افزایش ساخت و سازهای غیرمجاز در "کوه سیر" ارومیه / پرونده کوهخواری روی میز مسئولان قضایی
گزارشات محلی حاکی از آن است که در شرایطی منطقه "کوه سیر" ارومیه مورد تاخت و تاز کوهخواران قرار گرفته که این محدوده از هیچگونه امکانات رفاهی برای زندگی برخوردار نیست و بومیان منطقه چشم به راه اقدامات دستگاه قضا نشسته اند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از اروم نیوز، پدیده کوه خواری یکی از جرایم اقتصادی دهههای اخیر است که سودجویان به زمینهای شهری قانع نشده و کوهها و منابع طبیعی را نیز مورد طمع خود قرار میدهند.
یکی از جرایم اقتصادی که باید با آن مبارزه شود، کوه خواری است؛ موضوعی که آیت الله رئیسی رئیس سابق دستگاه قضایی پس از انتصاب به این سمت، آن را یکی از اولویتهای خود قرار داد.
کوه سیر به دلیل موقعیت گردشگری منحصر به فرد خود، مورد طمع سودجویان واقع شده است؛ این کوه از معدود کوههایی است که به محدوده شهری چسبیده و نه تنها بام شهر ارومیه محسوب شده بلکه با دارا بودن یکی از قدیمی ترین کلیساهای جهان و واقع شدن طرح تله کابین در این منطقه، یکی از مناطق مهم گردشگری محسوب میشود.
گزارشات محلی از مردم منطقه نیز حاکی از آن است که مردم روستای سیر ارومیه از هرگونه اقدامات باز دارنده برای جلوگیری از ساخت و ساز غیر مجاز و تغییر کاربری اراضی کشاورزی در منطقه حمایت می کنند.
افزایش ساخت و سازهای غیرمجاز در کوه سیر
کوشا رحمان زاده یکی از کوهنوردان منطقه اظهار کرد: ساخت و سازهای غیرمجاز طی یک مدت خاص در گذشته در منطقه کوه سیر ارومیه به شدت افزایش یافته و هم اکنون نیز ادامه دارد.
وی گفت: این ساخت و سازهای غیرمجاز در گذر زمان شکل کوه را در برخی از نقاط دچار تغییرات اساسی کرده است.
این کوهنورد ادامه داد: فقط کوه خواری در این منطقه اتفاق نیفتاده است بلکه برخی از مالکان زمینهای زراعی با تغییر کاربری و تفکیک غیرمجاز اقدام به ساخت و ساز در نقاط مختلف کوه کردهاند.
ساخت و ساز غیرمجاز در کوه سیر سیستم اکولوژیک منطقه را تغییر داده است
در گذشته کوه سیر ارومیه میزبان گونههای مختلفی از پرندگان وحشی بوده که امروز دیگر اثری از این پرندگان نیست؛ ساخت و ساز در این کوه سبب شده تا پرندگان دیگر این منطقه را محلی امن برای خود ندانند.
با ادامه روند فعلی و قطع درختان، در آیندهای نزدیک شاهد جاری شدن سیل از این منطقه به سمت روستاهای پایین دست کوه سیر ارومیه خواهیم بود.
هدف سودجویان از ساخت و ساز در کوه سیر ارومیه چیست؟
علی ایمانی یکی دیگر از کوهنوردان کوه سیر ارومیه گفت: هچگونه امکانات رفاهی و خدماتی از جمله آب، برق و گاز در این منطقه وجود ندارد! معلوم نیست که سودجویان با چه هدفی اقدام به ساخت و ساز ویلا میکنند چرا که این منطقه امکانات رفاهی لازم برای زندگی را ندارد.
وی اضافه کرد: متاسفانه فقط موضوع کوه خواری مطرح نیست؛ برخی از این افراد به طور خودسر اقدام به احداث سیل بند در کوه سیر ارومیه کرده یا برخی دیگر برای ساخت و ساز انجام شده در دل کوه یک مسیر ارتباطی از طریق جاده احداث کرده اند.
متاسفانه دستگاههای اجرایی مرتبط با الفاظ بازی کرده و در برخی مواقع این ساخت و سازهای غیرمجاز را مصداق کوه خواری نمیدانند، ما انسانها میراث دار طبیعیت نیستیم؛ طبیعت به ما به ارث نرسیده است؛ ما باید امانت دار طبیعت برای رسیدن به دست آیندگان باشیم.
