بلاتکلیفی 65 درصدی احکام برنامه ششم توسعه
سناریو محور نبودن برنامه ششم توسعه در کنار ضعف مدیران اجرایی در تحقق این برنامه و نیز وجود هرم معکوس تصمیم گیری و تصمیم سازی در کشور از جمله عوامل عدم تحقق برنامه ششم توسعه است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از شبکه خبری تهران نیوز، موضوعات و چالشهای اقتصادی همواره از موضوعات مورد علاقه کاندیداهای ریاست جمهوری بوده که به نوعی با توجه به شرایط اقتصادی کشور ما در اولویت پرداختن و برنامه ریزی قرار دارد علاوه بر اینکه مردم نیز از شنیدن برنامههای اقتصادی و شکوفایی رشد اقتصادی و کاهش تورمی که بر زندگی و معیشت آنها تاثیرات سوئی گذاشته همواره استقبال میکنند.
اما از جمله اولویتهای اقتصادی کشور معیشت، مهار تورم، اشتغال، تولید و رشد اقتصادی، مسکن و ساماندهی بازار ارز و نقدینگی را میتوان نام برد که در صدر موارد اقتصادی کشور در شرایط فعلی قرار دارد. در حال حاضر تورم اقتصادی در کشور به میزان 38.9 درصد رشد داشته است.
عدم تحقق احکام اقتصادی برنامه ششم توسعه
از سویی به جز در سال 95 در هیچ یک از سالهای دهه 90 رشد اقتصادی در نظر گرفته شده با میانگین 8 درصد محقق نشده و حتی در سالهایی این رشد اقتصادی روند منفی را نیز به خود دیده است. این در حالی است که براساس برنامه ششم توسعه باید سالانه 8 درصد رشد اقتصادی داشته باشیم و تولید کالا و خدمات 8 درصد افزایش یابد اما در یک دهه اخیر این میزان تحقق رشد اقتصادی محقق نشده است.
نرخ سرمایه گذاری نیز بر اساس برنامه ششم توسعه باید به طور سالانه به 21.4 درصد میرسید اما در کل 10 سال اخیر روندی نزولی و منفی داشته است. متوسط نرخ تورم نیز که نشان دهنده قدرت خرید مردم است باید در برنامه ششم توسعه 8.8 درصد برسد اما اکنون به 38.9 درصد رسیده است و این دو از هم فاصله بسیاری دارند و این نشان دهنده کارکردهای منفی اقتصاد کشور است.
تحقق تنها 35 درصد احکام برنامه ششم توسعه
به این ترتیب و براساس گزارش دیوان محاسبات در خصوص عملکرد قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه کشور، تنها 35 درصد احکام این برنامه کاملا تحقق پیدا کرده و در 65 درصد احکام، اهداف قانون گذار به صورت 100 درصد محقق نشده است.
حسین محمودی اصل، کارشناس اقتصادی در این خصوص به تهران نیوز گفت: در کشور ما برنامه نویسان غیر عملیاتی بسیار خوبی وجود دارد و برنامههای نوشته شده اغلب بسیار شیرین، گوارا، لذت بخش و رویایی است در حقیقت ما استاد تبدیل آرزوها به برنامه هستیم درحالی که نیاز به تغییر است و به جای آرزو باید واقعیتها به برنامه تبدیل شود.
وی مهمترین مسئله مورد نیاز در این زمینه را در کنار واقع بینی استفاده از نظرات کارشناسان مستقل دانست و افزود: نباید خروجیها براساس کارشناسی سفارشی شده باشد و نظرات کارشناسی به صورتی مطرح شود که تنها توجیه تصمیمات باشد چراکه عامل مشکلات کشور هرم معکوس تصمیم گیری و تصمیم سازی است و باید واقع بین بود و به دنبال تبدیل آروها به قانون نبود.
برنامهها باید سناریو محور باشد
این کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه برنامههای ما باید سناریو محور باشد، عنوان کرد: از لحاظ اقتصادی و سیاسی ریسکهای مختلفی همچون تحریمها و درگیریهای منطقهای در کشور وجود دارد بنابراین چنین کشوری نیازمند سناریو است و این سناریو باید در برنامه لحاظ شود.
وی تصریح کرد: به دلیل نبودن سناریو نمیتوان اجرایی نشدن آنها را از مدیران مطالبه کرد و به همین دلیل نظام ارزیابی درستی در کشور وجود ندارد و از سویی نمیتوانیم نظام مدیریتی را بر اساس توانمندی کنار هم قرار داده و مدیران توانمند را به دلیل ناهمگونی گرایشهای سیاسی آنها در مجموعهها به کار بگیریم.
74 هزار طرح نیمه تمام عمرانی در کشور
محمودی اصل با اشاره به اینکه تبدیل آرزو به برنامه نمیتواند زمینه عملیاتی داشته باشد، اظهار کرد: 74 هزار طرح نیمه تمام عمرانی در کشور وجود دارد که برای تکمیل آنها که عمدتا خدماتی هستند نیاز به بیش از 900 هزار میلیارد تومان اعتبار است اما دولت برای این طرحها به دلیل برنامه محور نبودن بودجهای ندارد.
وی با اشاره به نواقص برنامه ششم توسعه بیان داشت: از ابتدا هم معلوم بود کشور ما به رشد 8 درصدی نمیرسد و باید مقامات کشور متقاعد میشدند و در این زمینه واقع بین میبودند و در زمان مناسب با آگاهی از این موضوع آن را اعلام میکردند و اعلام نکردن آن خیانت در حق کشور است.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به عدم تحقق سرمایه گذاری در برنامه ششم گفت: قرار بود در برنامه ششم سالانه حدود 178 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری اتفاق بیفتد که 95 هزار میلیارد تومان از طریق بورس و بخشهای مختلف و حدود 50 میلیارد دلار از طریق جذب سرمایه گذاری خارجی پیش بینی شده بود اما این اعداد بسیار بزرگ بود و تنها 8 درصد از این رشد اقتصادی در شرایط فعلی محقق شده است.
وی با بیان اینکه نظام مدیریتی کشور رویکرد سیاسی دارد نه اقتصادی، افزود: انقلابی گری با تندروی متفاوت است، فرد انقلابی نباید از منافع ملی هزینه کند و با اشتباه خود هزینه مردم را افزایش دهد از سویی ضرورت دارد نظام برنامه نویسی عارضه یابی شود.
به گزارش تهران نیوز، بازهم انتخابات در پیش رو است و قرار است کاندیداهای مختلفی باشعارهای مختلف و عمدتا اقتصادی خود را در معرض انتخاب مردم قرار دهند اما باید دانست تنها اکتفا به شعارهای بی پشتوانه و عوام فریب نمیتواند پایههای اقتصادی این کشور را تقویت کند و هر کاندیدایی برای شعارهای خود باید با واقع بینی بهدنبال راهکار و نه سوءاستفاده از احساسات عمومی برای جلب آراء مردمی باشد.
انتهای پیام /