جمعه 9 آذر 1403

افزایش محرومیت در مناطق محروم با حذف سهمیه بومی گزینی دانشگاه فرهنگیان / گرفتن انگیزه و توان رقابت از فرزندان مناطق محروم

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
افزایش محرومیت در مناطق محروم با حذف سهمیه بومی گزینی دانشگاه فرهنگیان / گرفتن انگیزه و توان رقابت از فرزندان مناطق محروم

برای تحصیل در دانشگاه فرهنگیان، قبلا در استان 5 بوم بیرجند - درمیان و خوسف - سربیشه و نهبندان، قاین و زیرکوه، فردوس و سرایان، بشرویه - طبس - دستگردان وجود داشت. اما اکنون این بوم ها برداشته شده که این موضوع باعث نارضایتی در مناطق محروم استان شده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از خاورستان، پس از انتشار دفترچه انتخاب رشته آزمون سراسری و حذف سهمیه "بوم از بوم" برای دانشگاه فرهنگیان، نگرانی های زیادی برای دانشجویان شهرستان های محروم ایجاد شده است و با حذف این سهمیه، بوم های شهرستانی، به صورت بوم استان تعریف شده است.

حذف سهمیه بومی گزینی در حالی که باعث جذب رتبه های برتر کنکور به داشگاه فرهنگیان و بدنه آموزش و پرورش می شود، اما از طرف دیگرباعث کاهش انگیزه، توان رقابت و در نهایت جذب دانشجویان مناطق محروم هم خواهد شد.

حذف سهمیه بومی؛ ظلم فاحش در حق مناطق محروم

در همین خصوص مصطفی نخعی نماینده مردم نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی با اشاره به دیدار خود و جمعی از نمایندگان با معاونت پارلمانی و امور حقوقی و رئیس مرکز برنامه ریزی منابع انسانی وزارت آموزش و پرورش، اظهار داشت: با توجه به انتشار دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری شاهد بی عدالتی و ظلم فاحشی در این دفترچه هستیم.

وی با بیان اینکه در مورد ضوابط پذیرش دانشگاه فرهنگیان، در سال‌های قبل پذیرش این دانشگاه به صورت بومی گزینی بوده است افزود: یعنی اولویت پذیرش سهمیه‌های هر شهرستان با داوطلبان همان شهرستان بوده است اما امسال این تبصره حذف شده و اولویت با داوطلبان بومی منطقه نیست.

نماینده مردم شهرستان‌های نهبندان و سربیشه در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: هر داوطلبی که رتبه بهتری در سطح استان دارا باشد، سهمیه‌های هر شهرستانی به او تعلق خواهد گرفت که باتوجه به این قطعا رتبه‌های برتر اکثرا از مرکز استان هستند.

نخعی افزود: تمام سهمیه‌ها با توجه به اینکه اولویتی درکار نیست به دیگر داوطلبان تعلق خواهد گرفت و و احدی از داوطلبان سربیشه و نهبندان و همچنین شهرستان‌های دیگر شانسی برای پذیرش نخواهند داشت. که این ظلم و بی عدالتی محرز و فجیع است.

تصمیم وزارت آموزش و پرورش بر حذف سهمیه های بومی

مجتبی لاری رئیس اداره توسعه مدیریت ومنابع انسانی آموزش و پرورش خراسان جنوبی در این خصوص در گفتگو با خبرنگار خاورستان، اظهارکرد: برای تحصیل در دانشگاه فرهنگیان، قبلا در استان 5 بوم بیرجند - درمیان و خوسف - سربیشه و نهبندان، قاین و زیرکوه، فردوس و سرایان، بشرویه - طبس - دستگردان وجود داشت. اما اکنون این بوم ها برداشته شده و همه بوم استان شده است.

وی افزود: این موضوع تصمیم وزارت آموزش و پرورش بوده و ما هم پیگیر موضوع هستیم و با وزارت آموزش و پرورش صحبت کرده ایم.

