شنبه 15 دی 1403

اگر کودک‌تان شب ادراری دارد بخوانید

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
اگر کودک‌تان شب ادراری دارد بخوانید

اقتصادنیوز: یک روانشناس معتقد است، شب‌ادراری کودکان چنانچه منشاء جسمی نداشته باشد، می‌تواند بیانگر یک اضطراب و نگرانی در کودک باشد و والدین باید نسبت به رفع منشاء اضطراب اقدام کنند.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از ایسنا، خدیجه باقرآبادی با ارائه تعریفی از شب ادراری در کودکان، گفت: زمانی شب اداری در کودکان نیاز به پیگیری دارد که بیش از دو بار در هفته و برای مدت حداقل سه ماه تکرار شود. البته شب ادراری در کودکان تا سن پنج سالگی تا حدودی طبیعی است، زیرا تا این سن هنوز کودکان به لحاظ ساختار فیزیکی و جسمی آمادگی کامل برای کنترل ادرار را ندارند، اما برای سنین شش و هفت سال به بالا نیاز به پیگیری دارد.

وی ادامه داد: ابتدا باید کودک را به لحاظ فیزیکی و جسمی بررسی کرد که مشکلی از نظر عفونت‌های ادراری، هورمون‌های کنترل کننده ادرار و... نداشته باشد و چنانچه کودک مشکل جسمی نداشت می‌توان گفت شب ادراری کودک یک منشا استرسی و اضطرابی دارد. خصوصاً در مواردی که کودک در گذشته می‌توانسته ادرار شبانه خود را کنترل کند، اما ناگهان دچار شب ادراری شده و رختخواب خود را خیس می‌کند.

این روانشناس از اهمیت شناسایی ریشه اضطراب و استرسی که باعث بروز شب ادراری در کودک شده یاد کرد و افزود: گاهی تولد کودک جدید در خانواده عامل بروز شب ادراری در کودک بزرگتر است و کودک به نوعی از شب ادراری به عنوان یک حرکت اعتراضی برای جلب توجه والدین، حتی به صورت منفی استفاده می‌کند.

باقرآبادی مشاجره والدین، اضطراب مدرسه، فشارهای والدین به کودک در زمینه تحصیل، نظافت و انضباط و... را از مهمترین عوامل بروز شب ادراری در کودکان دانست و تاکید کرد: گاهی شب ادراری به یک عادت برای کودک تبدیل می‌شود که می‌توان با راهکارهایی از این رفتار جلوگیری کرد.

وی با بیان اینکه ندادن مایعات به کودک در نزدیکی زمان خواب، دفع ادرار قبل از خواب، افزایش ظرفیت مثانه در طول روز با دادن مایعات بیشتر به کودک و... می‌تواند تا حدودی به کاهش شب ادراری کمک کند، اظهار کرد: قبل از همه این اقدامات باید ریشه استرس و اضطرابی که در کودک باعث شب ادراری شده شناسایی و برطرف شود.

این روانشناس با توصیه به روش‌های تشویقی برای کودکان در زمانی که دچار شب ادراری هستند، گفت: می‌توان به کودک برای شب‌هایی که رختخوابش خشک مانده «ستاره» داد و هر زمان که تعداد ستاره‌ها از اندازه‌ای بیشتر شد، هر چند هفته یکبار برای او جایزه خرید.

باقرآبادی با بیان اینکه هرگونه واکنش منفی، توبیخ، تنبیه و تحقیر کودک تاثیر منفی داشته و شب ادراری را تشدید می‌کند، گفت: همچنین در میان گذاشتن شب ادراری کودک در جمع و با افرادی که متخصص نیستند، باعث تحقیر بیشتر کودک شده و نباید انجام شود.

وی اضافه کرد: وقتی که کودک رختخوابش را خیس می‌کند، والدین باید رفتار حمایتی داشته باشند. مثلا کودک را بلند کنند و به او بگویند «بهتر بود به دستشویی برود، اما اشکالی ندارد با کمک هم رختخواب را تمیز می‌کنیم».

این روانشناس با بیان اینکه در موارد محدودی شب ادراری کودکان بدون نیاز به مداخله خود به خود مخصوصاً با افزایش سن بهبود می‌یابد، اظهار کرد: شب ادراری معمولاً در پسرها بیشتر از دخترها دیده می‌شود.

همچنین بخوانید ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید