اعتراض عجیب روزنامه دولت به وزارت خارجه در دفاع از مسکو
فراز نوشت: روزنامه ایران به عنوان یکی از رسانههای رسمی دولت یک روز بعد از احضار سفیر روسیه به وزارت خارجه در مطلبی تاکید کرده که این وزارتخانه میبایست سفیر امارات را احضار کند نه سفیر روسیه را. روزنامه ایران همچنین در دفاعی تمام قد از موضع اخیر روسیه تاکید کرده که انتقادات داخلی به موضع این کشور درباره جزایر سه گانه با چراغ سبز آمریکا و با هدف تخریب روابط تهران - مسکو صورت گرفته است.
در بیانیه پایانی نشست اخیر کشورهای شورایهمکاری خلیجفارس و روسیه، به موضوع مذاکره و حل اختلافات امارات با ایران بر سر جزایر سه گانه ایرانی در خلیج فارس سخن گفته شده بود. این بیانیه که روسیه نیز از آن حمایت کرده بود تاکید داشت که «وزیران خارجه شرکت کننده در نشست از تلاشها و ابتکارات دولت امارات برای حل اختلاف بر سر مسئله جزایر سه گانه از طریق مذاکرات دو جانبه یا دادگاه بین المللی بر پایه حقوق بین الملل و منشور سازمان ملل متحد حمایت میکنند.»
همین هم موجی از اعتراض در ایران نسبت به حمایت روسها از این بیانیه به راه انداخت. روز چهارشنبه نیز اعلام شد سفیر روسیه در تهران به وزارت خارجه احضار و اعتراض ایران نسبت به بیانیه پایانی ششمین نشست مشترک وزرای امور خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و روسیه درباره جزایر سهگانه ایرانی به وی ابلاغ شده است.
بخش عمده ای از اعتراضات داخل ایران به انفعال دولت در برابر موضع اخیر روسیه بر میگشت. علیالخصوص اینکه سخنگوی دولت و همچنین وزیرخارجه کشورمان بدون آنکه نامی از روسیه ببرند صرفا در توئیتهایی به تاکید بر غیرقابل مذاکره بودن مالکیت ایران بر جزایر سهگانه پرداختند.
در این شرایط روزنامه ایران به عنوان ارگان رسانهای دولت در مطلبی با تیتر «حاشیهسازی علیه روابط راهبردی با چین و روسیه»، به منتقدان موضع اخیر روسها در شورای همکاری خلیج فارس حمله کرده و حتی دستهای آمریکا را در این ماجرا دیده است.
در مطلب یاد شده روزنامه ایران ابتدا نتیجه عمومی نشست یاد شده «مثبت» ارزیابی شده و در ادامه آمده است: طرح ادعای واهی از سوی امارات متحده عربی در این بیانیه درباره جزایر سهگانه ایرانی به دستاویزی برای حمله جریان غرب گرا علیه روسیه و روابط راهبردی ایران با این کشور تبدیل شد. ادعای حاشیهای امارات که در بیانیه مشترک مطرح شد، «یافتن راهحل مسالمتآمیز برای حل مسأله جزایر سهگانه تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی» است که اساساً فاقد هرگونه اعتبار برای رسیدگی است. امارات ادعا میکند که «میتواند از طریق دیوان بینالمللی دادگستری و طبق قواعد حقوق بینالملل و منشور سازمان ملل متحد موضوع جزایر سهگانه را با رعایت مشروعیت بینالمللی حل و فصل کند» حال آنکه اساساً جزایر سهگانه جزو لاینفک خاک و سرزمین ایران محسوب میشود.
روزنامه ایران حتی سعی کرده تا اشارات مستقیم بیانیه یاد شده به مساله جزایر سه گانه و زیر سوال بردن حاکمیت قطعی ایران بر این جزایر را نیز توجیه کند و آن را موضوعی کم اهمیت جلوه دهد. این روزنامه نوشته است: به عقیده ناظران، تکرار ادعای امارات از سوی دیگر کشورهای امضاکننده بیانیه به معنای عدم به رسمیت شمردن حاکمیت ایران بر جزایر سهگانه نیست، بلکه کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس با این ادعای امارات که «حق پیگیری موضوع از سوی سازمان ملل را دارد» همراهی سیاسی میکنند؛ مسألهای که پیش از این بارها مطرح شده و بارها نیز از سوی ایران با واکنشهای جدی مواجه شده است. نکته جالب توجه آنکه در نشست اخیر در سازمان همکاریهای اسلامی در جده، بحث جزایر سهگانه که همواره از سوی امارات مطرح میشد، از سند این اجلاس حذف شده بود. در مورد اخیر و درخصوص بیانیه مشترکی که میان چین و سران کشورهای حاشیه خلیج فارس منتشر شد نیز دستگاه دیپلماسی کشورمان با صیانت از حقوق سرزمینی ایران، نسبت به کوچکترین همراهی با ادعای امارات نیز به متحدان راهبردی خود متذکر شد.
