بیرغبتی به فرزندآوری تفکر رایج زوجهای جوان امروزی / رسوخ فرهنگ غرب، سدی در برابر افزایش جمعیت است
رسوخ فرهنگ غرب و تغییر سبک زندگی، سدی در برابر فرزند آوری است که باید در این راستا فرهنگ سازی لازم صورت گیرد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سفیرافلاک، یکی از مهمترین مولفههای قدرت و اقتدار در هر جامعه، مسئله جمعیت است که می تواند سعادت و توسعه را به همراه داشته باشد، کاهش نرخ جمعیت سبب پیر شدن جمعیت و در نهایت کاهش قدرت می شود و این همان موضوعی است که بیگانگان از طریق تهاجم فرهنگی روی آن متمرکز شده اند.
تا قبل از دهه 70 خانواده ها از جمعیت خوبی برخوردار بودند به طوری که حداقل تعداد فرزندان در یک خانواده ایرانی چهار فرزند بود و همین تعدد فرزندان سبب شده بود تا شور و نشاط خاصی در بین خانواده ها حکم فرما باشد اما اوایل دهه 70 بود که شعار کاهش جمعیت سر داده شد و تبلیغات گسترده برای کاهش تعداد فرزندان به گونه ای آغاز شد که سعادت خانواده ها در گرو یک یا دو فرزند عنوان می شد.
به قدری بر موضوع کاهش جمعیت تمرکز شد که بسیاری از خانواده ها به همین سمت حرکت کردند و خانواده ها کوچک و کوچکتر شد و امروز به جایی رسیده که تک فرزندی متاسفانه در بین بسیاری از خانواده ها باب شده، یا اینکه برخی از خانواده ها به داشتن دو فرزند اکتفا می کنند.
بالارفتن سن ازدواج
بالا رفتن سن ازدواج و کاهش تمایل به فرزند آوری فقط از دریچه مشکلات اقتصادی قابل قبول نیست چرا که خانواده ها و زوج های زیادی هستند که از نظر امکانات مالی در حد قابل قبولی قرار دارند ولی فرزندآوری را اولویت آخر در زندگی می دانند و در واقع این موضوع به دلیل تغییر سبک زندگی و تقلید از فرهنگ غرب است.
نفوذ فرهنگ غربی در برخی از موارد مانند جمعیت سبب شد تا از چند سال پیش زنگ خطر کاهش جمیعت نواخته شود و در این میان رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران چندین سال پیش بر این موضوع تاکید کردند تا بتوان از این بحران عبور کرد.
اگرچه طی سال های گذشته مشوق هایی برای فرزند آوری مطرح شده اما به نظر می رسد در دولت گذشته اراده ای برای این موضوع وجود نداشت به طوری که بین مشوق ها و اجرای آنها فاصله زیادی وجود داشت اما به نظر می رسد در دولت انقلابی و جدید، عزم جدی بر این موضوع وجود دارد.
افزایش آمار موالید در سال گذشته
حسن بابایی رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در خصوص ازدواجهای ثبت شده در دفاتر ازدواج بیان کرد: میزان ازدواجهای ثبت شده در سال 1400 نسبت به سال 1399 رشد پنج درصدی داشته است به طوری که تعداد ازدواجهای ثبت شده در سال 1399 برابر با 469 هزار و 650 فقره بوده که در مدت مشابه سال 1400 به 492 هزار و 952 فقره افزایش یافته است.
همچنین آمارهای رسمی موالید و فوتیهای سال گذشته که سازمان ثبت احوال کشور آنها را منتشر کرده است، نشان میدهد که جمعیت کشور در این سال نسبت به سال ماقبل آن هفت دهم درصد رشد داشته که سال گذشته یک میلیون و 106 هزار و 72 نوزاد در کشور متولد شد که در مقایسه با سال 1399 از کاهش بسیار ناچیزی برخوردار بود و بدین ترتیب روند کاهش موالید در ایران متوقف شد.
براساس آمارهای رسمی موالید1400 سازمان ثبت احوال، از مجموع متولدان سال گذشته 571 هزار و 256 پسر و 534 هزار و 816 دختر بودند که نسبت جنسی 106.8 را نشان میدهد، یعنی در مقابل تولد هر 100 نوزاد دختر 106.8 نوزاد پسر به دنیا آمده است.
