شنبه 3 آذر 1403

اینفوگرافیک / 12 پرتاب موفق فضایی در دولت سیزدهم

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
اینفوگرافیک / 12 پرتاب موفق فضایی در دولت سیزدهم

صنعت فضایی ایران در دو سال اخیر شتاب فراوانی به خود گرفته به‌گونه‌ای که در دو سال اخیر 12 پرتاب موفق فضایی انجام شده است.

- اخبار ویژه نامه‌ها -

به گزارش خبرنگار فضا و نجوم خبرگزاری تسنیم، صنعت فضایی ایران در دو سال اخیر شتاب فراوانی به خود گرفته به‌گونه‌ای که در دو سال اخیر 12 پرتاب موفق فضایی انجام شده است. پرتاب ماهواره‌های ققنوس، خیام، نور 2 و 3، ناهید 1، ماهواره‌بر قائم 100، کپسول زیستی و ثریا و مهدا و پارس 1 از جمله این پرتاب‌ها است.

در اینفوگرافیک ذیل، خلاصه ای از پرتاب های فضایی انجام شده در دولت سیزدهم را مشاهده می‌کنید:

پرتاب ماهواره ققنوس و 2 ریزماهواره با ماهواره‌بر سیمرغ (آزمون موفق حمل و جدایش همزمان 3 ماهواره)

ماهواره‌بر سیمرغ ایران بامداد پنج‌شنبه نهم دی‌ماه 1400 از پایگاه فضایی امام خمینی (ره) در استان سمنان پرتاب شد و با سرعت 7350 متر بر ثانیه، خود را به ارتفاع 470 کیلومتری از سطح زمین رساند. اگرچه پیش از این، ماهواره «نور» توانسته بود با موفقیت در مدار 425 کیلومتری زمین قرار بگیرد، اما طبق اعلام سازمان فضایی ایران، حضور ایران در فضا عمدتاً تا مدار 250 کیلومتری زمین بوده و به همین دلیل می‌توان رسیدن سیمرغ به مدار 470 کیلومتری را یک دستاورد مهم قلمداد کرد.

محققان کشورمان قادر شدند برای نخستین بار، به طور همزمان سه ماهواره را به فضا پرتاب کنند که شامل یک ماهواره تحقیقاتی به نام ققنوس و دو ماهواره مکعبی (کیوب‌ست) است.

"صنعت فضایی ایران" در برنامه هفتم توسعه؛ از لزوم شکل‌گیری "منظومه‌های ماهواره‌ای" تا تکمیل پایگاه ملی پرتاب

تزریق مداری موفق ماهواره نور 2 با ماهواره‌بر قاصد

نیروی هوافضای سپاه ماهواره نور 2 را در اسفند 1400 با موفقیت در مدار 500کیلومتری قرار داد. همزمان با اعیاد شعبانیه نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با استفاده از ماهواره‌بر سه‌مرحله‌ای قاصد از کویر شاهرود ماهواره نور2 را در مدار 500کیلومتری زمین قرار داد. ماموریت این ماهواره سنجشی و شناسایی است و ماهواره نور2 با سرعت 7.6 کیلومتر بر ثانیه و 480 ثانیه پس از پرتاب در مدار 500کیلومتری قرار گرفت.

چند ماه بعد تعدادی از تصاویر ارسالی آن به نمایش عمومی درآمد و نشان داد که نور -2 دارای دقت تصویربرداری در حدود 10 تا 15 متر است. این پرتاب نشان داد که ماهواره‌بر 18 متری و 18 تنی قاصد دارای قابلیت اطمینان مناسبی است. قاصد در مرحله اول خود از بخش پیشران موشک‌های قدر استفاده کرده و در مرحله دوم موتور سوخت جامد سلمان مجهز به نازل متحرک و در مرحله سوم هم یک موتور سوخت جامد کروی مجهز به رانشگرهای گازی برای تنظیم دقیق سرعت و زاویه تزریق محموله را به کار می‌گیرد.

تزریق ماهواره خیام با ماهواره‌بر سایوز

صبح سه‌شنبه 18 مرداد ماه 1401 بود که ماهواره «خیام» به‌روی ماهواره‌بر «سایوز» از پایگاه فضایی بایکونور قزاقستان به فضا پرتاب شد. ماهواره خیام یک ماهواره 600کیلوگرمی است که در مدار 500کیلومتری قرار گرفت تا به‌مدت 5 سال از داده‌ها و تصاویر ارسالی آن در حوزه‌های کشاورزی، منابع طبیعی، محیط زیست، منابع آبی، معادن و پایش مرزها و مدیریت حوادث غیرمترقبه استفاده شود.

