چهارشنبه 3 بهمن 1403

بارش‌ها هم به داد آلودگی هوای کلانشهر‌ها نرسید

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
بارش‌ها هم به داد آلودگی هوای کلانشهر‌ها نرسید

آلودگی هوا در کلان‌شهر‌ها به حدی افزایش یافته است که حتی بارش باران و برف هم نتوانسته به داد این آلودگی‌ها برسد.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ محبوبه کباری - داستان دنباله دار آلودگی هوا یکی از مشکلات و معضلاتی است که در چند هفته گذشته در تهران و کلان شهرها تشدید شده و باعث تعطیلی دوباره مدارس و ادارات شد‌ه آیت.

آلودگی و وارونگی هوا چند سالی است که به دلیل تغییرات اقلیمی و سکون یافتن هوای سرد و عدم وزش باد در کلان شهرها پدید آمده و باعث شده که نفس هموطنان در کلان‌شهرها بیشتر بگیرد.

آلودگی هوا که صادق ضیائیان مدیرکل پیش‌بینی سازمان هواشناسی کشور در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران از صدور هشدار نارنجی هواشناسی برای آلودگی هوا خبر داد و گفت: آلودگی هوا همچنان در کلان شهرها ادامه دارد و با توجه به سکون دمای هوای سرد بارش های پراکنده هم به داد این موضوع نمی‌رسد.

وی ادامه داد: هرچه به پایان هفته نزدیک شویم، میزان آلودگی هوا افزایشی خواهد شد چراکه شرایط و آلاینده های جوی به سمت پایداری می رود. در صورتی که در این ایام وزش باد رخ دهد کمی از میزان آلودگی هوا کاسته می شود.

رئیس مرکز ملی پیش‌بینی سازمان هواشناسی با بیان اینکه تا پایان هفته در ساعات شب و صبح، روند افزایش آلاینده های هوا را پیش بینی می کنیم گفت: از سه شنبه شب تا روز جمعه و اوایل روز شنبه با افزایش آلاینده ها در شهرهای صنعتی و شهرهای پُرجمعیت مواجه هستیم.

وی می گوید: با توجه به افزایش شاخص آلودگی هوا و رسیدن آن در برخی از مناطق به بیش از 170 و قرار گرفتن در وضعیت قرمز و حتی بنفش توصیه می‌شود هموطنان از ترددهای غیر ضروری به بیرون از منزل پرهیز کنند‌.

براساس این گزارش سازمان بهداشت جهانی آلودگی هوا را یکی از مهم‌ترین عوامل تهدیدکننده سلامت جهانی می‌داند که نیاز به توجه و اقدام فوری دارد تا از آثار منفی آن جلوگیری شود و سلامتی انسان‌ها و محیط‌زیست حفظ شود.

یکی از اصلی ترین دلایل آلودگی هوا علاوه بر سکون دمای هوای سرد‌، مازوت سوزی و استفاده از خودروهای فرسوده و دودزا است که باعث شده نفس هوای تهران بند بیاید.

سوخت های فسیلی معضل اصلی در آلودگی هوای تهران هستند 

در همین زمینه محمودی کارشناس هواشناسی در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران با بیان اینکه آلودگی هوا یکی از بزرگ‌ترین معضلات کشور در چند دهه اخیر است که با توسعه زندگی در شهرهای صنعتی این موضوع تشدید شده است گفت: افزایش تعداد ذرات آلاینده به‌عنوان اصلی‌ترین عامل آلودگی هوا در جهان شناسایی شده است، در شهرهای بزرگ به دلیل تردد بیش از حد خودروها و وجود کارخانه‌های بزرگ در نزدیکی شهرهای صنعتی این اتفاق رخ می‌دهد و هوای شهرها به شکل خطرناکی آلوده می‌شوند.

وی ادامه داد: آثار آلودگی هوا می‌تواند به‌سلامت انسان‌ها، حیوانات و گیاهان آسیب بزند، منجر به بروز بیماری‌های تنفسی، افزایش میزان آلرژی‌ها و بیماری‌های قلبی عروقی و حتی افزایش مرگ‌ومیر در جوامع شهری و صنعتی شود.