در پی درج اخباری مبنی بر ساخت و سازهای غیرمجاز در کوه سیر یکی از بکرترین مناطق گردشگری ارومیه و از معدود کوه های متصل به منطقه شهری ارومیه است، مسئولان قضایی آذربایجان غربی به صورت فوری دستور برخورد با عوامل این تخلفات را دادند.
دستور فوری دادستان ارومیه برای برخورد با ساخت و ساز غیرمجاز در کوه سیر
دادستان ارومیه از نزدیک در جریان ساخت و ساز غیرمجاز در کوه سیر ارومیه قرار گرفت و برای برخورد با این ساخت و سازها به مدیران مربوطه دستور فوری صادر کرد.
حسین مجیدی شامگاه روز دوشنبه در این بازدید با تاکید بر ضرورت مبارزه با هرگونه تخلف در این راستا به مدیران مربوطه تذکر داد تا در انجام وظایف خود اهتمام کافی داشته باشند.
منابع طبیعی و ملی تحت حمایت قاطع دادگستری
رئیس کل دادگستری استان آذربایجان غربی در جریان بازدید شامگاهی خود و داستان عمومی و انقلاب ارومیه از منابع ملی وطبیعی شهرستان ارومیه در کوه سیر این شهرستان منابع طبیعی و ملی را سرمایه های ملی و عمومی ملت و امید آیندگان خواند و حفظ و صیانت از آنها را وظیفه همگانی دانست.
ناصر عتباتی در حین این بازدید به مدیران جهاد کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی دستور داد تا با ناقضان قانون و سوداگران و زمین خواران برخورد قاطع داشته و به هیچ وجه مماشات نکنند.
رئیس شورای حفظ حقوق بیت المال در این دستور تاکید کرده است که نباید اجازه داد صنعت کشاورزی و منابع طبیعی استان دستخوش غارت تعدادی منفعت طلب قرار گیرد و بیشتر مردم از این مواهب الهی محروم شوند.
برخورد با فساد یک مطالبه عمومی است
از سویی نیز هرچند معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار آذربایجانغربی در گفت و گو با رسانه ها بر مبارزه با زمین خواری در منطقه و حساسیت استاندار آذربایجان غربی به این موضوع اشاره کرده ولی یک ناهماهنگی برای جلوگیری از کوه خواری و زمین خواری در منطقه کوه سیر ارومیه به وضوح مشاهده می شود.
آیدین رحمانی همچنین با تاکید بر برخورد جدی با تغییر کاربری اراضی کشاورزی در منطقه، بیان کرد: هرگونه تغییر کاربری بدون کسب مجوزهای لازم، جرم تلقی می شود.
وی همچنین با قدردانی از رسانه ها در پیگیری برخورد با سودجویان در بحث ساخت و سازهای غیرمجاز و کوه خواری در منطقه سیر ارومیه، گفت: برخورد با فساد یک مطالبه عمومی است و دولت تدبیر و امید در این راستا و برای مبارزه با فساد عزم جدی دارد.
سال هاست شاهد هجوم عده بسیاری از دلالان و زمینخواران برای تغییر کاربری و فروش زمینهای کشاورزی در کشور بخصوص شهرهای بزرگی همچون ارومیه هستیم.
تصرف اراضی ملی و کشاورزی برای ساخت ویلا، آنهم برای عده ای خوشنشین به بهای تاراج ثروت ملی و تهدید امنیت غذایی در سالهای اخیر تبدیل به کسب وکار پرسودی برای افراد سودجو شده است. این افراد با تکیه بر روش های قانونی مانند اعتبار قولنامه ها و یا گرفتن زمین های دولتی دست به چنین اقداماتی می زنند.
زمین خواران حتی کوه ها و جنگلها تخریب کرده تا ویلاهای کذایی بسازند و بفروشند و خریداران نیز ماهی یا سالی یک و یا دوبار در آنجا سکونت موقت دارند.
آزادسازی و رفع تصرفات از منابع طبیعی و اراضی ملی از جمله اولویتهای دستگاه قضایی در دوره تحول در راستای احیای حقوق عامه است و اخیرا اقدامات مجدانه ای در برخورد با مصادیق تعدی به منابع طبیعی و اراضی ملی صورت گرفته است که امید است ریاست جدید دستگاه قضا به این مسئله اهمیت ویژه ای قائل باشد.
به نظر می رسد همدلی مردم با دولت در مبارزه با کوه خواری و زمین خواری می تواند نقطه عطفی برای الگو برداری از این موضوع در برخورد با فساد در سایر زمینه ها باشد ولی این مورد مستلزم یک انسجام جدی بین دستگاه های متولی امر است.
انتهای پیام /