بیحیایی محور اصلی منافع اقتصادی غرب است / بیحجابی چالش است، نه حجاب
درباره حجاب و کرامت زن، دست برتر را از نظر منطق و محتوا داریم و باید راهبرد هجوم به بیحجابی غربی را جایگزین دفاع از حجاب اسلامی کنیم.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، امیرمحسن شیخان: حجاب گوهری گرانبهاست که اثرات عجیبی بر شخصیت و سرنوشت انسان میگذارد. حجاب یک ارزش است، ارزشی که فطرت و طبیعت آدمی چه مرد و چه زن آن را میپذیرد، ارزشی که خود مقدمهای برای دستیابی به ارزشهای عالیتر است، ارزشی که این روزها در جامعه اسلامی با توجه به نگاههای متفاوتی که نسبت به حجاب وجود دارد، نیاز به احیای مجدد دارد، چراکه دشمنان به صورتهای مختلف درصدد ایجاد بیمیلی نسبت به حجاب در جوامع اسلامی هستند که تا حدودی موفق هم بودند. در همین راستا گفتگویی را با حجتالاسلام محسن رفیعی کارشناس مسائل دینی ترتیب دادیم تا موضوعاتی مانند چرایی افول ارزش حجاب در جوامع و راهکارهای را آن مورد بحث قرار دهیم.
* امروز مسأله حجاب و عفاف بهعنوان یک ارزش فاطمی در جامعه دچار رکود و افول شده است، بهنظر شما چه دلایلی باعث افول حجاب شده و چطور میتوان به این وضعیت سامان داد؟
ظلم به شخصیت زن در دنیای کنونی بیش از هر زمان دیگری بر پایه لذتجویی از او شکل گرفته است. با عناوینی مانند آزادی، اشتغال زن، مسئولیت داشتن او و... بزرگترین توهینها نسبت به شخصیت زن صورت گرفته و متأسفانه ارزش وجودی او در دنیای به اصطلاح مدرن امروزی تا حد یک کالای لذتجویی پایین آمده است. واضح است که حضور انقلاب اسلامی در پیشانی مبارزه با تمدن غرب به معنای به چالش کشیدن الگوی غربی در تمامی موارد از جمله جایگاه زنان است.
پس باید بدانیم که چه بخواهیم و چه نخواهیم انقلاب اسلامی، همه غرب را به مبارزه تمام عیار تمدنی فراخوانده است. از طرفی، در عصر کنونی، ارتباطات و فشارهای تبلیغاتی و جنگ نرم، حرف اول در مبارزه فرهنگها را میزند در چنین شرایطی طبیعی است از سوی تمدن غرب، به الگوی اسلامی زن، که یکی از مفاهیم اصلی آن حفظ عفاف، وقار و حجاب اوست تهاجم سنگین تبلیغاتی شود؛ زیرا محور بسیاری از منافع اقتصادی غرب، زن بیحیاء و بیحجاب است.
عمده مشکلات در مقوله حجاب، در قالب میدان نبرد بزرگ فرهنگی بین اسلام و غرب تعریف میشود؛ زیرا حجاب به عنوان پرچم فرهنگی اسلامی، نماد فرهنگ اسلامی است لذا دشمن، حملات فراوانی را به طور مستقیم یا غیر مستقیم به این مشخصه اسلامی طراحی و اجرا کرده است.
راه سامان دادن به این وضعیتی که از آن سخن میگویید نیز همین مطلب است که همه جامعه و حکومت اسلامی باور کنند در میدان مبارزه بسیار سختی هستند، البته این سختی که عرض میکنم به این معنا نیست که فقط برای ما سخت باشد خیر، بیشترین ضربات را جبهه اسلام، بر دشمن وارد کرده است و البته نمیتوان انکار کرد که خسارات فرهنگی نیز متحمل شدهایم.
برای اینکه این تأثیرات فرهنگی به حداقل ممکن برسد باید به استقلال هویتی فرهنگی برسیم؛ مثلا در مقوله حجاب باید الگوی زن مسلمان را به عنوان نماد برتر در مقابل زن غربی نزد جهان، و قبل از آن، نزد جامعه خودمان بباورانیم. تا زمانی که زن مسلمان ایرانی، خود را اثبات نکند، خود را باور نکند و در مقابل زن غربی احساس برتری نکند، روز به روز شرایط عفاف و حجاب رو به افول میرود. خلاصه اینکه، نگاه جامع به میدان جنگ تمدن اسلامی در مقابل تمدن غربی و شناسایی جایگاه حجاب و عفاف در این میدان وسیع، عنصری اساسی و ضروری به نظر میرسد. * چرا درباره حجاب بیشتر از جنبه قانونی و امنیتی رفتار شده در حالی که ظاهرا این رفتار، نتایج مناسبی در پی نداشته است؟
چنانکه عرض شد، نمیتوان به مسأله حجاب تنها از نمای درون کشور نگاه کرد، همانطور که بسیاری از مسائل دیگر - اگر نگوییم همه آنها - در عصر کنونی همینگونه هستند. قانون حجاب در کشور ما یک مزیت و نقطه اتکاء است اما به تنهایی نمیتواند بار مسئولیت دیگر نهادهای مسئول را به دوش بکشد که اگر بخواهد چنین شود به جای تأثیر مثبت، موجب اختلال در رسالت حجاب و به عبارت دیگر موجب وهن فرهنگ حجاب میشود.