کارشناس هواشناسی اظهار کرد: شناسایی عوامل اصلی آلودگی هوا اولین گام برای برطرف‌کردن این مشکل است، در واقع دولت‌ها برای اینکه بتوانند مشکل آلودگی هوا را به‌صورت کامل برطرف کنند باید به فکر ریشه‌یابی این مشکل باشند و قبل از هر کاری دلایل آلودگی هوا در کشور خود را شناسایی کرده و سپس نسبت به برطرف‌کردن آن تلاش‌ها و برنامه‌ریزی‌های لازم را انجام دهند.

محمودی با بیان اینکه سوخت‌های فسیلی یکی از عوامل اصلی آلودگی هوا به‌خصوص در شهرهای پرجمعیت محسوب می‌شوند گفت: سوزاندن سوخت‌های فسیلی همچون زغال‌سنگ، نفت، گازوئیل و بنزین برای تولید انرژی یا حمل‌ونقل، اثرات جدی بر آلودگی هوا دارد.

وی اظهار کرد: به طور معمول در فصل‌های سرد سال به دلیل شرایط جوی بیشتر این مشکل بروز می‌کند، آلودگی هوای ناشی از این فعالیت‌ها شامل انتشار گازهایی همچون دی‌اکسید گوگرد (SO2)، دی‌اکسید نیتروژن (NO2)، مونوکسید کربن (CO)، ذرات معلق مانند PM2.5 و PM10 و هیدروکربن‌های آروماتیک ناسالم مثل بنزن است.

کارشناس هواشناسی بیان کرد: این گازها و ذرات آلاینده که در اثر سوزاندن سوخت‌های فسیلی تولید می‌شوند، به طور مستقیم و غیرمستقیم به‌سلامتی انسان‌ها و محیط‌زیست آسیب می‌رسانند. با افزایش استفاده از انرژی‌های پاک و تکنولوژی‌های سبز تلاش‌های بیشتری برای کاهش تولید آلاینده‌های ناشی از سوخت‌های فسیلی صورت می‌گیرد تا به‌سلامتی عمومی و محیط‌زیست کمک شود.

براساس این گزارش برای رفع معضل آلودگی هوا چندین راهکار مشخصی وجود دارد که مسعودی کارشناس هواشناسی به باشگاه خبرنگاران گفت: برای کاهش آلودگی هوا در شهرها و خانه ها روش‌های گوناگونی وجود دارد که یکی از آنها کاهش حضور خودروهای شخصی در خیابان است به طوری که میزان غلظت آلاینده های ناشی از احتراق بنزین در هوا نیز کمتر می شود. در صورتی که سیستم حمل و نقل عمومی از سوخت های پاک بهره بگیرد، آلودگی هوا تا حد بسیار زیادی کاهش می یابد.

الزام کارخانه ها به رعایت استانداردهای آلایندگی

وی ادامه داد: پالایش و فیلتر گازها و فاضلاب خارج شده از کارخانه ها یکی از روش های موثر در کاهش آلودگی هوای محیط است. هرچند شهروندان در تعیین سیاست های کلی برای کاهش آلودگی نقشی ندارند، اما با رفتار مناسب می‌توانند از میزان آلاینده های هوا بکاهند. با این حال همه افراد به ویژه کسانی که دارای بیماری های تنفسی و ریوی هستند باید روش‌هایی را برای حفاظت از خود در برابر آلودگی هوا به کار گیرند.

گفتنی است، با وجود آنکه پزشکیان رئیس‌جمهور کشور یک ماه پیش گفته بود که برای کاهش آلودگی هوا دستور جلوگیری از مازوت سوزی را داده است اما همچنان شاهد افزایش آلودگی هوا و تشدید آلاینده های جوی هستیم به طوری که حتی بارش ها هم به داد این آلودگی هوا نرسیده است.