سه‌شنبه 6 آذر 1403

بی‌توجهی به اجرای سیاست‌های کلی جمعیت / شاهد کاهش رشد جمعیت هستیم

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
بی‌توجهی به اجرای سیاست‌های کلی جمعیت / شاهد کاهش رشد جمعیت هستیم

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه بعد از 6 سال از ابلاغ سیاست‌های کلی جمعیت باز شاهد کاهش رشد جمعیت هستیم، گفت: در برنامه‌های اجرایی کشور اهتمام لازم به این سیاست‌ها نشده است.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه بعد از 6 سال از ابلاغ سیاست‌های کلی جمعیت باز شاهد کاهش رشد جمعیت هستیم، گفت: در برنامه‌های اجرایی کشور اهتمام لازم به این سیاست‌ها نشده است.

سید مصطفی میرسلیم عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به ششمین سالروز ابلاغ سیاست‌های کلی جمعیت از سوی رهبر معظم انقلاب اظهار کرد: سیاست‌های کلی جمعیت سرنوشت آینده کشور را روشن می‌کند و از این لحاظ بسیار اهمیت دارد. متأسفانه با بررسی‌هایی که در اواخر سال 98 انجام گرفته است مشخص شده که در برنامه‌های اجرایی کشور اهتمام لازم به آن سیاست‌ها نشده است و بعد از 6 سال باز شاهد کاهش رشد جمعیت هستیم.

میرسلیم با بیان اینکه اقداماتی که به صورت جسته گریخته انجام گرفته انسجام لازم را برای اصلاح وضع نامناسب کنونی ندارد، گفت: عواملی که بر این شاخص مؤثرند به استحکام کانون خانواده، اشتغال جوانان، شرایط معیشتی و نیز فرهنگ عمومی و آموزش بر می‌گردد. این عوامل همگی کم و بیش مورد غفلت واقع شده‌اند.

وی ادامه داد: سبک زندگی غربی از ویژگی اصلی شناخته شده‌ای برخوردار است و آن کام‌جویی فردی و فدا شدن کانون خانواده است. فضای مجازی مشحون است از برنامه‌هایی که به اشکال مختلف لذت‌جویی، فردگرایی، ابتذال و سقوط معنوی را رواج می‌دهد.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید بر اینکه برای آموزش جوانان درباره سبک زندگی اسلامی و اصالت داشتن کانون خانواده اقدام شایسته‌ای که متناظر با سیاست‌های کلی باشد انجام نگرفته است، گفت: امروز شاهد بهبود شرایط نیستیم، تشکیل خانواده امروز حتی برای جوانان متعهد ما در رده سوم اهمیت قرار می‌گیرد. اول شغل و دوم اثاث زندگی و سپس تشکیل خانواده؛ در نتیجه سن ازدواج به طور متوسط ده سال افزایش پیدا کرده یعنی فرصت باروری کاهش یافته و این اثر خود را بر کمیت و کیفیت جمعیت می‌گذارد.

میرسلیم گفت: برای اصلاح این مشکل، نهادهای مردمی، مستقل از دولت و دستگاه‌های رسمی، دلسوزانه دست به کار شده‌اند و البته مؤثر هم بوده‌اند اما نه به صورت گسترده. روش‌های سنتی اغلب متروک شده و شیوه‌های غربی هم که با شبیخون فرهنگی بر بخش مهمی از جامعه ما مسلط شده اساسا مناسبتی با تقویت کانون خانواده سالم و اصیل ندارد؛ طبیعی است که مجموعه این عوامل اثر منفی خود را گذاشته باشد.

وی افزود: ما باید شیوه و سبک زندگی اسلامی - ایرانی خود را که تعادل بخشنده به خانواده و جمعیت است بازشناسی و بازیابی کنیم و مجددا در عمل سرمشق خود قرار دهیم.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به مساله حفظ و جذب جمعیت در روستاها و مناطق مرزی به عنوان یکی از تأکیدات مطرح در سیاست‌های کلی جمعیت، گفت: در این خصوص تأخیر عمده‌ای داریم که به بی‌توجهی به موضوع بسیار مهم آمایش سرزمین بر می‌گردد و هدف آن پراکنش مناسب جمعیت و فعالیت‌های اقتصادی در جغرافیای کشور با توجه به امکانات محیط زیستی است.

میرسلیم افزود: در نتیجه این بی‌توجهی، روستاها و نقاط مرزی میهن ما روز به روز بیشتر تخلیه شده و تهدیدهایی را متوجه کشور کرده است. تا دیر نشده باید از خواب غفلت بیدار شویم.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه دستگاه‌های متولی چه اقداماتی برای جلوگیری از افزایش آمار نگهداری سالمندان در آسایشگاه‌ها اانجام داده‌اند، اظهار کرد: اگر جوانان ما امروز آینده روشنی برای خود در میانسالی و کهن‌سالی نبینند و نمونه‌های ارزشمندی از رفتار سالم و متعالی اجتماعی و خانوادگی با سالمندان مشاهده نکنند، چه امیدی می‌توانند به زندگی و تشکیل خانواده ببندند در حالی که نتیجه مبهم آن را در نوع برخورد غیر عاطفی، غیر اخلاقی و غیر محترمانه با بزرگان خانواده خود می‌بینند که به آسایشگاه‌ها سپرده شده و هیچ علامتی هم از احسان و نیک رفتاری نسبت به آنها مشاهده نمی‌شود.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: اینها علامت تشدید انقطاع بین نسل‌ها است و اثر آن به لحاظ روانی در بهترین شرایط موجب محدود شدن خانواده به هسته اولیه و در نتیجه بروز شکاف بین نسل‌ها و بنابراین خسارت بر سرنوشت جمعیت می‌شود.

میرسلیم تاکید کرد: اقدام اصلاحی آن نیازمند رشد فرهنگ عمومی و اخلاق اجتماعی و تبعیت از احکام متعالی اسلامی است.