دنیای غرب و بسیاری از کشورهای غربی، قوانینی علیه حجاب و افراد باحجاب به تصویب رساندهاند اما این، همه کار آنها علیه حجاب نیست که در طرف مقابل ما نیز تنها از طریق اجرای قانون آن را پاسخ داده و خنثی کنیم!
به عبارت دیگر، دنیای غرب، به وسیله مجموعهای از تهاجمات علیه جامعه و حکومت اسلامی ضمن در نظر داشتن اهداف مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، نظامی، تبلیغاتی و... فرهنگ حجاب و عفاف ایران اسلامی را نیز تحت تأثیر قرار داده است. در این میان البته، برخی طراحیها، مستقیما حجاب و عفاف را هدف گرفتهاند که البته تعدادشان کم هم نیست. ابزار رسانهای قوی و غولآسای غرب، سعی کرده است با تکیه بر بی بندوباری اخلاقی و تهییج شهوت، ذهنها، روحها و جسمها را اسیر و تضعیف کند تا فاتح این نبرد تاریخی تمدنی شود.
در مقابل، ما نیز باید در همه این جبههها به طور مستقیم و غیر مستقیم از حجاب و عفاف و فرهنگ اسلامی ایرانی خود دفاع کنیم. البته این، نگاه حداقلی به مسأله است. به این معنا که ما درباره حجاب و کرامت زن، دست برتر را از نظر منطق و محتوا داریم و باید راهبرد هجوم به بیحجابی غربی را جایگزین دفاع از حجاب اسلامی کنیم؛ یعنی از حالت تدافعی به حالت تهاجمی تغییر راهبرد دهیم.
چرا وقتی تنها حدود یک قرن و نیم است که بیحجابی غربی نهادینه شده آنها باید در این زمینه مدعی باشند در حالی که حجاب، قدمتی به قامت تاریخ دارد. شاید این یکی از بهترین راهکارها در زمینه مبارزه با بیحجابی باشد. در حقیقت باید نبرد با بیحجابی را با استفاده از منطق و محتوایی که اسلام در اختیار ما گذاشته است به بیرون از مرزها و دقیقا به داخل کشورهای غربی بکشانیم. آن وقت روشن میشود که بیحجابی چالش است، نه حجاب!
* به نظر شما آیا عملکر ضعیف مسئولان فرهنگی در بحث عفاف و حجاب کار را به برخوردهای سلبی با مردم به ویژه قشر جوان ما نکشانده است؟
قطعا یکی از دلایل، همین است. اولویت دادن سیاست بر فرهنگ، به خصوص استفاده ابزاری از مقوله فرهنگ در موعد انتخابات، نشان از مظلومیت فرهنگ در مقایسه با دیگر مباحث دارد. تازه این تمام قصه نیست. فاجعه از آنجا شروع میشود که پس از آنکه اهداف سیاسی محقق شد دیگر فرهنگ فراموش میشود تا اینکه دوباره جایی به عنوان ابزار برای تحقق اهداف دیگر به کار گرفته شود. متولیان امور فرهنگی در بعضی مقاطع، خودشان از انفعال در برابر فرهنگ رایج دنیا رنج بردهاند.
با این وصف، برای چنین درگیری تمدنی بزرگی چه انتظاری میتوان از متولیان فرهنگی داشت؟ همانطور که عرض شد، پلیس امنیت اخلاقی نباید و نمیتواند جای خالی نهادهای مسئول فرهنگ را پر کند در حالی که در بسیاری از مواقع چنین انتظاری از او وجود دارد و لذا موجب بروز برخوردهای پلیسی بعضا نابجا نیز ممکن است شده باشد. * تقریبا یکی از موضوعات اصلی ما پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، مسئله عفاف و حجاب بوده است، به گونهای که از اولین واکنشهای اجتماعی ناظر بر این امر بود و امام خمینی (ره) نیز احکام و ضوابطی را برای آن در نظر گرفت. این چالش تاکنون ادامه داشته هرچند در مقاطعی با فراز و فرودهایی مواجه بوده است. به نظر شما چه راهکاری برای خروج از این چالش وجود دارد؟
این چالش راه خروجی ندارد جز اینکه بتوانیم در همه جبههها بر فرهنگ و قدرت غرب فائق آییم. اگر یکی از دلایل بدحجابی را مشکلات اقتصادی بدانیم که اینچنین هم هست، آنگاه میفهمیم تأثیر فشار اقتصادی دشمن، حوزه حجاب را نیز شامل میشود؛ البته اگر در اقتصاد قوی شویم لزوما به معنای حل مشکل بیحجابی نیست بلکه وظایف ترویج و تثبیت فرهنگ حجاب و عفاف بر عهده نهادهای مربوط باقی خواهد ماند.
بنابراین، راهکار اصلی آن است که با استفاده از روحیه جهادی و به انگیزه پیروزی همهجانبه در نبرد تمدنی، در همه حوزههای جنگ نرم به شکل متوازن دشمن را عقب برانیم تا جایی که شکست او در همه حوزهها را تثبیت کنیم و زمانی که چنین شود، به راستی هویت ایرانی اسلامی خود را بازیافتهایم.
علوی تهرانی در گفتگو با تسنیم: بخشی از سیره حضرت زهرا (ع) از روی عمد نوشته نشد / جامعه ما از تربیت اسلامی فاصله دارد دوری از نامحرم در هر شرایطی سیره حضرت فاطمه (س) است / چرا برخی آقایان اصرار دارند کلاسهای دانشگاه مختلط برگزار شود؟انتهای پیام /