یک‌شنبه 7 بهمن 1403

التیام زخم های کهن زندگی در بافت فرسوده شهر دوگنبدان

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
التیام زخم های کهن زندگی در بافت فرسوده شهر دوگنبدان

گچساران - ایرنا - احیای بافت های فرسوده مسکونی دوگنبدان، زخم های کهنه زندگی اهالی این شهر را التیام بخشیده و اکنون نه تنها خانه های فرسوده تبدیل به خانه هایی زیبا و ایمن شده است بلکه ساکنان محلات جنوب شهر از آسیب های اجتماعی جدی رهایی یافته اند.

نوسازی بافت فرسوده محلات سادات، لبنان، رادک، کیامرثی و سایر مناطق مرکز شهر دوگنبدان به همراه اجرای طرح های فرهنگی چون فرهنگسرا، مجتمع های رفاهی زندگی مردم محلات فقیر نشین شهر دوگنبدان را متحول کرده است.

در روزگار نه چندان دور بیش از پنج هزار خانوار گچسارانی در خانه هایی ناایمن سکونت داشتند، آسمان برای مردم این سرزمین در آن روزها ابری بود، شهروندان در سکونتگاه هایی زندگی می کردند که به دلیل تنگ بودن معابر، تاریک و پلکانی بودن خانه ها با دیوارهای کوتاه مخروبه کابوس آوار همراه خواب هر شب آنان بود اما به همت دولت تدبیر و امید و مسئولان محلی اینک بخش عمده ای از بافت فرسوده احیا و بازآفرینی شده است.

طرح احیای بافت فرسوده شهر دوگنبدان که سال 1387 تصویب شده بود چند سال به دلیل نبود اعتبار راکد بود اما در دولت یازدهم عملیات اجرایی آن آغاز شد.

25 هزار نفر در واحدهای مسکونی بافت فرسوده شهر دوگنبدان ساکن هستند.

دیدگاه شهروندان

یکی از ساکنان محله سادات شهر دوگنبدان با اشاره به اینکه تا قبل از شروع این طرح کودکان با سرنگ های آلوده مشغول بازی در معابر خاکی و تنگ بودند گفت: هم اینک فرهنگسرای این منطقه مسکونی میزبان محافل ادبی و هنری کودکان و نوجوانان این خطه است.

فاطمه محمدرضایی افزود: روشن است که سرنوشت کودکان و نوجوانان چند سال پیش این منطقه مسکونی با بچه های امروز چه تفاوت فاحشی پیدا کرده است.

یک جوان ساکن در بافت فرسوده احیا شده شهر دوگنبدان می گوید: معابر تاریک و تنگ مناطق مسکونی شهر دوگنبدان زمینه را برای هر گونه آسیب اجتماعی فراهم کرده بود که این امر نگرانی هایی زیادی برای خانواده ها ایجاد کرده بود.

مجتبی علیزاده افزود: نبودن امکان دسترسی خودرو به بیشتر خانه ها به دلیل معابر تنگ برای شهروندان این مناطق بسیار دردسر ساز شده بود به طوری که جان بیماران اورژانسی در خطر بود.

وی عنوان کرد: هشدار مداوم کارشناسان توسعه شهری درباره نبودن امکان خدمات رسانی به ساکنان به ویژه در زمان بحران هایی مانند زلزله، سیل یا آتش سوزی آرامش را تا قبل از احیای بافت فرسوده از ساکنان گرفته بود اما حالا همه این مشکلات رفع شده که جای قدردانی از مسئولان دارد.

یکی دیگر از ساکنان بافت های فرسوده احیا شده شهر دوگنبدان می گوید: تا پیش از این خانه ها ارزشی نداشت اما هم اکنون هر واحد مسکونی احیا شده 10 برابر شده است و این باعث کاهش اختلاف طبقاتی شده است.

مریم کشاورز ابراز داشت: تا پیش از این فرزندان مناطق پایین شهر با دیدن مناطقی چون کوی کارمندان شرکت نفت و کارکنان همواره از والدین خود سوال می کردند چرا ما باید در این شرایط سخت زندگی کنیم.

مسئولان عالی رتبه کشوری درباره این طرح چه می گویند؟

معاون رییس جمهوری و رییس سازمان برنامه و بودجه بافت های فرسوده که روز گذشته به گچساران سفر کرده بود در بازدید از واحدهای مسکونی نوسازی شده شهر دوگنبدان گفت: طرح ساماندهی بافت های مسکونی و تجاری احیای شده شهر دوگنبدان نمونه موفق مشارکت مردم و مسئولان برای انجام کارهای بزرگ است.

محمدباقر نوبخت افزود: اجرای این طرح باعث تحقق عدالت اجتماعی و تحقق سرپناهی ایمن برای شهروندان این شهر شده است که جای خرسندی دارد.