رئیس اداره توسعه مدیریت ومنابع انسانی آموزش و پرورش خراسان جنوبی ادامه داد: قبلا دانش آموز هر منطقه ای در بوم خود امتحان می داد و شاید با نمره کم هم قبول می شد، اما دانش آموز دیگری در استان که نمره و رتبه بالاتری داشت، چون نمی توانست وارد بوم دیگری شود، قبول نمی شد.

لاری بیان کرد: اما امسال این بوم ها برداشته و استانی شده است. بر این اساس دانش آموزانی که نمره علمی بالاتری داشته باشند، امکان پذیرش و قبولی شان بیشتر است و هر کس طراز علمی بالاتری داشته باشد، می تواند وارد شود.

وی گفت: قبلا دانشجویانی با رتبه تک رقمی در استان وجود داشت که در منطقه خودشان رشته ای که می خواستند وجود نداشت و به همین دلیل برای دانشگاه فرهنگیان حق انتخاب نداشتند. اما امسال وزارت آموزش و پرورش با این تصمیم خود، این مشکل را حل کرده است.

رئیس اداره توسعه مدیریت ومنابع انسانی آموزش و پرورش خراسان جنوبی افزود: با این اقدام وزارتخانه، در شهری مثل نهبندان که رشته ریاضی نداشته و دانشجویان نمی توانستند در این رشته تحصیل کنند، اکنون می توانند این رشته را در هر منطقه استان انتخاب کنند.

وی تاکید کرد: اما از استان های دیگر کسی حق انتخاب ندارد و در مجموع خود بچه های استان در کنار هم قرار گرفته اند.

مناطق محروم ناراضی از حذف سهمیه

رئیس اداره توسعه مدیریت ومنابع انسانی آموزش و پرورش خراسان جنوبی گفت: بچه های منطقه محروم نباید فراموش کنند که در کنکور از سهمیه منطقه سه هم برخوردارند و باز هم به نسبت دانشجویان پرتوان مرکز استان، یک پله جلوترند، چرا که امتیاز منطقه سه خیلی بالاتر از امتیاز منطقه دو و مناطق برخوردار است و نباید نگران این موضوع باشند.

لاری با بیان اینکه اکنون در خصوص این موضوع، مناطق محروم ناراضی تر هستند و معتقدند که سهمیه بومی بهتر است، گفت: این موضوع تصمیم وزارت آموزش و پرورش و بر اساس صحبت هایی که در شورای عالی انقلاب فرهنگی شده، بوده است و بر اساس این تصمیم همه بوم های سطح کشور، استانی شده است. در حالی که این موضوع تصمیم قاطعی است، اما باز هم آن را پیگیری می کنیم تا حقی از کسی ضایع نشود.

وی افزود: امسال در سطح استان 318 نفر جذب دانشگاه فرهنگیان می شوند که این تعداد نسبت به سال گذشته 52 درصد افزایش یافته است.

جذب استعدادهای برتر با حذف سهمیه بومی

ایرج مهدی زاده رئیس دانشگاه فرهنگیان خراسان جنوبی هم در گفتگو با خبرنگار خاورستان، اظهارکرد: موضوع حذف سهمیه بومی دانشگاه فرهنگیان، به آموزش و پرورش مربوط می شود و دانشگاه فرهنگیان در این خصوص نقشی ندارد و تصمیم گیر نیست.

وی با اشاره به اینکه برداشتن سهمیه بومی معایب و محاسنی دارد، گفت: وقتی بومی گزینی کنیم، ممکن است دانشجویانی با رتبه خیلی خوب در سایر شهرستان های استان وجود داشته باشند ولی از دانشگاه فرهنگیان محروم و نتوانند وارد آن شوند، اما اگر بوم استان در نظر گرفته شود، این مشکل پیش نمی آید و با برداشتن بوم، دانشجویان قوی تر و با رتبه برتری جذب دانشگاه فرهنگیان خواهند شد و از استعدادهای برتر برای آموزش و پرورش استفاده خواهد شد.

