بایدن: واشنگتن پیگیر راهحل دیپلماتیک برای مناقشه قرهباغ باشد
تهران - ایرنا - جو بایدن معاون رئیسجمهوری سابق آمریکا و نامزد دموکراتها در انتخابات ریاست جمهوری این کشور با انتشار بیانیهای از دولت دونالد ترامپ خواست تا انفعال را کنار گذاشته و پیگیر دستیابی به راهحل دیپلماتیک برای مناقشه قرهباغ باشد.
به گزارش چهارشنبه ایرنا، بایدن ساعاتی پیش با انتشار بیانیهای در تارنمای خود ضمن ابراز نگرانی شدید از فروپاشی توافق اخیر آتشبس و ازسرگیری درگیریها در داخل و اطراف منطقه ناگورنو - قرهباغ نوشت: پهپادها، خمپارهها و توپخانه دوربرد جان صدها نفر از طرفین را گرفته و هزاران شهروند را آواره کرده است.
وی با متهم ساختن دولت ترامپ به انفعال در قبال شدت گرفتن درگیریها نوشت: از 27 سپتامبر (6 مهر) که خصومتها آغاز شد، نه رئیسجمهور ترامپ و نه وزیر امور خارجه پمپئو یک تماس تلفنی با رهبران آذربایجان و ارمنستان برقرار نکردهاند. بهجای آنکه دولت دیپلماسی را به مسکو محول کند، باید بیشتر دخیل شده و در سطوح عالی و برای کاهش درگیریها و بازگشت طرفین به میز مذاکره با شرکای اروپایی همکاری کند.
بایدن از دولت ترامپ خواست تا به جمهوری آذربایجان اعلام کند که تلاشهایش برای تحمیل راهحل نظامی بر این مناقشه را تحمل نمیکند. بایدن افزود: (دولت آمریکا) باید برای ارمنستان روشن سازد که مناطق اطراف ناگورنو - قرهباغ را نمیتوان به مدت نامحدود در اشغال نگاه داشت.
معاون وقت باراک اوباما نوشت: (دولت کنونی واشنگتن) باید ملاطفت با آنکارا را متوقف کرده و به ایران و ترکیه اعلام کند که از این مناقشه دور بمانند. بایدن تشویق راهحل نظامی از سوی ترکیه و تأمین سلاح برای جمهوری آذربایجان را غیرمسئولانه توصیف کرد و از دولت ترامپ خواست تا دستیابی به راهحل دیپلماتیک را بهفوریت و پیش از آنکه افراد بیشتری کشته شوند و درگیریها گسترش یابد، محک بزند.
وزیران امور خارجه ارمنستان، جمهوری آذربایجان و روسیه در مذاکرات 9 اکتبر (18 مهر) در مورد یک سند مشترک و برقراری آتشبس در منطقه قرهباغ توافق کردند.
طی مذاکرات طولانیای که بامداد شنبه (19 مهر) در مسکو به پایان رسید، طرفین در مورد آتشبس در قرهباغ از ساعت 12: 00 شنبه 10 اکتبر (19 مهر) به توافق رسیدند. درحالیکه هنوز ساعاتی از توافق آتشبس نگذشته بود، درگیریها میان طرفین از سر گرفته شد.
وضعیت این منطقه جدائیطلب از ششم مهر (27 سپتامبر) متشنج شده و ارمنستان و جمهوری آذربایجان یکدیگر را به آغاز جنگ متهم کردهاند.
جمهوری آذربایجان در این مناقشه با تکیه بر اصل حفظ تمامیت ارضی خواستار پایان اشغالگری ارمنستان شده و از سوی دیگر طرف ارمنی با استناد به اصل «حق تعیین سرنوشت» خواستار به رسمیت شناخته شدن حقوق ارامنه شده است.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*