بیماری فتق هیاتال؛ علائم و درمان
فتق هیاتال عبارت است از ضعف یا کشیده شدن سوراخی که در عضله دیافراگم وجود دارد و مری از طریق آن از قفسه سینه به درون حفره شکم وارد میشود و کمی بعد به معده میرسد.
فرارو- فتق هیاتال عبارت است از ضعف یا کشیده شدن سوراخی که در عضله دیافراگم وجود دارد و مری از طریق آن از قفسه سینه به درون حفره شکم وارد میشود و کمی بعد به معده میرسد.
به گزارش فرارو، زمانی که این سوراخ ضعیف شود، اسید معده از درون معده به مری بر میگردد و مری را آزرده میسازد. قسمتی از معده حتی ممکن است از این سوراخ به قفسه سینه وارد شود.
علایم شایع فتق هیاتال
علایم زیر معمولاً در عرض یک ساعت یا بیشتر پس از خوردن غذا به وجود میآیند:
- سوزش سر دل.
- آروغ زدن
- ندرتاً مشکل در بلع
- بالا آوردن
عوامل افزایش دهنده خطر بیماری فتق هیاتال
- چاقی
- حاملگی
- زور زدن یا برداشتن بار سنگین به طور مداوم که باعث میشود عضلات شکم مرتباً منقبض شوند.
- سیگار کشیدن
- سن بالای 50 سال
- ضعف مادرزادی در حلقه عضلانی در دیافراگم که مری از آن عبور کرده و به معده میپیوندد.
- ضربه به شکم که باعث وارد آمدن آن چنان فشاری شود که در قسمتی از دیافراگم سوراخ ایجاد کند.
- یبوست مزمن و زورزدن به هنگام اجابت مزاج
درمان بیماری فتق هیاتال
عکسبرداری با اشعه ایکس از مری و معده به کمک اندوسکپی شک به وجودسرطان را برطرف می نماید و ممکناست برای اطمینان بیشتر مقدار کمی از بافت برای بررسی پاتولوژی برداشته شود. امکان دارد برای تأیید ضعف عضلانی در ناحیه پیوستگی مری به معده، مانومتری (فشارسنجی) انجام شود. اهداف اصلی درمان عبارتند از تخفیف علایم و نیز پیشگیری و درمان عوارض. در ابتدا درمان طبی مورد استفاده قرار میگیرد.
سر تخت خود را 15-10 سانتیمتر بالا ببرید. این کار کمک میکند که اسید معده به کمک جاذبه از قسمت دچار فتق معده دور شوند.
سیگار نکشید. لباس تنگ نپوشید. به هنگام اجابت مزاج، ادرار، یا بلند کردن بار سنگین زور نزنید. در صورت حاد شدن شرایط ندرتاً جراحی برای ترمیم ضعف موجود در ناحیه عبور مری از دیافراگم و حفظ معده در جای طبیعی خود توسط پزشک انجام می شود.
داروهای درمان بیماری فتق هیاتال
داروهای ضد اسید. در بعضی از افراد، وقتی یک ساعت قبل از هر وعده غذایی و قبل از خواب خورده شوند بیشترین اثر را دارند. اما در بعضی دیگر، وقتی 2-1 ساعت بعد از هر وعده غذایی و قبل از خواب خورده شوند بیشترین اثر را دارند. سعی کنید هر دو روش را امتحان کنید تا بهترین حالت برای شما مشخص شود. نرمکنندههای مدفوع و داروهایی که باعث شوند معده سریع تر تخلیه شوند ممکن است توسط دکتر تجویز شود.
فعالیت در زمان ابتلابه بیماری فتق هیاتال
بلافاصله پس از غذا خوردن دراز نکشید یا خم نشوید.
رژیم غذایی در درمان بیماری فتق هیاتال
از خوردن حجم زیادی از غذا در هر وعده خودداری کنید. در عوض، 5-4 وعده غذایی کوچک در روز بخورید. قبل از خواب حداقل برای 2 ساعت چیزی نخورید. اگر اضافه وزن دارید، وزن خود را کم کنید. خیلی اتفاق افتاده است که علایم پس از پایینتر رفتن از یک وزن مشخص برطرف شدهاند. از نوشیدنیهای الکلی، نوشیدنیهای حاوی کافئین (قهوه، چای، کاکائو، نوشابه) و هرگونه غذا، آب میوه یا ادویهای که علایم را بدتر میکنند پرهیز کنید. آهسته غذا بخورید.
عوارض احتمالی در صورت عدم معالجه بیماری فتق هیاتال
خونریزی از مری. این خونریزی ممکن است شدید باشد و منجر به شوک شود.
درچه شرایطی باید به پزشک مراجعه نمود؟
اگر شما یا یکی از اعضای خانوادهتان علایم فتق معده را دارید، خصوصاً احساس این که غذا در زیر جناغ سینه گیر میکند. اگر همراه درد تنگی نفس، تعریق یا تهوع وجود داشت، بلافاصله مراجعه کنید.
در صورت داشتن موارد ذیل:
استفراغ خونی یا استفراغ مکرر دیده شود.
دچار افزایش درجه حرارت به 8/37 سانتیگراد شدهاید.
علایم با یک ماده درمان بهبود نیابند. نیز سریعا به پزشک مراجعه نمایید.
از دست ندهید