حذف سهمیه بومی اجحاف در حق مناطق محروم

رئیس دانشگاه فرهنگیان خراسان جنوبی بیان کرد: اما از نظر بنده به عنوان یک فرد فرهنگی و معلم، به نفع آموزش و پرورش است که سهمیه بومی بگیرد تا بعدا دچار مشکلات نقل و انتقال قرار نگیرد. وقتی که نیروی غیر بومی برای استان پذیرش شود، بعد از دو سه سال به دنبال انتقال خواهد بود که در این خصوص استان ضرر می کند و تجربه های آموزشی را از دست می دهد. در واقع نقل و انتقالات آینده خیلی به نفع آموزش و پرورش استان نیست.

مهدی زاده تاکید کرد: بر این اساس هر چه به سمت سهمیه های بومی حرکت کنیم، بهتر خواهد بود چرا که بعدا جابجایی ها و انتقال ها در آموزش و پرورش کمتر خواهد بود.

وی با بیان اینکه سهمیه بومی گزینی، باعث ایجاد انگیزه در دانشجویان هر بوم می شود چرا که بعد از تلاش و تحصیل جذب خواهند شد، تصریح کرد: حذف این سهمیه اجحاف در حق دانشجویان بومی خواهد بود چرا که دیگر مناطق محروم قدرت رقابت نخواهند داشت و باز هم بر محرومیت آنها افزوده خواهد شد.

پذیرش بیش از 500 فر در دانشگاه فرهنگیان استان

رئیس دانشگاه فرهنگیان خراسان جنوبی با اشاره به اینکه امسال 270 نفر از دانشگاه فرهنگیان استان فارق التحصیل شده که همه آنها بکارگیری شده اند، اظهارکرد: امسال با توجه به شرایط و نیازمندی های آموزش و پرورش، دانشگاه فرهنگیان خراسان جنوبی، 508 دانشجو پذیرش دارد که نسبت به سال گذشته 120 نفر افزایش دانشجو داشته ایم. از این تعداد 308 نفر پسر و بقیه دختر هستند.

مهدی زاده گفت: این دانشگاه 22 نفر هیئت علمی دارد که 2 نفر در امسال جذب شده اند. همچنین این دانشگاه از ظرفیت حدود 200 نفر استاد مدعو هم استفاده می کند.

وی با بیان اینکه امسال دانشگاه فرهنگیان خراسان جنوبی با ایجاد سه رشته جدید و حذف یک رشته دیگر، در مجموع 8 رشته تحصیلی خواهد داشت، افزود: امسال رشته آموزش راهنمایی و مشاوره حذف شده و رشته های الهیات، ادبیات فارسی و امور تربیتی هم اضافه شده است. رشته های مشاوره و راهنمایی، آموزش تاریخ، آموزش جغرافیا، علوم اجتماعی و آموزش ابتدایی رشته های قبلی و دیگر این دانشگاه است.

رئیس دانشگاه فرهنگیان خراسان جنوبی بیان کرد: درخواست دانشگاه فرهنگیان افزایش تعداد ورودی دانشجو به این مرکز است که برای حل محدودیت فضای آموزشی هم می توان از ظرفیت خالی دانشگاه های پیرامونی مثل دانشگاه آزاد و پیام نور استفاده کرد. اما میزان افزایش به درخواست آموزش و پرورش بستگی دارد که درخواست ما افزایش آمار درخواستی توسط آموزش و پرورش است.

مهدی زاده افزود: هر چه آموزش و پرورش سهمیه بیشتری برای دانشگاه فرهنگیان بگیرد، به نفع ما خواهد بود چرا که بیشتر دانشجویان بومی خواهند بود. اما اکنون حداقل 40 درصد دانشجویان دانشگاه فرهنگیان استان غیر بومی هستند.

انتهای پیام /