سه‌شنبه 6 آذر 1403

افتتاح کتابخانه آینده شهید فخری زاده نشان‌دهنده نگاه دولت به تحول الکترونیک

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
افتتاح کتابخانه آینده شهید فخری زاده نشان‌دهنده نگاه دولت به تحول الکترونیک

کتابخانه آینده شهید فخری زاده با حضور محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مهدی رمضانی دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور به بهره برداری رسید.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار خبرگزاری تسنیم، کتابخانه عمومی آینده «شهید فخری‌زاده» با حضور محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ مهدی رمضانی، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور؛ علیرضا زندوکیلی، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان تهران و جمعی از مدیران ستاد و استان‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور ظهر امروز جمعه 18 اسفندماه در بوستان دانشجوی تهران به بهره‌برداری رسید.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این آیین گفت: شهید فخری‌زاده جزء افتخارات کشور بودند و خدمات بزرگی را در حوزه‌های دفاعی و هسته‌ای برای کشور به یادگار گذاشتند و آینده کشور را با خدماتشان روشن کردند. ان‌شاءالله کتابخانه با نام این شهید والامقام خودش منشأ خیر و برکت است.

وی با بیان اینکه کتابخانه آینده شهید محسن فخری‌زاده خانه خدمات الکترونیک و خلاقیت کتابخانه‌های عمومی است، گفت: کتابخانه آینده یعنی توجه به اقتضائات فناورانه جدید از جمله هوش مصنوعی و سازوکارهای جدید ارتباطی. بهره‌برداری از این کتابخانه در راستای عمل به وعده دولت در خصوص دسترسی مردم به کتابخانه دیجیتال است.

اسماعیلی تصریح کرد: کتابخانه آینده شهید فخری‌زاده به اقتضائات فناورانه جدید از جمله هوش مصنوعی توجه دارد.

وی افزود: البته کتابخانه‌های فیزیکی در کشور خدمت‌رسانی می‌کنند و ما همزمان نیازمند تأسیس کتابخانه‌های تمام‌الکترونیک هستیم؛ چراکه نشان‌دهنده نگاه دولت به تحول الکترونیک است.

رئیس هیئت امنای کتابخانه‌های عمومی ادامه داد: همکارانم در نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور تلاش کردند در کتابخانه آینده بهترین خدمات را برای مخاطبانی که نیاز به دانش نو دارند ارائه دهند.

وی با اشاره به تنوع مخاطبانی که می‌توانند از کتابخانه آینده شهید فخری‌زاده خدمات دریافت کنند، عنوان کرد: بوستان دانشجو و محدوده تئاتر شهر که برای این کتابخانه انتخاب شده، یکی از بهترین مناطقی است که اهالی فرهنگ و هنر به طور مرتب به آنجا رفت و آمد دارند و هم در نزدیکی بوستان دانشجو و دانشگاه تهران قرار دارد و و با توجه به موقعیت کتابخانه امکان دسترسی راحت به آن را دارند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش پایانی سخنانش از راه‌اندازی کتابخانه‌های آینده دیگری نیز خبر داد و گفت: تلاش می‌کنیم در راستای به‌روزرسانی و استفاده از امکانات الکترونیک کتابخانه‌های دیگری را نیز تأسیس کنیم تا نشان دهیم تحول در حوزه کتاب مورد اهتمام است. البته در کتابخانه‌های فیزیکی نیز بخش‌های الکترونیک وجود دارد؛ حتی در برخی از کتابخانه‌های مرکزی حدود 60 نوع خدمت ارائه می‌شود و هر جا نیاز باشد می‌توانیم با استفاده از فضاهایی که در اختیارمان است این کار را گسترش دهیم.

روزگار کم فروغ ادبیات کودک و نوجوان 13 | کتابخانه مغفول‌ترین مکان در مدرسه‌هاست / سرمایه‌گذاری اماراتی‌ها برای پرورش نسل کتابخوان

نباید از فضای روز غفلت کنیم

مهدی رمضانی دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور نیز در بخش دیگری از این مراسم بهره‌برداری از کتابخانه آینده شهید فخری‌زاده را در راستای عمل به وعده های دولت مردمی دانست و گفت: گرچه در خدمات کتابخانه‌ای، کتاب مکتوب همچنان پیشتاز است اما نباید از فضای روز غفلت کنیم و به همین دلیل با راه‌اندازی کتابخانه آینده تلاش کردیم در فضای دیجیتال خدمات ارائه دهیم.

وی با بیان اینکه مخاطبان هدف کتابخانه آینده شهید فخری‌زاده عموم مردم هستند، یادآور شد: برای پوشش همه مخاطبان در طراحی نرم‌افزار این کتابخانه برای کودکان و نوجوانان، بزرگسالان و مخاطبان حرفه‌ای خدمات ویژه‌ای در نظر گرفته شده است.

به گفته رمضانی، فرصت بهره‌مندی از فضای دیجیتال برای عموم مردم اعم از کتاب صوتی، کتاب الکترونیک و...، دسترسی به پایگاه‌های اطلاعاتی، سرگرمی، بازی، میزهای کار و الکترونیک، اتاق‌های مطالعه، طراحی صنعتی و... از مهمترین ویژگی‌های کتابخانه آینده است و با توجه به اینکه این فضا توان حضور همه مردم را ندارد، تلاش داریم به زودی مدل کتابخانه آینده را تکثیر کنیم.

دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور در ادامه با بیان اینکه خدمات الکترونیک دو پایه دارد گفت: نخستین پایه مبتنی بر فضای مجازی است که در قالب سکوی کتابخانه عمومی است و فاز اول آن سال آینده به بهره‌برداری می‌رسد. پایه دوم نیز ارائه خدمات الکترونیک در کتابخانه آینده است که در کشور تکثیر می‌شود.

وی یادآور شد: البته بخشی از خدماتی که در کتابخانه آینده به صورت متمرکز ارائه می‌شود، پیش از این نیز در کتابخانه‌های فیزیکی دایر بوده است.

رمضانی با اشاره به تفاوت کتابخانه آینده با پارک‌های علم و فناوری بیان کرد: ما در این کتابخانه تلاش کردیم امکانات بهره‌برداری را در محیط کتابخانه‌ای فراهم کنیم و امیدواریم نواقص یا اشکالات این کتابخانه را نیز در مراکز بعدی برطرف کنیم.

وی به سهولت دسترسی به کتابخانه آینده شهید فخری‌زاده اشاره کرد و گفت: با توجه به دسترسی آسان به مترو و وسایل حمل و نقل عمومی در منطقه تئاتر شهر، این کتابخانه را در مرکز تهران راه‌اندازی کردیم چون در تهران سرانه فضای کتابخانه‌ای پایین است. همچنین با توجه به وجود دانشگاه‌های مختلف در این منطقه و نیز اهالی فرهنگ و هنر تنوعی از مخاطبان را در این کتابخانه خواهیم داشت.

رمضانی افزود: کتابخانه آینده شهید فخری‌زاده از فردا قابل بهره‌برداری است، البته نحوه عضویت در این کتابخانه با کتابخانه‌های عمومی متفاوت است چون خدماتی که ارائه می‌شود متفاوت است.

وی خدمات ارائه شده در این کتابخانه را جذاب دانست و تأکید کرد: در کشور چنین فضای کتابخانه‌ای نداشتیم و این فضا می‌تواند برای اهالی فرهنگ جذاب باشد.

عضو هیئت امنای کتابخانه‌های عمومی در پایان بیان کرد: مبلغ عضویت نیز با توجه به خدمات مختلف آن متفاوت است ولی تلاش می‌شود که متوسط مردم امکان پرداخت آن را داشته باشند.

سرنوشت کتابخانه سازمان برنامه و بودجه چه می‌شود؟

خانه خدمات دیجیتال و خلاقیت کتابخانه‌های عمومی

علیرضا زند وکیلی، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان تهران در ادامه درباره کتابخانه آینده شهید فخری‌زاده توضیحاتی ارائه کرد و افزود: این کتابخانه به نام دانشجو با زیربنای 260 متر مربع در سال 1372 تأسیس و در سال 1384 توسط اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی به صورت دائم به نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور واگذار شد. این کتابخانه در بوستان دانشجو و در منطقه 11 شهرداری تهران واقع شده و تا سال 1398، 1500 عضو فعال و 2000 امانت کتاب در ماه داشته است.

وی ادامه داد: با توجه به فرسودگی و مشکلات مربوط به نقشه ساختمان، در سال 1398 تصمیم به توسعه، بازسازی و بهسازی ساختمان گرفته شد. پس از رایزنی‌های انجام شده در نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور و با توجه به پیشرفت تکنولوژی و تغییر در ارائه خدمات کتابخانه‌ها مقرر شد کتابخانه مذکور به کتابخانه «بدون کتاب» تبدیل شود و با استفاده از تکنولوژی روز ارائه خدمات داشته باشد.

زند وکیلی با اشاره به امکانات تجهیز شده در این کتابخانه عنوان کرد: 10 اتاقک مطالعه انفرادی، 4 اتاق مطالعه گروهی (فضای کار اشتراکی)، کلاس آموزشی، سالن جلسه، کافه کتاب از جمله امکانات فیزیکی کتابخانه آینده است.

وی افزود: دسترسی به اینترنت بی‌سیم، اپلیکیشنها و سایتهای آموزش مجازی، امکان اجاره تبلت و لپ‌تاپ، اپلیکیشنهای هوش مصنوعی، دسترسی به نرم‌افزارها، منابع مورد نیاز آموزش کسب‌وکارها، استارت‌آپ‌ها و...، امکان استفاده از استندهای لمسی، میز هوشمند و وب کیوسک، راهنمایی مراجعین در یافتن منابع مورد نیاز، کتاب‌های دارای فناوری واقعیت افزوده، امکان استفاده از فضای استراحت و سرگرمی، کتابهای الکترونیکی، صوتی و تعاملی، مقالات و پایگاه های اطلاعاتی از امکاناتی است که در کتابخانه آینده فراهم شده است.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان تهران با بیان اینکه زیربنای فعلی کتابخانه 300 متر مربع است گفت: برای بهسازی، تجهیز و توسعه کتابخانه آینده شهید محسن فخری‌زاده به عنوان اولین «خانه خدمات دیجیتال و خلاقیت کتابخانه‌های عمومی» اعتباری بالغ بر 60 میلیارد ریال هزینه شده است.

افتتاح کتابخانه آینده شهید فخری زاده نشان‌دهنده نگاه دولت به تحول الکترونیک 2
افتتاح کتابخانه آینده شهید فخری زاده نشان‌دهنده نگاه دولت به تحول الکترونیک 3
افتتاح کتابخانه آینده شهید فخری زاده نشان‌دهنده نگاه دولت به تحول الکترونیک 4
افتتاح کتابخانه آینده شهید فخری زاده نشان‌دهنده نگاه دولت به تحول الکترونیک 5
افتتاح کتابخانه آینده شهید فخری زاده نشان‌دهنده نگاه دولت به تحول الکترونیک 6