یک‌شنبه 4 آذر 1403

بسته پیشنهادی فرهیختگان برای خواندن در هفته کتاب

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
بسته پیشنهادی فرهیختگان برای خواندن در هفته کتاب

تهران - ایرنا - «همگام با زمانه»، «پرتوی از قرآن»، متون کهن فارسی، «دیالوگ» و کتاب‌هایی دینی پیشنهادات فرهیختگان در سومین روز پویش «کتابخوانی ملی» است که همزمان با هفته کتاب راه اندازی شده است؛ در این پویش فرهیختگان به مردم توصیه می‌کنند که چه کتابی را و به چه دلیلی بخوانند.

به گزارش ایرنا، شیوع ویروس کرونا که از اواخر سال گذشته بر جهان و ایران سایه افکند علاوه بر تبعات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی و فرهنگی تمامی برنامه ریزی ها و سیاستگذاری های در تمام حوزه ها را نیز تحت الشعاع قرار داد، یکی از بزرگترین تبعات این امر برای عرصه فرهنگی کشور ما لغوشدن بزرگترین رویداد حوزه کتاب یعنی برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران بود. غربت افزوده شده کتاب در سایه کرونا، کتاب دوستان و دغدغه مندان را از همان اوایل به فضای مجازی کشاند و از ابتدای امر شاهد پویش های مختلف برای جلب توجه مردم بویژه در ایام قرنطینه کرونایی بودیم. این مساله بی شک نوآوری هایی هم به همراه داشت.

تلاش ها همچنان ادامه دارد و نقطه عطف آن گویا به هفته کتاب پیوند خورده است، هفته ای متفاوت که در سایه سار محدودیت ها و البته نوآوری ها به نظر می رسد با عزم جزم نهادهای مختلف دوستدار فرهنگ هفته ای پرجنب و جوش را به‌ویژه برای جبران برگزار نشدن نمایشگاه بین المللی کتاب تهران رقم زند.

سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در راستای ترویج کتابخوانی پیش از این بیش از 23 هزار و 300 کتاب در حوزه کودک و نوجوان را بدون محدودیت و به صورت رایگان برای مطالعه آنلاین در اختیار علاقه مندان قرار داده است. همچنین دسترسی به کتابخانه ملی دیجیتال با 13 هزار عکس تاریخی، 37 هزار نسخه خطی، 15 هزار کتاب چاپی نفیس، 4 هزار کتاب چاپ سنگی، 100 هزار پرونده و 220 هزار پایان نامه برای اعضای خارج از سازمان نیز باز شده است. امکان دسترسی رایگان به برخی آثار مرجع و تخصصی انتشارات سازمان اسناد و کتابخانه ملی برای عموم علاقمندان بدون شرط عضویت فراهم شده است.

در کنار تمام برنامه های تدارک دیده شده حقیقی و مجازی هفته کتاب از جمله پویش ها و نشست های آسیب شناسانه و کاربردی از سوی نهادهای مختلف متولی نهادهای مختلف، این سازمان پویش «کتابخوانی ملی» را نیز با حضور و مشارکت چهره های فرهیخته، اهالی فرهنگ و هنر به منظور ارائه پیشنهادهایی برای کتابخوانی همزمان با آغاز هفته کتاب و کتابخوانی از امروز آغاز کرد.

در پویش «کتابخوانی ملی» فرهیختگان به مردم توصیه می کنند چه کتابی را و به چه دلیلی بخوانند.

میرجلال الدین کزازی چهره ماندگار فرهنگ و ادب ایران، نویسنده، مترجم و شاهنامه پژوه داستانی به نام کیمیاگر از حمزه سردادور و تنگنا، منوچهر صدوقی سها فیلسوف، عرفان پژوه، نویسنده و حقوقدان درآمدی به تاریخ فلسفه اسلامی نوشته نصرالله حکمت و مصطفی رحماندوست شاعر، نویسنده و مترجم کتاب‌های کودکان و نوجوانان بازی با انگشت‌ها را در نخستین روز این پویش مطرح کردند.

