دوشنبه 5 آذر 1403

بدون آمایش دقیق مزیت‌های سرزمینی، هیچ اقتصادی به توسعه نمی‌رسد

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
بدون آمایش دقیق مزیت‌های سرزمینی، هیچ اقتصادی به توسعه نمی‌رسد

برای حرکت در مسیر توسعه اقتصادی، یک کشور باید برنامه دقیق داشته باشد و بداند دقیقاً از هر حوزه‌ای چه انتظار و خواسته‌ای دارد؛ در کدام بخش‌ها هدف تامین بازار داخلی است و در کدام بخش‌ها مطلوب توسعه صادرات و تجارت جهانی است.

به گزارش همت خبر، شناخت مزیت‌های بومی یکی از مهمترین اصول توسعه اقتصادی یک کشور است و تنها کشوری می‌تواند به توسعه‌یافتگی برسد که بتواند در کوتاه‌ترین بازه زمانی و با بالاترین کیفیت و گستردگی ممکن، ظرفیت‌ها و مزیت‌های نسبی خود را بشناسد و برای تبدیل کردن آنها به مزیت رقابتی در بازار اعم از داخلی و خارجی برنامه‌ریزی کند.

این مهم البته در ابتدا نیازمند اصلاح رویکردهای تصمیم‌گیران و تصمیم‌سازان و نگاه منطقی و دقیق آنها به داشته‌هیا سرزمینی است.

باید دانست که هیچ کشوری در تمام حوزه‌های اقتصادی نه استعداد و نه مزیت نسبی دارد؛ پس به همین دلیل تنها باید روی ظرفیت‌هایی که مزیت رقابتی بالقوه دارند، تا بتوانند با تمرکز سرمایه و امکانات، مسیر را برای پیشبرد اهداف توسعه‌ای و اقتصادی خود آماده کنند.

به عنوان نمونه کشوری که به لحاظ جغرافیایی امکان و استعداد کشت و کشاورزی را ندارد و با موضوعاتی مانند بحران آب درگیر است، نباید روی محصولات کشاورزی سرمایه‌گذاری کلان داشته باشد و یا کشوری که در مرزهای آبی قرار دارد حتماً باید بخش مهمی از سرمایه و داشته‌های خود را روی صنایع دریایی و حمل‌ونقل دریایی متمرکز کند و از آنها را به یک توان استراتژیک و راهبردی تبدیل کند.

نکته مهم البته این است که کشورها باید بتوانند در بقیه حوزه‌ها نیز به میزان نیاز توانمندی تامین بازار داخلی را در خود ایجاد کنند و وابسته صرف به کشورهای دیگر نباشند. در واقع برای حرکت در مسیر توسعه اقتصادی، یک کشور باید برنامه دقیق داشته باشد و بداند دقیقاً از هر حوزه‌ای چه انتظار و خواسته‌ای دارد؛ در کدام بخش‌ها هدف تامین بازار داخلی است و در کدام بخش‌ها مطلوب توسعه صادرات و تجارت جهانی است.