اگر سیستم فرزندخواندگی احیا شود سقط جنین کم میشود / 88 درصد جوانان تمایل به ازدواج دارند
گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو؛ مسعود عالمی نیسی، رییس موسسه تحقیقات جمعیت کشور، در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو در مورد وضعیت جمعیتی کشور گفت: الان در یک وضعیت دوگانهای به سر میبریم. از یک طرف نرخ باروری ما زیر نرخ جانشینی است و حدود 1/7 است که به ما از آینده سالمند خبر میدهد. از طرف دیگر 11/6 میلیون مجرد در سن ازدواج داریم. مجموعه این دو عدد در کنار هم آینده خوشایندی...
گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو؛ مسعود عالمی نیسی، سرپرست موسسه تحقیقات جمعیت کشور، در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو در مورد وضعیت جمعیتی کشور گفت: الان در یک وضعیت دوگانهای به سر میبریم. از یک طرف نرخ باروری ما زیر نرخ جانشینی است و به روایتی 1/6 و به روایتی 1/8 است که به ما از آینده سالمند خبر میدهد. از طرف دیگر 11/6 میلیون مجرد در سن ازدواج داریم. مجموعه این دو عدد در کنار هم آینده خوشایندی را به ما نشان نمیدهد. اما همین 11/6 میلیون مجرد را باید در کنار تمایل به ازدواج بگذاریم.
وی ادامه داد: ما دو فاکتور فرهنگی اجتماعی داریم. یکی اینکه طبق آخرین پیمایش ارزشها و نگرش ها 88 درصد جوانان در سن ازدواج تمایل به ازدواج دارند. همچنین در فاکتور دیگر میگوییم درست است که نرخ فرزندآوری ما زیر نرخ جانشینی است، اما باید دقت کرد که این نرخ باروری مربوط به دختران و زنان است و دختران هم در این آمار قرار میگیرند؛ در حالیکه ما از دختران انتظار فرزندآوری نداریم. در مخرج کسر تعداد زنان و دختران در سن باروری است، اما ما شاخص دیگری داریم به نام نرخ باروری نکاحی که فقط نرخ باروری مربوط به زنان را محاسبه میکند و این عدد الان 2/7 است. معنی این گزاره این است که اگر دختران ما ازدواج کنند فرزند میآورند و اگر این 11/6 میلیون مجرد در سن ازدواج ما ازدواج کنند میتوانند نرخ باروری ما را جا به جا کنند. این یک ظرفیت است. در کشورهای دیگر که مشکل سالمندی و کاهش نرخ باروری دارند جامعه تمایل به ازدواج و فرزندآوری ندارد. جامعه ما اینگونه نیست. تمایل دارند، اما موانعی باعث شده است که این اتفاقات نیفتد. این وضعیت کلی جمعیت ما هم به جهت ایجابی هم سلبی است.
عالمی نیسی در مورد عوامل تاثیر گذار در جمعیت کشور گفت: ما بر اساس ارقامی که گفته میشود میدانیم تقریبا 3/5 میلیون زوج نابارور داریم. البته اعداد دقیق نیستند؛ حتی اگر خیلی کمتر از این باشد ولی باز هم زوجین نابارور و درمان آنها عدد بسیار درشتی است برای افزایش نرخ باروری. بعد از آن سقط جنین است که باز هم تعدادی که بیان میشود به صورت تقریبی بین 200 هزار تا 300 هزار سقط در سال تخمین زده میشود که باز هم عدد بزرگی است. منتها به ترتیب مسئله اول ازدواج موثر است، دوم نرخ ناباروری، سوم خانواده هابی که تشکیل شده است، اما به دلیل موانع یا عدم تمایل فرزندآوری در آنها کم است، چهارم سقط جنین و در نهایت هم مهاجرت جوانان در سن باروری موثر است.
سرپرست مؤسسه تحقیقات جمعیت کشور در مورد راه حل مسئله سقط جنین گفت: ما یک سری روشهای مجازات داریم یک سری هم روشهای پیشگیرانه. اصولاً زنی که باردار میشود به صورت طبیعی تمایلی به سقط جنین ندارد. پس باید ببینیم چه اتفاقاتی میافتند که این رفتار از آنها سر میزند؟ یکی از راهکارهایی که در گذشته و در آداب و رسوم جامعه بوده است بحث فرزند خواندگی است. اگر زنی بداند که کسی هست که از فرزندی که به دنیا میآورد نگهداری کند احتمال اینکه آن بچه را به دنیا بیاورد و به دیگران بدهد بالاتر میرود. اگر ما بتوانیم این سیستم فرزندخواندگی را احیا کنی بچه زنده میماند. هیچ چیز بدی در آن نیست و فرزندخواندگی هم دلیل نمیشود که حتما یک فرد غریبه بچه را نگه دارد و ممکن است که یکی از اقوام آن را نگه دارد. این خودش یکی از عاملهای پیشگیری از سقط جنین است. کلا به روشهای پیشگیرانه عمل کنیم بیشتر جواب میگیریم.
وی در مورد عملکرد ستاد ملی جمعیت گفت: این ستاد یک تشکیلات جدیدی است و طبیعتاً انتظار میرود اول یک سری کارهای مقدماتی انجام شود و تشکیلاتش ایجاد شود. مسائلی مثل ساختمان و... حل شود. یک مقدار زمان میبرد. از اردیبهشت ماه که دبیر ستاد مشخص شد نسبتا عملکرد خوبی داشته است. دو جلسه با حضور رئیس جمهور تشکیل شده است و الان هم جلسه سوم در شرف برگزاری است؛ اما یک مقدار دستگاهها باید بیشتر همراهی کنند و به ستاد کمک کنند تا روی ریل قرار بگیرد. تا زمانی که نیروی انسانی و همه چیزهایی که لازم دارد آماده شود؛ لذا الان نمره نسبتاً خوبی میتوان به عملکرد ستاد داد. الان درگیر ساختن تشکیلات هستند. این هم به خودشان صرفاً مربوط نیست الان سازمان امور اداری استخدامی نهاد ریاست جمهوری درگیر موضوع هستند. با این تفاسیر عملکرد شورا را حدود سه ماه دیگر باید بررسی کرد.