حمایت از جوانی جمعیت
روح انگیز جهان افروز کارشناس خانواده در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهار داشت: مصوبه حمایت از جوانی جمعیت، نخستین گام قانونی برای جبران حداقل بخشی از آثار درازمدت سالخوردگی جمعیت کشور به شمار می رود البته برای حمایت از نهاد خانواده و جلوگیری از پیر شدن جمعیت، هم افزایی دستگاههای متولی ضروری است تا کشور را از بحران کاهش جمعیت نجات دهد.
وی با اشاره به سیاست های تشویقی فرزند آوری، افزود: موضوعی که در این قانون به عنوان سیاست های تشویقی و حمایتی مورد نظر قانون گذار قرار گرفته، اغلب برپایه مشوق های اقتصادی و اشتغالزایی می باشد زیرا به نظر قانونگذار هزینه فرزند آوری بالا رفته و با اعمال سیاستها و مشوقهای اقتصادی این مشکل برطرف میشود.
کارشناس خانواده تصریح کرد: یکی دیگر از مولفه های مهم در این راستا تغییرات فرهنگی است به طوری که هم اکنون فرزندآوری متاثر از عوامل اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و حتی سیاسی است و معادله ای است که متغیرهای مختلفی در آن تاثیرگذارند و نمیتواند فقطً متاثر از عوامل اقتصادی باشد، اگرچه این عامل خود نقش مهمی در این زمینه دارد لذا برای افزایش جمیعت و تعدد فرزندان باید به سمت فرهنگ و ترغیب جوانان نسبت به این موضوع حرکت کرد.
جهان افروز عنوان کرد: برای این که بتوان از کاهش جمعیت جلوگیری کرد باید علاوه بر اعمال سیاست های مستقیم مالی، به سیاست های غیر مالی نیز توجه نمود یعنی به مواردی از قبیل توجه به ساختارهای اجتماعی، فرهنگی، آماده کردن ذهنیت زوجین برای فرزند آوری، ایجاد امنیت و ثبات شغلی، ثبات اجتماعی اقتصادی، سیاسی و ایجاد اعتماد روانی است که از اهمیت زیادی برای جامعه و افراد برخوردار است.
موانع افزایش فرزندآوری
وی بیان کرد: پژوهش ها نشان می دهند دو دسته عوامل مانع افزایش تعداد فرزندان در خانواده ها می شود که یکی مشکلات اقتصادی شامل هزینههای بارداری، تولد، نگهداری کودکان، پوشاک، تغذیه بهداشت، هزینه های تحصیل و مسکن و موانع فرهنگی، اجتماعی شامل دغدغه های تربیت کودکان، افزایش مسئولیت های والدین به ویژه مادران، احساس ناامنی از ثبات شغلی برای مادران، امکان از دست دادن شغل مطرح می باشد.
کارشناس خانواده با اشاره به اثرات منفی تک فرزندی، خاطر نشان کرد: تک فرزندی در بین برخی از خانوادهها دیده می شود که این پدیده می تواند کودک را از سن کودکی تا بزرگسالی با آسیب هایی از جمله منزوی بودن، کاهش اعتماد به نفس، عدم مسئولیت پذیری همراه نماید.
جهان افروز بیان کرد: تشکیل خانواده و فرزندآوری یکی از ویژگی های ذاتی انسان است ولی متاسفانه تغییر سبک زندگی سبب شده تا اصل فرزند پروری و گسترش خانواده به حاشیه برود و شاهد این باشیم که خانواده ها روز به روز کوچکتر می شوند.
وی خاطرنشان کرد: خلاء های عاطفی مهمترین چالش و مشکلات دنیای تک فرزندی است، محروم شدن از داشتن همبازی و تنهایی از مهمترین مشکلات خانواده های تک فرزند می باشد.
وابستگی شدید کودکان تک فرزند به والدین
علیرضا رخشان روانشناس در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهار داشت: مقوله فرزند آوری یک سری شرایط لازم نیاز دارد که در واقع با تولد فرزندان، زندگی بزرگتر و حال و هوای دیگری در خانواده حاکم می شود.