خیام یک ماهواره سنجش از دور است و تمامی فرامین مربوط به کنترل و بهره‌برداری از این ماهواره از روز اول و بلافاصله پس از پرتاب توسط کارشناسان ایرانی مستقر در پایگاه‌های فضایی متعلق به وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در خاک جمهوری اسلامی ایران انجام و صادر شد.

پرتاب نمونه کیفی ناهید 1 با پرتابگر ذوالجناح

نمونه کیفی ماهواره ناهید1 متعلق به پژوهشکده سامانه‌های ماهواره‌ای زیرمجموعه پژوهشگاه فضایی است که یک ماهواره مخابراتی است که در خردادماه 1401 با ماهواره‌بر ذوالجناح به فضا پرتاب شده است.

تست زیرمداری بلوک انتقال مداری سامان

با تلاش متخصصین پژوهشگاه فضایی ایران و با همکاری سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع، نمونه آزمایشی "بلوک انتقال مداری سامان" که برای جابه‌جایی ماهواره بین مدارهای مختلف زمین استفاده می‌شود، با یک فروند کاوشگر زیرمداری با موفقیت پرتاب شد و مورد آزمون قرار گرفت.

عملکرد زیرسیستم‌های نمونه مهندسی بلوک انتقال مداری سامان در شرایط نزدیک به شرایط فضایی آزمایش شد و داده‌برداری کامل از عملکرد بلوک مذکور انجام شد و عملکرد آن در شرایط عملیاتی در ارتفاع بالا به اثبات رسید.

برابر این بیانیه، به‌همت متخصصین علوم فضایی کشور، در طراحی و ساخت بلوک انتقال مداری سامان که برای افزایش ارتفاع مداری ماهواره‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد، از فناوری‌های پیشرفته‌ای استفاده شده است که تنها در انحصار تعداد معدودی از کشورها است و با این پرتاب یک مرحله مهم از توسعه بلوک مذکور تکمیل شد تا در آینده شاهد بهره‌گیری عملیاتی از این فناوری پیشرفته در پرتاب‌های فضایی کشور باشیم.

آزمون موفقیت‌آمیز زیرمداری ماهواره‌بر قائم 100 (نمونه جرمی)

پرتاب زیرمداری ماهواره‌بر قائم 100 نیروی هوافضای سپاه در آذرماه 1401 با موفقیت انجام شد. آزمایش پروازی این ماهواره‌بر با موتور سوخت جامد مرحله اول رافع با موفقیت انجام شده است و قائم 100 اولین ماهواره‌بر سه مرحله ای سوخت جامد ساخت کشور است که توسط دانشمندان نیروی هوافضای سپاه ساخته شده است.

ماهواره‌بر سوخت جامد قائم 100، ماهواره‌ای است که با سه مرحله سوخت جام د قادر خواهد بود ماهواره‌های با وزن 80 کیلوگرم را در مدار 500 کیلومتری از سطح زمین قرار دهد. در آزمایش امروز موتور مرحله اول ماهواره‌بر قائم 100 که همان موتور سوخت جامد رافع است و در دی‌ماه 1400 آزمایش زمینی خود را با موفقیت پشت سر گذاشته بوده، مورد آزمایش پروازی زیر مداری قرار گرفت.

پرتاب تحقیقاتی فروند دوم ماهواره‌بر قائم 100 در اسفندماه 1401

پرتاب موفقیت‌آمیز ماهواره نور 3

سومین ماهواره بومی نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با نام "نور 3" توسط ماهواره‌بر ترکیبی سه مرحله‌ای قاصد به فضا پرتاب شد و با موفقیت در مدار 450 کیلومتری زمین قرار گرفت. با عملی شدن پرتاب ماهواره نور 3 نیروی هوافضای سپاه پاسداران ایران توانست سومین ماهواره «سنجشی و شناسایی» خود را با موفقیت به مدار زمین بفرستد

پرتاب کپسول زیستی ایران با پرتابگر بومی سلمان

کپسول زیستی ایران با پرتابگر بومی سلمان با موفقیت پرتاب شد. این کپسول زیستی محموله علمی، پژوهشی و فناورانه در راستای تحقق نقشه‌راه طرح اعزام انسان به فضا بود که به‌منظور توسعه و اکتساب فناوری‌های موردنیاز در این راستا، به ارتفاع 130کیلومتری از سطح زمین پرتاب شد.

