انحلال کانون صرافان سیاست اقتدار و تثبیت بانک مرکزی بود
وحید شقاقی شهری در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس با تاکید براینکه برای مدیریت بازار ارز چاره ای جز اقتدار بانک مرکزی نداریم، اظهار کرد: مدیریت ارز با بانک مرکزی و جزو اهداف و وظایف این نهاد است؛ طبیعتا نهادهای دیگر فعال در حوزه ارز باید با بانک مرکزی هماهنگ باشند در غیراینصورت امکان مدیریت بازار وجود نخواهد داشت.
وی با اشاره به استدلال بانک مرکزی درخصوص انحلال کانون صرافان ایرانیان، گفت: استنکاف از دستورات بانک مرکزی و تخلفات کانون در عدم اجرای وظایف خود مطرح شده و گویا بحث سرمایهگذاری در بازار سهام هم مطرح است، در نتیجه نمیشود نهادی که در حوزه ارز فعال است، یعنی کانون صرافان و البته صرافیها، بدون هماهنگی با بانک مرکزی فعالیت کنند زیرا آشفتگی در بازار ارز ایجاد خواهد کرد.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: قطعا بانک مرکزی در ماههای اخیر هشدارهای مکرری به کانون صرافان داده و تخلفات را اعلام کرده است و استنکاف آنها از دستورات و سیاست های بانک مرکزی، این نهاد مالی کشور را ناچار به اخذ تصمیم برای انحلال کانون صرافان کرده است.
شقاقی شهری افزود: کنترل بازار ارز در قالب سیاست های شناور مدیریت شده در حوزه ارز با بانک مرکزی است و نهادهای مختلف فعال در حوزه ارز باید از دستورات و سیاست های نهاد بالادست یعنی بانک مرکزی تبعیت کنند و در هماهنگی کامل با آن وظایف خود را انجام دهند که این اتفاق درخصوص صرافیها رخ نداده و بانک مرکزی هم تیر خلاص را اعلام کرده است.
وی ادامه داد: خرید و فروش ارز توسط شهروندان باید تعیین تکلیف شود زیرا این تصمیم ممکن است اثر ناچیزی را در بازار ارز ایجاد کند که بانک مرکزی باید آن را مدیریت کند.
شقاقی شهری ادامه داد: در همه دنیا بانکها و صرافیها باید در حوزههای کنترل تورم و بازار ارز کاملا با بانک مرکزی همراه باشند.
در آمریکا هم وقتی دو بانک با مشکلاتی مواجه شدند فدرال رزرو به سرعت و ظرف یک هفته این بانکها را ورشکسته اعلام و فرآیند انحلال آنها را طی کرد. درواقع غیر از این هم نمیتواند باشد؛ یعنی اگر بانک مرکزی اقتدار لازم را نداشته باشد، اصلا نمیتواند وظایفی که حاکمیت بر عهده بانک مرکزی گذاشته اعم از کنترل تورم و مدیریت بازار ارز را انجام دهد.
این اقتصاددان گفت: قطعا تخلفات مکرری در کانون صرافان و عدم هماهنگی هایی در حوزه صرافی ها و بازار ارز وجود داشته که بانک مرکزی را بعد از چندماه به این نتیجه رسانده که باید با قدرت این مسئله را حل کند. خاطرم هست که چندبار بانک مرکزی هشدارهایی را به کانون صرافان اعلام کرده بود و طبیعتا وقتی هشدارها را عملیاتی نکردند، بانک مرکزی نیز با هدف مدیریت و ساماندهی بازار ارز مجبور به تصمیم قاطعانه خود گرفت.
وی تصریح کرد: مهمتر از همه اینکه این تصمیم نشان میدهد بانک مرکزی از زاویه اقتدار، تلاش میکند بحث سیاست تثبیت اقتصادی را ادامه دهد؛ سیاستی که بانک مرکزی پیش گرفته است و طبیعتا آرامش بازار ارز نیازمند هماهنگی همه ارکان دولت و دیگر نهادهای فعال در بازار ارز است و در همین راستا ناچار شده که صرافیهای متخلف را با هدف ساماندهی و ثبات بازار ارز به این شکل جریمه و تصمیم به انحلال کانون صرافان بگیرد. در غیراینصورت نمیتوانست بازار ارز را در سطح خرد مدیریت کند.
شقاقی شهری اظهار کرد: سطح کلان که کاملا در حیطه بانک مرکزی است اما در فعالیتهای خرد بازار ارز، صرافیها نقش بسزایی دارند و میتوانند با عدم هماهنگی، باعث التهاب بازار ارز شوند و سیاست تثبیت را هم تحتالشعاع قرار دهند.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: اگر واقعا میخواهیم بازار ارز را مدیریت کنیم چارهای جز اقتدار در زوایای مختلف نداریم. زمانی بود که برخی صادرکنندگان ارز حاصل از صادرات خود را به چرخه اقتصادی بازنمی گرداندند که تصمیم گرفته شد سیاست سختگیرانهای در این زمینه اجرا شود. اگر توصیه ها و هشدارها جواب ندهد، بانک مرکزی ناچار میشود از سیاست قهریه اعم از التزام و انحلال و سختگیری وارد شود چون خروجی آن مدیریت بازار ارز است.
وی گفت: ما نیز اعتماد می کنیم به تصمیم و سیاست بانک مرکزی، قطعا بانک مرکزی بعد از هشدارها ناچار شده به این نتیجه برسد که ادامه فعالیت کانون صرافان میتواند آشفتگی و بی ثباتی در بازار ارز را تداوم بخشد.
* هیچ جای دنیا نظیر کشور ما شعب مختلف بانک و صرافی ندارد
این اقتصاددان با بیان اینکه بانک مرکزی ناچار شده مسیر ساماندهی صرافیهای متخلف را با سیاست اقتدارگرایانه ادامه دهد، تصریح کرد: از سوی دیگر سرانه شعب کشور ما در حوزه بانکی و صرافی بسیار زیاد است و هیچ کجای دنیا به این تعداد صرافی یا بانک وجود ندارد که باید ساماندهی شوند؛ البته مهمتر از این موضوع، هماهنگی با بانک مرکزی است.
شقاقی شهری گفت: صرافی ها و کانون صرافان باید بدانند که سیاستگذار ارزی، بانک مرکزی است و ذیل نهاد بالادست سیاست های ارزی باید فعالیت داشته باشند؛ درغیر اینصورت امکان مدیریت ارز وجود نخواهد داشت؛ ضمن اینکه بازار ارز با خواهش و تمنا هم مدیریت نمیشود.
این اقتصاددان تاکید کرد: هر کشوری باید به نهاد کلیدی خود یعنی بانک مرکزی اعتماد کند در غیراینصورت آشفتگی در بازار ارز جمع نمیشود؛ به ویژه در کشور ما که تحت تحریم قرار دارد؛ نهادهای پایین دست مانند صرافیها و حتی دستگاههای همتراز بانک مرکزی اعم از وزارتخانههای اقتصاد و صمت و کشاورزی باید سیاستهای مالی بودجه ای، مالیاتی، تجاری و بازار سرمایه خود را با سیاست های پولی و ارزی هماهنگ کنند در غیراینصورت نمیتوان شاهد ثبات و آرامش در بازار ارز باشیم.
پایان پیام /