررسی مجدد اطلاعاتشان را ثبت کنند. البته سامانه حمایت طی چند روز گذشته با اختلال مواجه بود، اما هماکنون در دسترس قرار گرفته و سرپرستان خانوار میتوانند با مراجعه به سایت حمایت به آدرس http://hemayat.mcls.gov.ir در صورت لزوم، اعتراض و درخواست بررسی مجدد اطلاعاتشان را ثبت کنند.
رئیس مرکز مطالعات و اطلاعات رفاه ایرانیان در خصوص زمان اعلام نتایج اعتراض خانوارهایی که نسبت به دهکبندی خود معترض هستند، افزود: بررسیها به مرور صورت میگیرد، زیرا باتوجه به اینکه دادهها ثبتی است و بهروزرسانیها هر 6 ماه یکبار صورت میگیرد، تا زمان اعمال و بهروز رسانی، تغییری در روند یارانهبگیری فرد ایجاد نمیشود.
محمدی تصریح کرد: البته در برخی مواقع ممکن است دستگاههای حمایتی برای اولویت قرار دادن افرادی با شرایط خاص با ما مکاتبه کنند و ما نیز براساس ویژه بودن شرایط، بررسی آنها را در اولویت قرار میدهیم.
رئیس مرکز مطالعات و اطلاعات رفاه ایرانیان تصریح کرد: علاوه بر سامانه حمایت، افراد میتوانند با شمارهگیری 0216369 با مرکز پاسخگویی وزارت رفاه که از 7 صبح تا 12 شب پاسخگوی مردم است، اعتراض خود را بیان و ثبت کنند.
محمدی در بخش دیگری از سخنان خود اعلام کرد 8 درصد از افرادی که تغییراتی در دهکبندیشان ایجاد شده بود، ثبت اعتراض کردهاند.
وی در پایان گفت: با توجه به اعلام طرح کالا برگ فجرانه، در مرکز پاسخ گویی در روزهای گذشته با ترافیک روبرو بودیم و سعی براین است که در روزهای آتی این سامانه تلفنی تقویت شود.
در طرح فجرانه کالابرگ الکترونیکی، اشخاصی که در دهک درآمدی یک تا هفت قرار میگیرند، با خرید یک سبد کالای استاندارد که شامل 11 قلم کالا است، میتوانند مبلغ 220 هزار تومان به صورت یارانه مضاعف در قالب اعتبار در حساب شخصی خود دریافت کنند.
برای این کار کافیست در گام نخست، فرد درحالیکه در خانه نشسته باید برنامه «شما» را نصب کند. در مراجعه حضوری فرد بهراحتی میتواند از روی نقشهای که در دسترس او قرار گرفته است، نزدیکترین سوپرمارکت و فروشگاه نزدیک به خود را از میان بیش از 210 هزار فروشگاه بزرگ و کوچک پیدا کرده و پس از مراجعه به آن خرید خود را انجام دهد.
در روش دوم نیاز به مراجعه حضوری نیست. میتواند با استفاده از بستر اپلیکیشنهای اسنپمارکت و دیجیکالا به بخش سوپرمارکت مراجعه کرده و خرید خود را انجام بدهند.
در هر مورد فرد میتواند 11 قلمی که در سبد وجود دارد را خریداری کرده و یارانه تشویقی آن را به عنوان اعتبار در حساب خود دریافت کند. البته دست فرد در این خرید بسته نیست. مثلا اگر گوشت منجمد گوساله در سبد یارانه وجود دارد اما فرد قصد دارد گوشت ماهیچه بخرد، مابهالتفاوت قیمت گوشت منجمد تا گوشت گرم ماهیچه باید توسط فرد پرداخت شود.
در مثال دیگر فرد قصد خرید روغن را دارد. در سبد تعریف شده برای طرح کالابرگ یک بطری روغنمایع 810 گرمی وجود دارد. اگر فرد قصد داشته باشد روغن کنجد خریداری کند باید مابهالتفاوت روغن معمولی تا روغن کنجد را خودش پرداخت کند.
محاسبه این مابهالتفاوت کاملاً سیستمی است و بهصورت دستی انجام نمیشود. زمانی که فروشنده بارکد اقلام را در سیستم وارد میکند، مشخص میشود که چه مبلغی از کالابرگ استفاده میشود و چه مبلغی از یارانه نقدی. در این مرحله خرید فرد کامل و اعتبار تعلقگرفته به او در حسابش شارژ میشود.
سبد 11 قلمی برای تأمین حداقل کالری، پروتئین، ریزمغذی و ویتامینهای لازم برای هر فرد شامل گوشت مرغ، گوشت قرمز، برنج، روغن، ماکارونی، شیر، پنیر، ماست، قند و شکر، تخممرغ و حبوبات با قیمتهای مبنای سال 1401 انتخاب شده و مابهالتفاوت آن قیمتها با قیمت روز (1402) از محل یارانه جدید دولت تأمین خواهد شد.
به عبارتی قیمت روز سبد مشتمل بر 11 قلم که حجم، وزن و کالای مشخصی دارد، 743 هزار و 750 تومان بوده که خانوارهای دهکهای اول تا هفتم درآمدی در صورت خرید بسته باید قیمت سال 1401 آن را به مبلغ 523 هزار و 300 تومان خریداری میکنند و مابهالتفاوت آن تا قیمت روز (به مبلغ 220 هزار و 450 تومان) از محل اعتبار جدید دولت تأمین خواهد شد.
از همین رو میتوان گفت با اجرای طرح فجرانه، فردی با دهک درآمدی یک تا 3 به جای دریافت 400 هزارتومان یارانه، 620 هزارتومان و فردی با دهک درآمدی چهار تا هفت، به جای دریافت 300 هزارتومان، 520 هزارتومان یارانه دریافت خواهند کرد.