برپایی 17 هزار کرسی تلاوت در کانونهای مساجد کشور
رئیس دبیرخانه شورای سیاستگذاری کانونهای مساجد کشور گفت: تاکنون 17 هزار کرسی تلاوت قرآن کریم برگزار کردهایم.
محمدتقی محمدیان رئیس دبیرخانه شورای سیاستگذاری کانونهای مساجد کشور با تشریح طرح ملی «مسجد پایگاه قرآن» اظهار کرد: تعبیر «مسجد، پایگاه قرآن» تعبیری بود که مقام معظم رهبری در دیدار با جامعه قرآنی مطرح و انجام آن را از کارگزاران مسجدی مطالبه کردند. حسب تعبیر روایت که میفرماید: «انما نصبت المساجد للقرآن؛ مساجد نصب و وضع شدهاند برای قرآن» این ایده مرکزی مطرح شد. وقتی ابتدای امسال حضرت آقا مجدداً این مطالبه را مطرح کردند ما در کانونهای مساجد وظیفه خود دانستیم با توجه به تجربه فراگیری که در قالب طرح «تلاوت نور» داشتیم - که یک طرح ابداعی از بچههای مسجد بود - کار مسجد پایگاه قرآن را نیز دنبال کنیم.
رئیس دبیرخانه شورای سیاستگذاری کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور تصریح کرد: در ابتدای سال فراخوان این طرح به 26 هزار کانون فرهنگی هنری در سراسر کشور اعلام شد و قریب به 4 هزارکانون برای مشارکت در اجرای آن اعلام آمادگی کردند و بعد از انجام مقدمات در طول ماههای گذشته این کار به مرور شکل گرفت. این ایده که توسط رهبری مطرح شد در اصل برگزاری کرسیهای تلاوت قرآن در مسجد است که سازوکارهای اجرایی آن را نیز شخص مقام معظم رهبری پیشنهاد کردند اینکه در مساجد کرسیهای تلاوت برپا شود و جوانان، نوجوانان، اهالی مسجد و محل آیات قرآن را از قاریان خوش صدا استماع کنند و به این ترتیب زمینه انس بیشتر با قرآن، توجه به معانی و همچنین تدبر در آیات قرآن فراهم شود.
محمدیان خاطرنشان کرد: ما تاکنون توانستیم بیش از 17 هزار کرسی تلاوت برگزار کنیم و 6 هزار کانون، اطلاعات و مستندات کرسیهای تلاوت خود را در سامانه ثبت کردند. یعنی روندی که در اجرای طرح وجود دارد به این شکل است که هر کرسی تلاوت که برگزار میشود کانون مسجد آن را در سامانه بچههای مسجد ثبت میکند و مخاطبان برنامه، هم به قاری و هم به برگزارکنندگان طرح امتیاز میدهند. به عبارتی یک ساز و کار فعال و پویا در این زمینه در مساجد شکل گرفته است.
مشاور رئیس ستاد هماهنگی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور افزود: ما عزم مان را جزم کردیم که ان شاءالله در ایام عید مبعث 24 هزارمین جلسه کرسی تلاوت را جشن بگیریم یعنی این اتفاق را به یک رویداد فراگیر قرآنی در کشور تبدیل کنیم که نقطهی عطف آن در ایام ماه مبارک رمضان خواهد بود. تلاش میکنیم با کمک و مساعدت همه دستاندرکاران قرآنی در کشور از نهادهای اجرایی و اهالی مسجد و مردم این اتفاق را رقم بزنیم که جریان برگزاری کرسیهای تلاوت کاملاً محقق شود چرا که این کار منجر به تحقق تبدیل مساجد به پایگاه قرآنی میشود.
تشکیل قرارگاه نهضت قرآنی مساجد
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به تشکیل قرارگاه نهضت قرآنی مساجد گفت: برای این رویداد بزرگ، پیش رویدادهایی پیش بینی شده است. با توجه به این که اساسا این فرآیند یک فرآیند مردمی است یکی از کارهایی که در کانونهای مساجد کشور انجام گرفته شناسایی خیرین قرآنی است. اینکه مردم مبلغ 20 یا 30 یا 100 هزار تومان در مساجد برای برگزاری کرسیهای تلاوت بانی میشوند.
محمدیان ادامه داد: علاوه بر این امسال در سالروز ولادت حضرت زهرا سلام الله علیها یکی از برنامههای ویژه کانونهای تخصصی خواهران در قالب طرح «لشکر فرشتهها» شناسایی خانوادههای قرآنی بود. منظور از خانواده قرآنی خانوادههایی هستند که حداقل 4 نفر از اعضای آن در زمینه حفظ، قرائت یا موضوعات متناظر با قرآن فعال باشند؛ که در همین راستا هم زمان با ولادت حضرت زهرا سلام الله علیها از 1300 خانواده قرآنی با محوریت مادران خانواده تقدیر شد.
دسترسی آسان مساجد به قاریان قرآن
مدیرکل امور ستادی کانونهای فرهنگی هنری مساجد کشور سپس به پیش نیازهای اجرایی شدن طرح مسجد پایگاه قرآن اشاره کرد و گفت: یکی از اتفاقاتی که ابتدای سال پیش بینی کردیم شناسایی نظام مسائل تحقق این موضوع بود. موضوع مسجد پایگاه قرآن را رهبر انقلاب یک بار در دهه 70 مطرح کردند، یک بار در سال 1401 و یک بار در اوایل سال 1402 در دیدار با قاریان و حافظان قرآنی. ما مشکلاتی را که مانع تحقق این موضوع در کشور میشود را بررسی و رصد کردیم. یکی از مشکلات عمدهای که اهالی مسجد و ائمه جماعات مطرح میکردند این بود که دسترسی ما به قاریان قرآن کم و محدود است.
وی افزود: برای رفع این مشکل ما باید دسترسی به قاریان را به یک جریان فراگیر تبدیل میکردیم، لذا با همه دستاندرکاران قرآنی کشور از جمله سازمان اوقاف، سازمان تبلیغات، شورای توسعه فرهنگ قرآنی، دارالقرآن بسیج و وزارت آموزش و پرورش و... کنار هم جمع شدیم و همه سازمانها دادههای خود را به اشتراک گذاشتند تا بتوانیم یک بانک اطلاعاتی مطلوب از برادران و خواهران قاری قرآن در ذیل سامانه بچههای مسجد شکل دهیم. البته این تعبیر تعبیرسخیفی است وصرفاً به جهت تقریب به ذهن عرض میکنم که این سامانه چیزی شبیه به اپلیکیشن اسنپ قرآنی است. یعنی هر مسجدی که به قاری نیاز دارد در سطوح مختلف، (قاری بین المللی، ملی، استانی یا شهرستانی) در این سامانه قاری مدنظر خود را انتخاب میکند سپس پیام دعوت برای قاری ارسال میشود و او پاسخ میدهد. به عبارتی یک شبکه گسترده با محوریت کانونهای فرهنگی هنری مساجد در ذیل سامانه بچههای مسجد شکل گرفته و یک بانک اطلاعاتی از قاریان راه اندازی شده است که همه مساجد میتوانند از این ظرفیت استفاده کنند.
باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری قرآن و عترت