وی ابراز امیدواری کرد: با تکمیل این طرح در آینده نزدیک شاهد بهره مندی سایر شهروندان ساکن این مناطق در شهر دوگنبدان باشیم.

طرح احیای بافت فرسوده به روایت آمار

استاندار کهگیلویه و بویراحمد درباره این طرح گفت: تاکنون یکهزار و 200 واحد مسکونی واقع در مناطق دارای بافت فرسوده و پایین شهر دوگنبدان شامل سادات، رادک، لبنان، مرکز شهر و دیگر نقاط این شهر نوسازی شده است.

حسین کلانتری افزود: این تعداد واحد مسکونی با استفاده از 450 میلیون ریال تسهیلات بانکی کم بهره، 60میلیون ریال تسهیلات بانکی بلاعوض و کمک هایی مانند تخریب رایگان بازسازی و نوسازی شده است.

وی تصریح کرد: تسهیلات پرداخت شده تا سه سال دوره تنفس، چهار درصد کارمزد و 15 سال دوره بازپرداخت دارد.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد بیان کرد: جمع آوری انشعاب‌های برق، آب و گاز، تخفیف در پروانه‌های ساختمانی و ضمانت زنجیره‌ای از دیگر خدمات ارائه شده برای احیای بافت فرسوده شهر دوگنبدان است.

وی بیان کرد: هم اکنون 600 واحد مسکونی دیگر در بافت فرسوده شهر دوگنبدان در حال نوسازی است.

نماینده مردم شهرستان های گچساران و باشت در مجلس شورای اسلامی گفت: بافت فرسوده دوگنبدان نخستین طرح ساماندهی این مناطق پیش از وقوع حادثه ای چون زلزله در کشور است.

غلامرضا تاجگردون افزود: پیشرفت فیزیکی این طرح با مشارکت خوب دستگاه های خدمات رسان و مردم مطلوب است.

وی تصریح کرد: بافت تجاری بازار مرکزی شهر دوگنبدان نیز در دوران فعالیت دولت تدبیر و امید ساماندهی شده است که باعث تحول اساسی در سیمای این شهر شد.

مزایای نوسازی بافت های فرسوده

نماینده مردم شهرستان های گچساران و باشت در مجلس شورای اسلامی می گوید: اجرای طرح های بازآفرینی شهری افزون بر رفاه شهروندان باعث نشاط روحی و نجات از آسیب های اجتماعی زیادی شده است.

تاجگردون افزود: کاهش اختلاف طبقاتی و دسترسی مردم مناطق فقیرنشین به زیرساخت هایی چون کتابخانه، فرهنگسرا، فضای سبز و پارک از دیگر مزایای این طرح است.

وی از افزایش تسهیلات بانکی بلاعوض و ارزان قیمت نوسازی بافت فرسوده شهر دوگنبدان خبر داد.

غلامرضا تاجگردون افزود: در حال حاضر میزان تسهیلات بلاعوض نوسازی بافت فرسوده شهر دوگنبدان 650 میلیون ریال و تسهیلات بلاعوض نیز 110 میلیون ریال است.

وی تاکید کرد: امسال یکهزار و 134 میلیارد ریال برای نوسازی یکهزار و 860 واحد مسکونی در بافت فرسوده دوگنبدان اختصاص یافته است.

نماینده مردم شهرستان های گچساران و باشت در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: این اعتبار به صورت تسهیلات بانکی و کمک‌های بلاعوض برای نوسازی این تعداد واحد مسکونی در نظر گرفته شده که بر اساس توافق با بانک‌ها مشکلی برای پرداخت این تسهیلات وجود ندارد.

وی اظهار کرد: از این میزان اعتبارات 204 میلیارد و 600 میلیون ریال بصورت بلاعوض و مابقی به صورت تسهیلات بانکی پیش بینی شده است.

تاجگردون بیان کرد: بازگشایی رینگ معابر به عرض 20 متر و طول یکهزارو 600 متر از کیامرثی تا محله سادات هم اکنون اجرا شده که امسال 100 میلیارد ریال برای تکمیل این طرح از جمله طراحی بدنه و جداره سازی در نظر گرفته شده است.

وی اظهار داشت: برای اجرای این پروژه 193 خانه در مسیر عملیاتی این طرح خریداری شد.

نماینده مردم شهرستان های گچساران و باشت در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: بهره برداری از این طرح تاکنون نقش مهمی در شتاب بخشی به احیای واحدهای مسکونی و بهبود تردد مردم در این مناطق داشته است.

شهر 107 هزار نفری دوگنبدان مرکز شهرستان نفتخیز گچساران است.

*س_برچسب‌ها_س*