در روز دوم از این پویش آیت الله سید مصطفی محقق داماد، مجتهد، حقوقدان، استاد حوزه و دانشگاه و عضو پیوسته و رئیس گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم ایران پیشنهاد مطالعه کتاب های ادبیات کلاسیک، بهزاد فراهانی بازیگر و فیلمنامه نویس پیشنهاد خواندن کتاب پنجاه و پنج داستان کوتاه و پیر پرنیان اندیش و نرگس آبیار نویسنده و کارگردان پیشنهاد مطالعه کتاب کوری را ارائه کردند. همچنین احسان رضایی داستان نویس، منتقد و روزنامه نگار پیشنهاد خواندن داستان‌هایی چون گورسفید، بی‌کتابی، سورمه سرا، در سیدخندان کسی را نمی‌کشند و جنگ بود را مطرح کردند.

در سومین روز این پویش نیز با پیشنهادت فرهیختگان ضمن پیوستن به این حرکت فرهنگی مواجه هستیم که می خونید:

اطلاعات قدیمی ترین فرش جهان در همگام با زمانه

سیروس پرهام از بنیانگذاران آرشیو ملی ایران، مترجم، منتقد و سند پژوه با توصیه به مطالعه کتاب همگام با زمانه گفت: این کتاب دربرگیرنده 65 سال مقاله های تحقیقاتی خودم در زمینه های فرهنگی و تاریخی ایران است که از سوی انتشارات علمی و فرهنگی منتشر وی عنوان کرد: این کتاب مجموعه مقالات با رویکرد انتقادی است و به خواننده فرصت می دهد که با روش ها و مباحث نقد ادبی و تحلیل آشنا و مورد تحلیل و بررسی قرار دهد. این مترجم و منتقد پیشکسوت ادامه داد: سبک مقاله های این کتاب تحقیقی و براساس مکتب نقد تحلیلی گئورگ لوکاچ سیاست‌مدار، نویسنده و فیلسوف اهل مجارستان است و در حقیقت من نیز شاگرد مکتب او هستم. وی در ادامه اظهار داشت: یکی دیگر از مقاله های این کتاب «قالی پازیریک» نام دارد که این مقاله درباره قدیمی‌ترین فرش جهان است اطلاعات مناسبی را به مخاطب درباره تاریخچه این قالی می دهد.

پرتوی از قرآن؛ تفاسیر آیت الله طالقانی

سید مهدی جعفری عضو پیوسته و رئیس گروه مطالعات اسلامی فرهنگستان علوم نیز با معرفی کتاب پرتوی از قرآن که دربرگیرنده تفاسیر آیت الله سید محمود طالقانی از قرآن است، به پویش «کتابخوانی ملی» پیوست.

وی توضیح داد: آیت الله طالقانی در طول عمر خود، مردم را با قرآن و نهج‌البلاغه هدایت می کرد. اما از آغاز فعالیت های ایشان گفته های تفسیری وی ثبت و ضبط نشده است و با آغاز دهه 40 جمع آوری فعالیت های تفسیری در قالب این کتاب شروع شد.

جعفری گفت: در این کتاب پنج جزء قرآن در 6 جلد تدوین شده است و بر این اساس مجموعه آثار آیت الله طالقانی را به همراه کتاب پرتوی از قرآن ویراستاری کرده و با مستندسازی و ویراستاری جدید این مجموعه آثار به چاپ رسید.

وی افزود: مجموعه آثار آیت الله طالقانی شامل تفسیر پرتوی از قرآن، قرآن در صحنه، قرآن در زندان و قرآن در خانواده است. در جلد اول و دوم پرتوی از قرآن جزء اول و دوم قرآن آمده است و جلد سوم و چهارم کتاب نیز در برگیرنده سوره آل عمران و قسمتی از سوره نسا است و جلد پنجم و ششم نیز شامل جز سی قرآن می‌شود.

متون کهن فارسی و «دیالوگ»؛ پیشنهاد یک کارگردان

امرالله احمدجو نویسنده و کارگردان مطالعه متون کهن فارسی از جمله آثار سنایی غزنوی، خمسه نظامی، گلستان سعدی، دیوان حافظ، مثنوی،‌دیوان شمس و شاهنامه فردوسی را پیشنهاد کرد.

