یک‌شنبه 4 آذر 1403

اینجا خاک حکم هوا دارد!/ کرمانشاه؛ همچنان در خط مقدم رویارویی با ریزگردها

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
اینجا خاک حکم هوا دارد!/ کرمانشاه؛ همچنان در خط مقدم رویارویی با ریزگردها

مردم کرمانشاه که سالها درگیر جنگ بودند و همچنان مشکلات ناشی از آن را تحمل می‌کنند، اکنون نیز به عنوان استانی مرزی گرد و غباری که از سوی کشورهای همسایه می‌آید اول نفس مردم این استان را می‌گیرد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرصادنیوز، بروز خشکسالی طولانی و دخالت های غیر اصولی در طبیعت می تواند احتمال بروز پدیده ریزگردها و گرد و غبار را افزایش دهد.

گرد و غبار کیفیت هوا را پایین می آورد و گاهی آنقدر آلودگی زیاد می شود که افق دید را به 5 متر می رساند و همین امر در سلامت جامعه نیز تاثیر گذار است و افرادی که زمینه بیماری های قلبی و ریوی دارند از این وضعیت رنج می برند و سلامت آنها به خطر می افتد.

این پدیده که این روزها بیشتر شاهد آن هستیم در جهان امری طبیعی است و در مناطق خشک و بیابانی ایجاد می شود.

منشاء ریزگردهای اخیر گرد و خاک در کشور عراق است

سعید قاسمی در گفتگو با خبرنگار مرصاد نیوز اظهار داشت: پیدایش ریزگردها به علت دو منشأ داخلی و خارجی بوده و عمده ترین منشأ خارجی آن کشور عراق و بیابان های جنوبی و غربی آن است.

مسئول پیش بینی اداره کل هواشناسی استان کرمانشاه افزود: اگرچه بخشی از بیابانهای عربستان، سوریه، اردن و کویت نیز بر این پدیده اثرگذارهستند، اما آنچه در سالهای اخیر بیشتر کشور ما را متأثر کرده، بیابان های کشور عراق است.

وی بیان داشت: بر اساس تصاویر ماهواره‌ای منشاء ریزگردهای اخیر نیز گرد و خاک در کشور عراق است که متأسفانه استان کرمانشاه و برخی استان‌های همجوار را تحت تأثیر قرار داده است.

قاسمی گفت: کانون اصلی این گرد و غبار از بیابان های غرب عراق و قسمتی از بیابان های سوریه و عربستان است.

وی یکی از مهمترین دلایل این پدیده را خشکسالی دانست و اظهار داشت: تشکیل موج در سطوح میانی، امواج کم فشار سطح زمین و وزش باد از دیگر علل پدیده گرد و غبار است.

قاسمی بیان داشت: ایران پذیرفت که برای کنترل کانون های گرد و خاک در عراق هزینه کند اما طرف عراقی به دلیل مشکلات سیاسی زیاد پدیده گرد و غبار اولویت آنها نیست.

وی با بیان اینکه هیچ کاری از ما برای جلوگیری از این پدیده بر نمی آید، اظهار داشت: مالچ پاشی و درختکاری می تواند تا حد زیادی جلوی این کار را بگیرد اما به دلیل هزینه بر بودن و وجود یکسری مسائل بین المللی در کشور عراق امکان پذیر نیست.

چاره ای جز مقابله با پدیده گرد و خاک نداریم

غلامرضا شهبازی در گفتگو با خبرنگار مرصاد نیوز منشأ گرد و خاک را کشور عراق دانست و اظهار داشت: بر اساس شنیده ها از طریق تهران یکسری اقدامات در دست انجام است.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری کرمانشاه افزود: بر این اساس هیأتی از تهران را به این منظور اعزام کردند تا یکسری اقدامات را برنامه ریزی کنند.

وی خاطر نشان کرد: در حال حاضر چاره ای جز مقابله با این پدیده را نداریم و توصیه می شود هم استانیهای عزیز پروتکل های بهداشتی را رعایت کنند و گروه‌های خطر حتی الامکان در زمانی که شاخص هوا در وضعیت هشدار و خطر قرار می گیرد از منزل خارج‌نشوند.

شهبازی گفت: در استان نیز به محض ورود گرد و خاک، ستاد بحران با حضور اعضای کمیته اضطرار آلودگی هوا، تشکیل می شود و بر اساس شاخص کیفیت هوا تصمیم گیری می شود.