با پرتاب موفق این کپسول 500کیلوگرمی که به‌سفارش سازمان فضایی ایران و توسط پژوهشگاه هوافضای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ساخته شده است، توسعه فناوری‌های مختلف طرح اعزام به فضا شامل پرتاب، بازیابی، سامانه‌های کنترل سرعت و سپر ضربه‌گیر، طرح آیرودینامیک کپسول و چتر، سامانه‌های مربوط به کنترل و پایش شرایط زیستی و... مورد آزمایش قرار گرفت.

پرتابگر این کپسول که سلمان نام دارد هم اولین نسخه از این کلاس پرتابگرهاست که قابلیت پرتاب کپسول‌های زیستی با وزن نیم تن را داراست و ویژگی‌هایی متعدد و پیشرفته در حوزه پیشران، ایرودینامیکی و کنترل دارد و توسط سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع ساخته شده و تماماً بومی است.

پرتاب ماهواره «ثریا» به مدار 750کیلومتری با ماهواره بر «قائم100»

ماهواره «ثریا» سازمان فضایی توسط ماهواره‌بر سوخت جامد سه‌مرحله‌ای «قائم100» نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با موفقیت به فضا پرتاب شد. این ماهواره با موفقیت در مدار 750کیلومتری قرار گرفته و رکورد جدید را ثبت کرده است.

این پرتاب با حضور سردار سرلشکر حسین سلامی؛ فرمانده‌کل سپاه، حسن سالاریه؛ رئیس سازمان فضایی، سردار امیرعلی حاجی‌زاده؛ فرمانده نیروی هوافضای سپاه و جمعی از مقامات و مسئولین کشوری و لشکری صورت گرفت.

ماهواره تحقیقاتی ثریا جرم تقریبی 50 کیلوگرم دارد. ماهواره ثریا با ماهواره‌بر قائم 100 طی 11 دقیقه با سرعت 7478 متر بر ثانیه بر مدار 750کیلومتری زمین نشست.

پرتاب "ماهواره ایرانی مهدا" به همراه کیهان و هاتف

یکشنبه هشتم بهمن ماه، ماهواره‌بر سیمرغ که توسط وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ساخته شده است، ماهواره مهدا و دو محموله تحقیقاتی را از پایگاه امام خمینی (ره) با موفقیت در مدار بیضوی با ارتفاع کمینه 450 کیلومتر و ارتفاع بیشینه 1100 کیلومتری زمین تزریق کرد.

ماهواره مهدا ماهواره‌ای تحقیقاتی است که مراحل طراحی، ساخت، تجمیع و آزمون آن در پژوهشگاه فضایی ایران انجام شده است.

 "ماهواره پارس1" با موفقیت پرتاب و در مدار تزریق شد

پنج‌شنبه دهم اسفند سال جاری، ماهواره پارس1 توسط پرتابگر سایوز از پایگاه پرتاب وستوچنی روسیه به فضا پرتاب شد و با موفقیت در مدار خورشید آهنگ با ارتفاع 500 کیلومتر از سطح زمین تزریق شد.

ماهواره پارس1، ماهواره‌ای تحقیقاتی است که مراحل طراحی، ساخت، تجمیع و آزمون آن در پژوهشگاه فضایی ایران انجام شده است. این ماهواره 134 کیلوگرمی، از سری ماهواره های تحقیقاتی سنجشی پژوهشگاه فضایی ایران است و به منظور تصویربرداری کاربردی، توسعه بازار داده‌های سنجشی داخلی، و توسعه و آزمون فناوری‌های مورد نیاز ماهواره‌های سنجشی عملیاتی بومی طراحی و تولید شده است.

این ماهواره دارای سه دوربین تصویربرداری است و اطلاعات منابع زمینی را در سه محدوده طیفی مرئی، فروسرخ موج کوتاه و فروسرخ گرمایی دریافت می‌کند. دوربین طیف رنگی و فروسرخ موج کوتاه این ماهواره در کمتر از 100 روز، 95 درصد اراضی ایران را تصویربرداری می‌کند. همچنین، دوربین با طیف فروسرخ گرمایی با قابلیت تصویربرداری در شب قادر است، کل اراضی ایران را در کم‌تر از 45 روز تصویربرداری کند.

اینفوگرافیک / 12 پرتاب موفق فضایی در دولت سیزدهم 2