امام جواد (ع) چه اعمالی را برای روز عید قربان توصیه کردهاند؟
حجتالاسلام والمسلمین مهدی یعقوبی گیلانی، کارشناس مذهبی و مدیر موسسه منبر آسمانی در مورد اهمیت داشتن نیت پاک در قربانی کردن گفت: حضرت علی علیه السلام در روایتی درباره ناپاک بودن نیت در قربانی کردن، میفرمایند: شنیدم رسول خدا صل الله علیه وآله والسلم در روز عید قربان، خطبه میخواندند و میفرمودند: امروز، روز «ثَج» و «عَج» است. ثج، خون قربانیهاست که میریزید. پس نیت هرکس صادق باشد، اولین قطره خونِ قربانی او کفاره همه گناهان اوست و «عَج» دعاست. پس به درگاه خداوند دعا کنید، قسم به آنکه جان محمد صل الله علیه وآله والسلم در دست اوست، از اینجا هیچ کس بر نمیگردد، مگر آمرزیده شود، جز کسی که گناه کبیره انجام داده است و بر آن اصرار ورزد و در دل خود، تصمیم بر ترک آن نداشته باشد. بد به حال کسی که اینگونه نیتی در دل داشته باشد و تمام وجودش را فکر گناه فراگرفته باشد.
این کارشناس مذهبی در مورد مستحب بودن قربانی کردن برای کسی که در حج حضور ندارد، مطرح کرد: قربانی کردن برای کسانی که در حج حضور ندارند، مستحب است، اما از سوی ائمه اطهار علیهمالسلام و پیامبر اکرم صل الله علیه وآله والسلم بسیار بر این عمل سفارش شده و در روایتی آمده است که پیامبر اکرم صل الله علیه وآله والسلم به ام سلمه که از ایشان پرسیده بود: ای رسول خدا صل الله علیه وآله والسلم! عید قربان فرا رسیده است و من چیزی ندارم قربانی کنم، آیا قرض کنم و قربانی نمایم؟ فرمودند: «برو قرض کن؛ این بدهی ادا میشود. زیرا قربانی جایگاه ویژهای نزد خداوند منان دارد و ریختن خون قربانی برای اهل آن بیمه عمر و کفاره گناهان محسوب میشود.»
حجتالاسلام والمسلمین یعقوبی گیلانی افزود: امام محمد باقر علیهالسلام فرمودند: «اِنَ اللَهَ عَزَوَجَلَ یُحِبُ اِطعامَ الطَعامِ وَ اِراقَهَ الدِماءِ بِمِنیً.» «خداوند غذا دادن به مستمندان و ریختن خون قربانی در منا را دوست دارد.»
یکی از افراد از امام جواد علیه السلام روایت میکند که فرمودند: «هیچ عملی در روز عید قربان برتر نیست، مگر خونی که برای قربانی ریخته شود و گامی در راه احسان به پدر و مادر برداشته شود و دیدار خویشی که گسیخته باشد و به از خودگذشتگی و آغاز به سلام بر وی پیشی گیرد و یا مردی از گوشت قربانی خود به همسایگان و مستمندان و یتیمان اطعام نموده و به ملاقات اسیران برود.»
باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری قرآن و عترت