ریزگردها برای سلامت انسان ها می تواند پیامدهای مزمن و حاد داشته باشد

ابراهیم شکیبا در گفتگو با خبرنگار مرصاد نیوز، مواجهه با پدیده گرد و غبار یا ریزگردها را برای همه افراد در همه سنین به میزان های متفاوت مضر و آسیب زا دانست و اظهار داشت: طیف وسیعی از افراد از جمله سالمندان، خانم های باردار، کودکان، افراد دارای سابقه بیماری های تنفسی و قلبی عروقی، دارای استعداد آسیب پذیری بیشتری نسبت به گرد و خاک هستند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه افزود: ریزگردها یا گردوغبار برای سلامت انسان ها می تواند پیامدهای مزمن و حاد داشته باشد. آلودگی هوا معضلی است که می‌تواند ریه انسان‌ها را درگیر کند و باعث بروز مشکلات مختلف و بیماری‌های گوناگون شود.

وی خاطر نشان کرد: بر این اساس تاکید می شود که به هیچ عنوان نباید افراد مسن، کودکان و مبتلایان به بیماری‌های خاص در این روز‌ها از خانه خارج شوند.

شکیبا گفت: بیشتر آسیب های ناشی از گرد و غبار یا ریزگردها مربوط به سیستم تنفسی و ریه ها، سیستم ایمنی، قلب و همچنین سیستم بینایی افراد می شود.

وی در ادامه رعایت برخی نکات و اصوال را در مواجهه با گردوغبار بسیار موثر دانست و بر توجه به آنها توسط عموم مردم تاکید کرد.

شکیبا گفت: در شهرهایی که در وضعیت هشدار و اضطرار قرار دارند، گروه های حساس تا حد امکان از خروج غیرضروری از منزل و تردد بی‌مورد در معابر شهری خودداری کنند و سایر افراد نیز با استفاده از ماسک مناسب و در مواقع ضروری خارج شوند و حضوردر فضای باز را به حداقل کاهش دهند.

وی همچنین خاطر نشان کرد: ورزشکاران در زمان وقوع پدیده گردوغبار، در فضای باز ورزش نکنند و کوهنوردان نیز از کوهنوردی اجتناب کنند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه همچنین حضور در پارک ها و پیاده روی در شرایط آلودگی و گردوغبار را منع و تصریح کرد: مضرات و خطرات پیاده روی و حضور در پارک در شرایط آلودگی شدید هوا، بیش از منافع آن است.

وی ادامه داد: همچنین در چنین شرایطی ضروری است تردد خودروهای شخصی کاهش یابد و در صورت استفاده از خودرو ضمن استفاده ازماسک مناسب، شیشه ها را بالا نگهدارید.

شکیبا مصرف برخی غذاها ازجمله شیر، ماست کم‌چرب، میوه و سبزیجات تازه و مایعات را برای دفع سموم از بدن در مقابله با تاثیرات منفی گرد و خاک مفید اعلام کرد.

وی خاطر نشان کرد: شهروندان تا برگشت هوا به شرایط مطلوب، از هرگونه فعالیتی که منجر به افزایش آلودگی هوا می‌شود خودداری کنند و توجه داشته باشند که نظافت سطوح مختلف را در منزل و محیط کار به خوبی انجام داده و مواد غذایی را به صورت روباز قرار ندهند و ظروف نیز به صورت پوشانده یا وارونه قرار گیرند.

شکیبا عنوان کرد: فروشندگان‌مواد غذایی فله ای، روی مواد غذایی را با پوشش مناسب بپوشانند و نسبت به زدایش گردوخاک از روی بسته بندی مواد غذایی اهتمام ویژه داشته باشند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه اظهار داشت: افراد در صورت مواجهه با تنگی نفس و هر گونه ناراحتی قلبی - عروقی، سریعا به نزدیک‌ترین مرکز بهداشتی و درمانی یا بیمارستان مراجعه کنید.

به گزارش مرصاد، به نظر می رسد اگر بحث مدیریت گرد و غبار به صورت برون مرزی پیگیری نشود یا کشور‌های همسایه به وظایفشان عمل نکنند کار‌های داخل کشور کم اثر خواهد بود. با توجه به صحبت های مسئولین، کار برون مرزی و بین المللی نیز زمان می‌برد و طرف مقابل باید پای کار بیاید و شرایطش فراهم شود. این بدان معناست که باز هم مردم باید بسوزند و بسازند؟!

انتهای پیام /

اینجا خاک حکم هوا دارد!/ کرمانشاه؛ همچنان در خط مقدم رویارویی با ریزگردها 2
اینجا خاک حکم هوا دارد!/ کرمانشاه؛ همچنان در خط مقدم رویارویی با ریزگردها 3