وی عنوان کرد: مطالعه گریزی جرئی از عادت های روزانه ما شده است و متاسفانه زمان کمتری را برای خواندن کتاب می گذاریم. در حالی که روح انسان به کتاب خواندن، دانستن و اندیشیدن احتیاج دارد. همانطور که در بحران شیوع ویروس کرونا از سلامت جسم مراقبت می کنیم باید مواظب سلامت روح نیز بود. این کارگردان ادامه داد: در زمینه مطالعه کتاب تجربیاتی دارم و آثار بسیاری از بزرگان و مشاهیر خوانده ام. زمانی که دوستان و آشنایان کتابخانه شخصی مرا می بینند سوال می کنند که آیا همه این کتاب را خوانده ام؟ و من هم پاسخ می دهم تعدادی از این کتاب ها مرجع هستند که برای کارهای پژوهشی به آن مراجعه می کنم و تعداد دیگری را هم از ترس اینکه نایاب شوند خریداری کردم و در نوبت مطالعه هستند و تعداد دیگری را نیز مطالعه کرده ام. احمدجو اظهار کرد: تعجب دوستان از وجود تعداد زیاد کتاب ها نشان می دهد علاقه چندانی به مطالعه ندارند. اما مطالعه کتاب در زندگی هر فرد اهمیت بسیاری دارد و به دلیل اهمیت موضوع کتابخوانی، به دوستانی که اهل مطالعه نبوده اند، توصیه می کنم سراغ کتاب های سنگین نروند و از خواندن کتاب هایی که مورد علاقه شان است شروع کنند تا با خواندن درباره موضوعاتی که دوست دارند، لذت کتابخوانی را درک کنند و اگر این لذت درونی شود هرگز از کتاب غافل نمی شویم. وی افزود: پویش کتابخوانی ملی اقدام خوبی است که با پیوستن افراد به این پویش می توان به مقوله کتابخوانی رونق بخشید و پیشنهادهای خوبی را در حوزه کتاب و کتابخوانی به اشتراک گذاشت. در همین راستا بنده مطالعه متون کهن فارسی از جمله آثار سنایی غزنوی، خمسه نظامی، گلستان سعدی، دیوان حافظ، مثنوی،‌دیوان شمس و شاهنامه فردوسی را به عموم مردم پیشنهاد می کنم. زیرا با این کتاب‌ها می توان به عمق فرهنگ ایرانی پی برد. کارگردان سریال روزی روزگاری عنوان کرد: همچنین برای اهل تخصص و دانشجویانی که در رشته سینما تحصیل می کنند، خواندن کتاب دیالوگ نوشته رابرت مک کی را که از سوی انتشارات ساقی منتشر شده، توصیه می کنم. این کتاب اثری جامعه درباره دیالوگ نویسی است. من این کتاب را بارها خواندم و مطالب بسیاری از آن یاد گرفتم. معتقدم کتاب دیالوگ سرشار از نکات تازه ای بود که به آنها فکر نکرده بودم و بسیار آموختم.

کتابی حاوی زوایای ناشناخته کلام شیعه

حجت السلام حسن طارمی‌راد با معرفی کتاب های خلق نوری پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) در اندیشه امامیه نخستین و جرعه ای از دریا به پویش «کتابخوانی ملی» پیوست.

مدیر علمی دانشنامه جهان اسلام گفت: این کتاب تالیف امداد توران است که این نویسنده موضوع حدیث را از منظر کلامی مورد بررسی قرار داده است. یکی از مهمترین ویژگی های این کتاب پرداختن به زوایای ناشناخته کلام شیعه است. وی اظهار داشت: معمولا روایت هایی که از ائمه ذکر می شود از جنبه فضائل و مناقب مطرح می شود و آموزه های معرفتی این احادیث کمتر مورد توجه قرار می گیرد. اما این کتاب با استناد به اسناد و روش های تحقیق محکم و دقیق، آموزه های معرفتی را نیز در نظر گرفته است. وی ادامه داد: معتقدم کسانی که علاقه دارند مباحث مربوط به ائمه (ع) را از منظر علمی و تحقیقی مطالعه کنند، کتاب خلق نوری پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) در اندیشه امامیه نخستین می تواند پاسخگوی سوالات و نکات مورد نظر باشد. حجت السلام حسن طارمی‌راد گفت: کتاب دیگر جرعه ای از دریا نام دارد که چهار جلد از این کتاب تا کنون منتشر شده است؛ این کتاب مجموعه بیانات، حواشی و افاضات علمی آیت الله العظمی سید موسی شبیری زنجان است.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*