سه‌شنبه 6 آذر 1403

تأثیر ترور نافرجام مصطفی الکاظمی بر روابط ایران و عراق

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
تأثیر ترور نافرجام مصطفی الکاظمی بر روابط ایران و عراق

اقتصادنیوز: کارشناس مسائل بین الملل، گفت: آثارترور نافرجام الکاظمی را اوضاع داخلی عراق و به نوعی رابطه ایران و عراق تحمل می‌کند. چرا که الان کسانی که از انتخابات اخیر ناراضی‌اند، طرفداران ایران هستند.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از انتخاب، قاسم محبعلی مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت خارجه درباره فرضیات موجود درمورد ترور مصطفی الکاظمی نخست وزیر عراق، عنوان کرد: «آنچه می‌توان انگشت اتهام را به سمتش نشانه گرفت، کسانی هستند که نمی‌خواهند اوضاع عراق آرامش پیدا کند و علاوه بر آن، قصد دارند میان ایران و دولت کنونی عراق و کسانی که پیروز انتخابات هستند، سو تفاهم ایجاد کنند. اینها می‌توانند قدرت‌های مختلفی باشند؛ چه گروه‌های داخل عراق، چه قدرت‌های منطقه‌ای مثل اسرائیل و عربستان یا حتی قدرت‌های دیگر فرا منطقه‌ای.»

وی در ادامه تاکید کرد: «هر چه که هست آثارش را اوضاع داخلی عراق و به نوعی رابطه ایران و عراق تحمل می‌کند. چرا که الان کسانی که از انتخابات اخیر ناراضی‌اند، طرفداران ایران هستند.»

محبعلی در پاسخ به این پرسش که این ترور نافرجام چه تاثیراتی را بر اوضاع داخلی عراق و رابطه میان ایران و عراق دارد، عنوان کرد: «یکی از مسائلی که درباره عراق و بعد از تحولات اخیر مطرح است، این است که آقای الکاظمی تلاش دارد که یک رابطه متوازن میان ایران و کشور‌های عربی ایجاد کند و نقش و نفوذ نیرو‌های طرفدار ایران را کم کند. موضوع دیگر این است که با توجه به اینکه امریکایی‌ها می‌خواهند حضورشان را حداقل در قسمت‌های جنوبی کاهش دهند، نگرانی‌شان وجود نیروهای مسلح خارج از دولت عراق است که عمدتا به ایران نزدیک هستند. در همین راستا، برای اینکه نشان دهند این نیرو‌ها یک تهدید محسوب می‌شوند، اوضاع را بحرانی می کنند.»

این کارشناس مسائل خاورمیانه با بین اینکه بعید به نظر می‌رسد که امریکایی‌ها بدون اینکه در عراق خلع سلاح شوند و قدرت‌شان از بین برود، از عراق خارج شوند، عنوان کرد: «در افغانستان این را به طالبان سپردند برای اینکه خلا قدرت به وجود نیاید. در عراق هم بعید است که اجازه دهند خلا قدرتی به وجود بیاید و نیروهایی باشند که بتوانند اوضاع را برهم ریزند.»

محبعلی دربراه اینکه آیا می‌توان بر اینکه چه گروهی در پشت این ترور نافرجام قرار دارد، گمانه‌زنی‌هایی کرد، گفت: «هنوز که اطلاعات دقیقی وجود ندارد ولی طبیعی است کسانی که مخالف حضور ایران در عراق هستند، با توجه به اینکه از سوی جریانات مختلف نفوذهایی همچون داعش، القاعده، امریکا، اسرائیل، ترک‌ها، عربستان و غیره وجود دارد، خیلی‌ها می‌توانند پشت این قضیه باشند و شاید هم گروه‌هایی که شیعه و آتش به اختیار هستند و از کسی دستور نمی‌گیرند. هر کدام از اینها می‌توانند باشند اما تا روشن شدن قضیه باید صبر کرد.»

همچنین بخوانید
تأثیر ترور نافرجام مصطفی الکاظمی بر روابط ایران و عراق 2