پنج‌شنبه 8 آذر 1403

انصراف 3 فیلم ایرانی از جشنواره فیلم‌های کردی لندن

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع
انصراف 3 فیلم ایرانی از جشنواره فیلم‌های کردی لندن

به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران، مستندهای «کارواش» و «فرزندان شب» و انیمیشن «خورشید آسمان، خورشید کافی» از حضور در جشنواره فیلم‌های کردی لندن انصراف دادند.

جشنواره فیلم‌های کردی لندن از سال 2001 آغاز به کار کرده است، در این جشنواره فیلم‌های سینمایی، کوتاه، انیمیشن و مستند که ارتباط مضمونی و محتوایی با فرهنگ کردی دارند، به نمایش در می‌آید.

تهیه‌کننده و کارگردان «کارواش» با اشاره به انصراف این فیلم از حضور در جشنواره فیلم‌های کردی لندن گفت: متأسفانه در یک اقدام سؤال‌برانگیز، این جشنواره کشور مبدأ مستند کارواش که تولید شده در شهر مریوان استان کردستان ایران است را به کشوری خیالی به نام کردستان شرقی نسبت داده است.

محسن سخا افزود: این اقدام جشنواره فیلم‌های کردی لندن را بی‌احترامی به کشورم، مردم کشورم و سبب ایجاد حس جدایی‌طلبانه و تجزیه‌طلبانه سرزمینم ایران می‌دانم، مردمی با نژاد و قومیت‌های مختلف که در صلح و آرامش در کنار هم در کشور متحد ایران زندگی می‌کنند. هیچ‌گونه توهینی را نمی‌پذیرم و در همین راستا طی ایمیلی به دبیر جشنواره از ایشان در این مورد توضیح خواستم و ضمنا فیلمم را از تمام بخش‌های جشنواره خارج کردم.

سخا در متن ایمیلش به دبیر جشنواره فیلم کردی لندن آورده است: «سینما دریچه‌ای به سوی زیبایی‌های جهان است. سینما دروازه‌ای برای شناخت و معرفی آداب و رسوم همه تمدن‌ها است. سینما پلی است که کمک می‌کند تا مردم از سراسر جهان به یکدیگر نزدیک‌تر شوند.

تیم تولید مستند "کارواش" در بستری از همین معانی مراحل ساخت و تولید این مستند را در شهر مریوان از کشور ایران پیش برد، اما متأسفانه با نادیده گرفتن این مفهوم و این کارکرد سینما، منابع رسمی فستیوال به اشتباه، کشور مبدأ این مستند را کردستان شرقی (هیچ کشوری به نام شرق کردستان وجود ندارد) ذکر کرده‌اند، در حالی که این مستند در استان کردستان از کشور ایران تولید شده باشد. تیم تولید مستند «کارواش» معتقد است که این حرکت خلاف معنای حقیقی سینما و یک اقدام غیرحرفه‌ای و توهینی به تهیه‌کنندگان و مردم ایران است.

با توجه به آنچه گفته شد، به عنوان تهیه‌کننده اثر، با کمال احترام از شما درخواست می‌کنم که مستند کارواش را از تمام بخش‌های جشنواره فیلم کردی لندن خارج کنید. همچنین انتظار آن می‌رود که اشتباه مرتکب شده توسط آن جشنواره در این مورد را پذیرفته و رسما آن را اعلام کنید.»

«کارواش» در شبکه مستند سیما تولید شده و با حضور نگین فتاحی و شادمان کامران به گوشه‌هایی از زندگی این زوج حامی حیوانات در شهر مریوان می‌پردازد.

مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی نیز با صدور بیانیه‌ای از انصراف دو اثر خود یعنی مستند «فرزندان شب» و انیمیشن «خورشید آسمان، خورشید کافی» خبر داد.

در این بیانیه آمده است: «به نظر می رسد جشنواره فیلم‌های کردی لندن با ترویج و برجسته‌سازی مسائل مورد مناقشه و بی‌پایه و مطرح کردن آنها در بستر سینما و تمایز میان موقعیت سیاسی و فرهنگی مردمان کرد و... در پی تثبیت بستر و الگویی است که در لایه‌های زیرین به پدیده جدایی‌طلبی می‌پردازد و قرائتی وارونه از فرهنگ و هویت کردی به عنوان کهن‌ترین قومیت ایرانی و منطقه را ارائه می‌دهد.

فیلم مستند «فرزندان شب» به کارگردانی آقای بهروز نورانی‌پور و انیمیشن «خورشید آسمان، خورشید کاشی» ساخته خانم زیبا ارژنگ محصول جمهوری اسلامی ایران هستند، با همین هویت به جشنواره‌های مختلف راه یافته و تحت هیچ عنوان و شناسنامه دیگری معنا پیدا نمی‌کنند. آنچه جشنواره فیلم‌های کردی لندن به عنوان کردستان شرقی (کشور سازنده این آثار) از آن یاد کرده خلاف واقع، غیرحرفه‌ای و حرکتی در جهت مخدوش کردن هویت و اصالت این آثار است. مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی به عنوان تهیه‌کننده فیلم، با درخواستی رسمی که به اطلاع مسئولان جشنواره رسیده و به نشانه اعتراض به این رویکرد، «فرزندان شب» و «خورشید آسمان، خورشید کاشی» را از این جشنواره خارج می‌کند.»

البته مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی به دنبال خروج آثارش از جشنواره فیلم‌های کردی لندن توضیح داد که این آثار توسط پخش‌کنندگان خصوصی فیلم‌ها به این جشنواره ارسال شده بودند. مستند «فرزندان شب» توسط شرکت تصویر گستر الهه پارسی (الی ایمیج) به مدیریت الهه نوبخت و انیمیشن «خورشید آسمان، خورشید کاشی» توسط کارگردان این اثر زیبا ارژنگ به جشنواره فیلم‌های کردی لندن فرستاده شدند.

مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی به محض اطلاع از موضوع با درخواستی رسمی که به اطلاع مسئولان جشنواره رسیده و به نشانه اعتراض به این رویکرد، «فرزندان شب» و «خورشید آسمان، خورشید کاشی» را از این جشنواره خارج کرد.