برگزاری پویش «پنج گنج» در میان دانشآموزان / حرفهای نظامی برای نسل امروز + فیلم
دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور از برگزاری پویش «پنج گنج» به منظور آشنایی بیشتر دانشآموزان با حکیم نظامی از امروز خبر داد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، مراسم بزرگداشت حکیم نظامی گنجوی به مدت یک هفته از امروز کار خود را در سراسر کشور آغاز خواهد کرد. قرار است به مناسبت بزرگداشت این شاعر و به منظور آشنایی بیشتر دانشآموزان با آثار این شاعر نامدار ایرانی، پویشی با عنوان «پنج گنج» در کشور برگزار شود. سیدمجید امامی، دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور، با اشاره به آغاز بزرگداشت هفته بزرگداشت حکیم نظامی گنجوی از امروز گفت: روز بیست و یکم اسفند ماه روز بزرگداشت حکیم نظامی است. نظامی قطعاً یکی از پنج ستاره بزرگ ادبیات کهن فارسی است؛ ادبیاتی که پشتیبان اصلی در پیوند دادن ادوار مختلف تاریخ به یکدیگر بوده است.
وی ادامه داد: شاید ما نظامی را کمتر از دیگر شاعرانی چون حافظ، سعدی و فردوسی بشناسیم و با او و آثارش آشنا باشیم که این امر، نتیجه غفلت فرهنگی بوده است. در سالهای گذشته با توجه به ضرورت شناخت این شاعر توانا در میان جامعه ایرانی، توجه جدیتری از سوی مجموعههای فرهنگی به معرفی نظامی گنجوی صورت گرفت. در همین راستا نشستها، همایشها و برنامههای متعددی با همکاری ستاد بزرگداشت نظامی گنجوی و با کوشش وزارت ارشاد و انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد.
دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور با بیان اینکه اتفاق اصلی این است که شناخت نظامی در سطح جامعه به ویژه نسل کودک و نوجوان رخ دهد، یادآور شد: نظامیخوانی یا انس با شعر نظامی میتواند حداقلی از این امر مهم را ایجاد کند. برجستگی متمایز آثار نظامی با آثار دیگر بزرگان ادب فارسی در این است که مبتنی بر داستان است؛ قالبی که ذائقه فرهنگی امروز بیشتر آن را میپسندد و بدون آن به هیچ آفرینش فرهنگی دیگری وارد نمیشود. توجه به بازیهای رایانهای و سینما از همین روست.
شاهکارهای نگارگران نامآور هند در «پنج گنج» نظامی + عکسامامی با بیان اینکه خمسه نظامی براساس داستان شکل گرفته است، اضافه کرد: وقتی به «مخزنالاسرار» به عنوان یکی از پنج گنج نظامی مینگریم، با اثری مواجه میشویم که یکی از قلههای مناجاتنامههای فارسی است و مبتنی بر زیبایی و عشق است؛ مضمونی معتبر که امروزه نیز مورد توجه جامعه ایرانی است. در این اثر ما با یک بهجت قلبی روبرو میشویم.
وی جایگاه نظامی گنجوی را در رأس قلهها و حافظههای فرهنگی ایرانیان توصیف کرد و گفت: دانشآموزان دهه شصتی کم و بیش با برخی از ابیات نظامی در آغاز کتابهای درسی خود آشنا شده و بر تسلط نظامی بر قالبهای مختلف شعری از جمله مثنوی واقف شدهاند. نظامی گنج میانفرهنگی است و توانایی ورود به فرهنگ عمومی را امروز دارد. او در زمان حیات خود تلاش کرد تا معیاری برای معرفی زمانه خود باشد. در این راستا از فرهنگهای مختلفی چون ترکی، عربی و... نیز بهره برد؛ چنانکه «لیلی و مجنون» را با الهام داستانی در عربی و با ترجمهای میانفرهنگی خلق کرد.
امامی به نسخههای به یادگار مانده از خمسه نظامی اشاره و اضافه کرد: خاطرم هست در بازدید از کتابخانه بایزید استانبول، نسخههای متعددی از خمسه نظامی در این کتابخانه نگهداری میشد که از دوران عثمانی جمعآوری شده بود. این کتابخانه یکی از قدیمیترین نسخههای خمسه را نگهداری میکند. وقتی این نسخه را برای من آوردند، بخشهایی از آن را خواندم. مسئولان کتابخانه با حسرت به من نگاه میکردند، چرا که میتوانستم آثار نظامی را بخوانم. مهم نیست که نظامی در کجا متولد شده و در کجا درگذشته است، مهم این است که ما الآن میتوانیم اشعار او را بخوانیم و بفهمیم.
آغاز هفته بزرگداشت نظامی گنجوی، حکیم صلح و دوستی در کشوردبیر شورای فرهنگ عمومی کشور از برگزاری پویش «پنج گنج» در میان دانشآموزان به منظور آشنایی بیشتر آنها با نظامی خبر داد و گفت: این پویش که از امروز کار خود را آغاز میکند، تا پایان اسفندماه برقرار خواهد بود. دانشآموزان میتوانند از دو طریق آثار خود از نظامیخوانی را به دبیرخانه پویش ارسال کنند.
وی با بیان اینکه دانشآموزان مقاطع ابتدایی اول و دوم میتوانند در این پویش شرکت کنند، یادآور شد: علاقهمندان میتوانند آثار خود را از امروز از طریق سامانه شاد به پویش «پنج گنج» ارسال کنند. همچنین میتوانند آثار خود را از طریق پیامرسانهای بله و ایتا به شماره 09233251588 ارسال کنند. آثار میتواند در قالب صوت و تصویر باشد و دانشآموزان در آن چند بیتی از آثار نظامی را دکلمه کنند. به 21 نفر از برگزیدگان جوایز بسیار ارزندهای اهدا خواهد شد.