وی افزود: تک فرزندی در خانواده ها آسیب های بسیار جدی هم به فرزندان و هم به والدین وارد می کند به طوری که سبب وابستگی بیش از اندازه والدین به فرزند و همچنین وابستگی فرزند به پدر و مادر می شود و این وابستگی می تواند در شخصیت و روابط اجتماعی کودک در همه دوران های زندگی تاثیر منفی داشته باشد.
روانشناس تصریح کرد: وجود تک فرزندی همچنین سبب خودخواهی در کودک شده چرا که هرچه امکانات و احساس و عاطفه در منزل وجود داشته، همگی برای این کودک بوده و در سنین بالاتر این فرد تحمل چنین شرایطی را در بیرون از منزل ندارد.
رخشان بیان کرد: کودکانی که تک فرزند هستند به دلیل این که خواهر و یا برادری ندارند، از همین رو تبادل احساس و عاطفه را نداشته و این موضوع را هیچگاه درک نمی کنند، گفتگوهایی که بین فرزندان رخ می دهد در واقع شرایط را مهیا می کند که آنها بتوانند با همان محیط بازی خود را برای آینده آماده کنند که این مهم در دنیای تک فرزندی دیده نمی شود.
رشد اعتماد به نفس کودکان در خانواده های چند فرزند
وی با اشاره به این که تعداد فرزندان در یک خانواده نقش مهمی در اعتماد به نفس آنها دارد، گفت: اعتماد به نفس در کودکانی رشد می کند که کودک احساس کند در محیط خانه، خوبی های آن دیده می شود و وقتی در خانواده چند فرزند وجود دارد اعتماد به نفس در آنها رشد بیشتری پیدا می کند به واسطه این که کودکان از همدیگر چیزهای زیادی یاد می گیرند و بازی چند کودک در یک خانواده می تواند در رشد اعتماد به نقش بسیار حائز اهمیت باشد.
روانشناس عنوان کرد: وقتی چند فرزند در محیط مناسبی پرورش می یابند، مسئولیت پذیر می شوند و مسئولیت پذیری آنها از همان مسئولیت های کودکی آغاز می شود و در سنین بالاتر خیلی بهتر و راحتر می توانند مسئولیت ها را قبول نمایند.
قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت ابلاغ شد
مهرداد ویسکرمی رئیس مجمع نمایندگان لرستان در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک، اظهار داشت: قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت دو ماه پیش توسط رئیس جمهور ابلاغ شد که این قانون با زحمات بسیاری در کمیسیون مشترک به ثمر رسید و بیش از 90 جلسه راسما برگزار شد که هدف اصلی این است که از لحاظ مشوق های فرهنگی، رفاهی و مشوق های مالی، مشکل جمعیت برطرف شود.
وی افزود: متاسفانه در برخی از استانها رشد جمعیت متوقف و حتی در برخی استانها رو به منفی شدن است و این موضوع نگران کننده ای است، از طرفی تعداد زیادی در سال سقط جنین صورت می گیرد که باید به این موضوع هم توجه شودو همه این موارد مشکلاتی را برای جمعیت ایجاد کرده است.
ضرورت فرهنگ سازی برای فرزندآوری
رئیس مجمع نمایندگان لرستان تصریح کرد: به نظر می رسد مشکل اصلی جمعیت، مشکل ذهنی است که ایجاد شده و بیشتر مسئله فرهنگی است البته مسائل اقتصادی هم موثر هستند اما به واسطه مشکلات فرهنگی، حتی برخی از افرادی هم که تمکن مالی دارند و می توانند ازدواجکنند، ازدواج را به تاخیر می اندازند و آنهایی که ازدواج کرده اند هم فرزند آوری را در اولویت قرار نمی دهند.
ویسکرمی عنوان کرد: یکی از ابزارهایی که در جمعیت موثر است، قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت است که این قانون خوبی است و هرساله اجرا می شود.
وی بیان کرد: مشوق های که در این قانون وجود دارد، بسیار خوب است اما اصلی ترین مشکل در جمعیت، مسئله فرهنگی در ازدواج است و باید به تدریج کار فرهنگی صورت گیرد.
به هر حال لازم است ابتدا فرهنگ سازی و دوری از تک فرزندی ترویج داده شود و پس از آن مشوق های فرزندآوری که در این راستا در نظر گرفته شده به صورت ویژه اجرا شود تا بتواند اثرگذاری خوبی را به همراه داشته باشد.
انتهای پیام /