اهالی روستاهای سیل زده هرمزگان: وام نمیخواهیم؛ برق رسانی شود تا ساخت و سازها را آغاز کنیم
«زاج»، «داربست» و «تنکول» سه روستایی بودند که در سیل 20 دی 98 هرمزگان به شدت آسیب دیدند و 700 نفر ساکن این روستاها در چادرهای هلال احمر اسکان داده شدند.
خبرگزاری میزان - «زاج»، «داربست» و «تنکول» سه روستایی بودند که در سیل 20 دی 98 هرمزگان به شدت آسیب دیدند و 700 نفر ساکن این روستاها در چادرهای هلال احمر اسکان داده شدند.
در پی گزارش خبرگزاری میزان، که در تاریخ 10 اسفند 98منتشر شد، توجه بیشتری به وضعیت سیل زدگان این مناطق از سوی مسئولین صورت گرفت و امکانات رفاهی بیشتری در اختیار آنها قرار گرفت. اما با فرا رسیدن فصل تابستان و نبود وسایل خنک کننده آن هم در گرمای نزدیک به 50 درجه جنوب و وجود تنها یک انشعاب برق که تنها کفاف روشنایی چادرها را میدهد، موجب گرمازدگی و مشکلات پوستی بویژه در کودکان شده است، به گونهای که اهالی برای رهایی از گرما به ساخت کپرهای سنتی روی آورده اند.
وفور عقرب و رتیل در محل اسکان نیز سلامت ساکنان را با خطر مواجه کرده است و روزانه بین 5 تا 7 نفر دچار عقرب گرفتگی می شوند؛ بدلیل قرار گرفتن این محل در بین شهرستانهای جاسک، بشاگرد و سیریک، نبود مدیریت متمرکز و پراکنده بودن ارگانهای خدماتی و دولتی مربوطه سرعت خدمات رسانی به آسیب دیدگان سیل این روستاها کاهش پیدا کرده است.
یکی دیگر از مشکلات اهالی این روستاها نبود اشتغال و بروز مشکلات معیشتی است، چرا که پیشه اصلی این مردم دامداری و کشاورزی سنتی بوده است و درجریان این سیل بسیاری از نخل ها و مزارع این منطقه نابود و تعدادی از دام ها نیز تلف شدند.
صعب العبور بودن مناطق سیل زده
سیل دی ماه سال گذشته در شرق هرمزگان علاوه بر اینکه شهرستانهای جاسک، بشاگرد و سیریک را دچار خسارت کرد، منجر به آسیب و تخلیه تعدادی از روستاها هم شد.
کوهستانی بودن بشاگرد و همچنین آبهایی که به دریای عمان میریزند سبب طغیان رودخانهها و تخلیه و آسیب به 9 روستا شد؛ ازطرفی در بشاگرد روستاهایی به نامهای زاج، داربست و ده تنکول بنا شرایط اقلیمی که دارند کوهستانی و صعب العبور هستند و به همین دلیل خدمات رسانی به آنها به سختی صورت گرفته است و 150 خانوار این سه روستا در سال 90 صاحب برق شده اند.
در روستای داربست به سبب صعب العبور بودن قبل از انقلاب، هرکسی که دچار مشکلات جسمی و عقرب گزیدگی میشد را با دار به برانکارد میبستند و به مراکز درمانی میرسانند به همین دلیل به آنجا داربست گفته میشود. در دهه 80 جاده این روستا بازگشایی شد اما در آن فقط ماشینهای کمکدار و شاسی بلند توانایی عبور را دارند و ماشینهای سواری امکان رفت وآمد در آنجا را ندارند.
8 نفر به دلیل بسته بودن جاده جان خود را از دست دادند
براساس آنچه یکی از اهالی این منطقه به خبرگزاری میزان می گوید بعد از بارش باران جاده این روستاها بسته میشود و به همین علت 8 نفر از اهالی به دلیل عقرب زدگی، زایمان و سایر مشکلات پزشکی و دیر رسیدن به مراکز درمانی جان خود را از دست دادند.
سیلی که 20 دی ماه سال گذشته اتفاق افتاد هم به نخلستانها خسارت وارد کرد و هم تعدادی از دامها را به کام مرگ کشاند و آسیب شدیدی به معیشتاهالی وارد کرد.
