جمعه 28 شهریور 1404

بیگدلی: نهادهای مسئول هر تصمیمی بگیرند، عده‌ای با تحرکات و اظهارنظرات خود، همه چیز را بر هم می‌زنند / دیداری بین پزشکیان و مقامات اروپا صورت نمی گیرد

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
بیگدلی: نهادهای مسئول هر تصمیمی بگیرند، عده‌ای با تحرکات و اظهارنظرات خود، همه چیز را بر هم می‌زنند / دیداری بین پزشکیان و مقامات اروپا صورت نمی گیرد

عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به اینکه یکی از شروطی که اروپا برای عدم فعال‌سازی مکانیسم ماشه مطرح کرده، شکل‌گیری مذاکره بین ایران و آمریکاست، گفت: به نظر نمی‌رسد تحقق این شرط ممکن باشد؛ علی‌رغم اینکه پس از مذاکرات برجام، قبح مذاکره مستقیم با آمریکا از بین رفت، اما اکنون فشار تندروها اجازه شکل‌گیری این مذاکرات را نمی‌دهد.

یک تحلیلگر مسائل بین‌الملل با اشاره به برخی مخالفت ها با توافق ایران و آژانس بین المللی انرژی گفت: متأسفانه نهادهای مسئول هر تصمیمی که بگیرند، عده‌ای وارد می‌شوند و با تحرکات و اظهارنظرات خود، همه چیز را بر هم می‌زنند. این باعث شده که کشورهای غربی نتوانند روی حرف و اقدام ما حساب چندانی باز کنند.

علی بیگدلی در گفت‌وگو با جماران، با بیان اینکه شورای عالی امنیت ملی به دلیل نگرانی از واکنش تندروها، اجازه انتشار متن توافق ایران و آژانس در داخل کشور را نداده است، اظهار کرد: دبیرکل آژانس بر اساس این توافق اعلام کرده که بازرسین به تاسیسات هسته‌ای ایران دسترسی خواهند داشت و حال منتظر آغاز نصب دوربین‌ها در تمام سایت‌های هسته‌ای اعم از تأسیسات تخریب‌شده است تا مسأله 400 کیلوگرم اورانیوم 60 درصد نیز تعیین‌تکلیف شود.

وی با بیان اینکه اما موانع داخلی اجازه اجرای کامل این توافق را نمی‌دهد، افزود: این بلاتکلیفی و سردرگمی در صورت تداوم باعث عدم نتیجه‌بخشی اقدامات دیپلماتیک ما از جمله گفت‌وگوهای اخیر آقای عراقچی با وزرای خارجه تروئیکای اروپایی شده است‌. متأسفانه در کشور ما مراکز تصمیم‌گیری به قدری متنوع و متعارض است که هنوز نتوانسته‌ایم به تصمیمی مشخص درباره بازرسین آژانس برسیم و به دلیل وجود گروه‌های تندرو و نمایندگان آنان در مجلس، هیچ کسی جرأت ندارد اجازه بازگشت بازرسین را صادر و آن را اعلام کند.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل اضافه کرد: متأسفانه نهادهای مسئول هر تصمیمی که بگیرند، عده‌ای وارد می‌شوند و با تحرکات و اظهارنظرات خود، همه چیز را بر هم می‌زنند. این باعث شده که کشورهای غربی نتوانند روی حرف و اقدام ما حساب چندانی باز کنند. در هر صورت، اگر در این کمتر از 10 روز باقی‌مانده نتوانیم دسترسی‌های توافق‌شده را به بازرسین آژانس بدهیم تا آنان گزارش‌های خود از فعالیت هسته‌ای ما را منتشر کنند، مکانیسم ماشه اجرا خواهد شد و قطعنامه‌های شورای امنیت علیه ایران باز خواهد گشت. البته بعد از پایان این 10 روز، همچنان دو 15 روز برای جلوگیری از بازگشت تحریم‌ها فرصت داریم، اما هر چه سریع‌تر باید اقدامات لازم را انجام دهیم.

بیگدلی ادامه داد: در آن صورت با قرارگیری مجدد کشور در ذیل فصل هفتم منشور سازمان ملل، ایران به عنوان کشوری که صلح و امنیت بین‌المللی را در خطر انداخته، شناخته می‌شود و این موضوع مسیر را برای حملات رژیم صهیونیستی هموار می‌کند. بنابراین، حتما باید اجازه حضور کارشناسان آژانس در ایران را بدهیم و این حضور حتما باید علنی باشد، زیرا دیپلماسی‌های پنهانی از جمله حضور آقای پزشکیان در قطر یا سفر آقای لاریجانی به عربستان نمی‌تواند مثمرثمر باشد.

وی عنوان کرد: ما تا کنون نزدیک به دو تریلیون دلار برای صنعت هسته‌ای هزینه کرده‌ایم و به مردم قول داده بودیم که هزینه‌کرد در این زمینه می‌تواند ما را به دستاوردهای بزرگی برساند، لذا حالا نمی‌توانیم آن را تعطیل کنیم‌. اما با این وضعیت، دیگر ادامه آن ممکن نیست.

عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به سفر هفته آینده رئیس‌جمهور به نیویورک برای حضور در نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل، بیان کرد: اگر قرار بود در حاشیه اجلاس مجمع عمومی، رئیس‌جمهور ما با مقامات اروپایی دیدار کند، باید ابتدا با ایجاد دسترسی برای بازرسین، با آژانس هماهنگ می‌شدیم و نظر مثبت آن را به دست می‌آوردیم تا آقای پزشکیان بتواند با اتکا بر رضایت آژانس، وارد گفت‌وگوی مستقیم با روسای جمهوری انگلیس، فرانسه و آلمان شود‌. در شرایط پرتنش کنونی، به نظر نمی‌رسد اصلا دیداری بین رئیس‌جمهور ایران با مقامات اروپایی صورت گیرد.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل با اشاره به اینکه یکی از شروطی که اروپا برای عدم فعال‌سازی مکانیسم ماشه مطرح کرده، شکل‌گیری مذاکره بین ایران و آمریکاست، گفت: به نظر نمی‌رسد تحقق این شرط ممکن باشد؛ علی‌رغم اینکه پس از مذاکرات برجام، قبح مذاکره مستقیم با آمریکا از بین رفت، اما اکنون فشار تندروها اجازه شکل‌گیری این مذاکرات را نمی‌دهد. از طرف دیگر، اروپا نیز هرگز از این شرط خود عدول نخواهد کرد. تروئیکا برای هماهنگی با آمریکا و وادارسازی ترامپ به حل مسئله اوکراین، ناچار است که چنین امتیازاتی را به او بدهد. ضمن اینکه اروپا و آمریکا با وجود تمام اختلافات، در مورد خلع سلاح هسته‌ای ایران متفق‌القول هستند.

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.