عجیب اینجاست که روزنامه ایران به رسمیت شناختن اختلاف بین ایران و امارات در موضوع جزایر سهگانه، حمایت نشست از تلاش برای حل این اختلاف و پیشنهاد دو راه حل اماراتیها برای حل مساله را نادیده گرفته است. حال آنکه ایران از اساس وجود اختلاف را به هیچ عنوان به رسمیت نمیشناسد که بعد از آن نیاز به تلاش برای رفع آن و وجود راه حلهای مختلف باشد.
از نظر ایران حاکمیت کشورمان بر جزایر سهگانه یک امر قطعی و غیرقابل مذاکره است و ادعای طرف اماراتی درباره وجود اختلاف در این موضوع کاملا بیاساس و بدون توجیه حقوقی میباشد.
روزنامه ایران منتقدان روسیه را به آمریکا نسبت داد در ادامه این مطلب، منتقدان رفتار روسیه به عنوان «حاشیهسازان، گوش به فرمان امریکا» معرفی شدهاند که درک صحیحی هم از روابط بین الملل ندارند. این مطلب تاکید کرده است: همزمان که چهرههای سرشناس سیاسی، تحلیلگران رسانهای و دیپلماتهای مطرح غربی به انتقاد از دولت بایدن در ناتوانی مقابل شکلگیری اتحاد راهبردی میان «ایران، چین و روسیه» میپردازند، عدهای از مقامات و حامیان دولت قبل همچنان با عدم درک صحیح از روابط بینالملل و چشمانداز نظم نوین پیشرو، همانطور که در دوره مسئولیت خود فرصتهایی را از دست دادند، هماکنون نیز از هیچ تلاشی برای تخریب رابطه راهبردی میان ایران و متحدان نزدیکش یعنی چین و روسیه دریغ نمیکنند.
در ادامه آمده است: این افراد سعی میکنند از کوچکترین حواشی در این خصوص که حتی در دولتهای پیشین بارها اتفاق افتاده و دولتمردان مورد حمایت آنها در قبالش سکوت کرده بودند نیز علیه مسیر درست روابط راهبردی با مخالفان یکجانبهگرایی امریکا دست به تبلیغ سیاسی بزنند. تبلیغی که نه بهخاطر صیانت از منافع و عزت ایران بلکه منطبق با اراده ناکام غرب رقم میخورد. در این میان نیز عدهای با انفعال، واکنشهای عجولانه یا عدم فهم درست وضعیت کنونی، با این جریان همراهی کرده و از تبعات بلندمدت آن غافل هستند.
وزارت خارجه زیر ضرب رسانه دولت در بخش پایانی این مطلب اما شاهد انتقاد ارگان رسانهای دولت از وزارت خارجه هستیم. روزنامه ایران دو انتقاد را به این وزارتخانه وارد کرده؛ اول اینکه وزارت خارجه در این موضوع اطلاعرسانی درستی نکرده و ثانیا اینکه باید سفیر امارات به این وزارتخانه احضار میشد نه سفیر روسیه.
روزنامه ایران نوشته است: اگر دستگاه دیپلماسی کشورمان مطابق آنچه بارها از سوی رئیسجمهور خواسته شده، با تبیین درست ماجرا، افکار عمومی را در اینباره آگاه سازد، طبیعتاً تبلیغات علیه روابط راهبردی که برای رفع مؤثر تحریمها صورت میگیرد، توفیق نخواهد داشت.
این روزنامه افزوده است: بنابراین اگر قرار به احضار سفیری برای اعتراض به بیانیه مشترک کشورهای شورای همکاری خلیج فارس هم باشد، این سفیر امارات است که باید در اولویت قرار گیرد؛ فرایندی که اصلاح آن، هشیاری و تلاش بیشتر دستاندرکاران امر را میطلبد.
بیشتر بخوانید:
-
اخطار به روسیه برای رفتار غیردیپلماتیک / آیا کرملین شریکی مطمئن است؟
-
کیهان باز عصبانی شد / روابط با کشورهای آفریقایی چگونه در دولت قبل تعطیل شد؟
216220
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1788910