اهالی این روستاها در روزهای 22 و 23 دی با کمک هلال احمر در یک کمپ مستقر شدند و به آنها خدمات اولیه ارائه شد، اما به سبب پخش بودن امکانات پزشکی و آموزشی در جاسک و بشاگرد این اهالی دچار سردرگمی شدند.
یک فعال رسانه ای در خصوص مشکلات این روستاها به خبرگزاری میزان می گوید: در ابتدای وقوع سیل برخی از مسئولین به این مناطق آمده و وعده دادند که مشکل اهالی این روستاها را حل میکنند و اقداماتی برای استقرار دائم آنها انجام میدهند، اما بعد از مدتی به این نتیجه رسیدند که استقرار دائم اهالی برای آنها به صرفه نیست چرا که احداث جاده دراین مناطق به سبب کوهستانی بودن و واقع شدن در شیب تند زاگرس بیش از صدها میلیارد هزینه دارد.
روستاهای سیل زده بامشکل برق رو به رو هستند
به گفته یکی از فعالین رسانه ای این منطقه، اهالی این روستاها تا نوروز برق و آب نداشتند تا اینکه گروهای جهادی به این مناطق آمدند و مخزن آب، حمام و سرویس بهداشتی آوردند و برای برق رسانی به کمک بسیج سازندگی 16 کیلومتر لوله گذاری انجام شد، اما برق با تیرهای چراغ برق که قبلا در این روستاها بوده است، حدود یک تا 3 کیلومتر فاصله داشت که اداره برق در مورد پای کار نیامد و مدام امروز وفردا میکرد.
سیل زدگان با مشکلات معیشتی رو به رو هستند
براساس ادعای این فعال رسانه ای، یکی از نهادها مصر بود که در این مناطق برق رسانی انجام نشود و اهالی باید در شهرکی داخل بشاگرد که برای این کار ایجاد شده است، مستقر شوند، این درحالی است که آنها قبلا به آنجا رفته بودند و به سبب معیشت و بیکاری برگشتند، چراکه مکانی که هم اکنون اهالی مستقر هستند، 20 کیلومتر با نخلستانها و حیوانات فاصله دارد و این امکان وجود دارد که با باز شدن جاده به دام، نخلها و مزارع سرکشی کرد.
یکی از اهالی این مناطق استان هرمزگان به خبرگزاری میزان میگوید: بعد از چندین جلسه که در استانداری هرمزگان برگزار شد و اقداماتی که قرار بود طی 72 ساعت انجام شود، به تازگی نامهای به آب منطقه داده شده است و آب منطقه از طریق نقشههای هوایی به نتیجه رسیده است در این مناطق سیل رخ نمیهد و به همین شکل خدمات رسانی برای آنها صورت نگرفت.
عقرب زدگی روزانه 5 تا 7 نفر را گرفتار می کند
خرداد ماه اداره برق یک انشعاب برق برای اهالی این مناطق گذاشت که تنها، امکان استفاده از لامپ وجود دارد و اهالی این روستاها با بحران روشنایی روبه رو هستند؛ براساس شنیده های خبرنگار میزان، در این مناطق افراد با مشکل عقرب زدگی مواجه هستند و روزانه به طور متوسط 5 تا 7 نفر دچار عقرب زدگی میشوند.
گرمای طاقت فرسای مناطق سیل زده و مشکلات پوستی کودکان
دمای هوا در چادرهایی که این افراد زندگی میکنند گاها به 50 تا 60 درجه میرسد و کودکانی که در این مناطق زندگی میکنند دچار تاول لکههای ریزی روی پوست خود شدند که به آنها گرمایی گفته میشود و با رطوبت و تعریق ایجاد سوزش میکنند؛ براساس گفته یکی از اهالی این منطقه، در ماه گذشته یک نوزاد 9 روزه به علت گرما جان خود را از دست داده است.
برخی از اهالی این روستاها به خبرگزاری میزان می گویند که وام نمی خواهند و صرفا درخواست برق رسانی دارند تا بتوانند ساخت و ساز ها را آغاز کنند.
- بیشتر ببینید:
- امدادرسانی به مناطق سیل زده در جاسک