تئاتر، فرصتی تازه برای زندگی است
به مناسبت روز تئاتر جمعی از مدیران هنرهای نمایشی پیامهای را نوشتند.
روز ملی هنرهای نمایشی که همزمان با روز جهانی تئاتر (27 مارس) در ایران برگزار میشود، روزی برای بزرگ داشت هنر تئاتر که بهعنوان هنر مادر در میان هنرهای نمایشی فعالیت میکند.
کاظم نظری، در پیامی به مناسبت روز ملی هنرهای نمایشی، هر روز را روز ِتئاتر دانست؛ چرا که هر روز، انتظاری تازه برای اتفاقی نو و فرصتی تازه برای زندگی است.
در متن پیام مدیر کل هنرهای نمایشی آمده است:
«هفتم فروردین ماه، روز ِملی هنرهای نمایشی، به عنوان حقیقتی ناگزیر و ضرورتی دلپذیر برای همگان است.
ضرورتی که بیش از آن که ایجابی هنری باشد؛ نیاز زندگیِ فردی و مولفهای برای زیستِ ارزشمند اجتماعی است که در ادوار مختلف تاریخی، از دل زمان، عبور کرده و، چون از متن زندگی و بطن تفکر و دغدغههای درونی انسان، برآمده و بالیده است؛ تو گویی همزاد آدمی است و همچون هویت خاص هر فردی، هر متن نمایشی و هر بازی بازیگری نیز روی صحنه یا سطح خیابان، در هیئت آدمی یا در شمایل چیزی یا سایه و پیکرکهایی برساخته از خیال و نخ و پارچه و...، همه و همگی، جهان متفاوت خود را دارند و امضای منحصر به فرد خود را و چه بسیار بودهاند کسان که پیام زندگی را در صحن هنر و بر صحنههای تئاتر، دریافته و با صداقتی شایسته انسان، با مخاطب خود در میان گذاشتهاند و در فرصت کوتاه عمر آدمی، دیگران و خویش را به خیمهزدن و تامل در عرض زندگی و یافتن پاسخی برای چگونه بودن، چگونه ماندن و چگونه رفتن، صرف کردهاند و با اغتنام فرصت، نقشی از خود به صحنه زده و به یادگار بر جای گذاشتهاند تا نام و صدایشان را به یاد داریم و چه بسا به نیکی یاد کنیم؛ چرا که آن چه میماند؛ صدای روشن و هدایتگرِ حقیقت است و نغمه و نقشی که مردم، به یاد میسپارند و باور کنیم که این، تئاتر است که بدون مردم و مخاطبان همیشه آشنای خود، بیتردید سرمایهای ندارد برای ماندن و برای تداوم داشتن.
روز ملی هنرهای نمایشی، روز بازیابی این راز و پاسداشتِ این سرمایه و این نقشآفرینی و شناسایی رمز ماندگاری و نگهداشت حرمت این عرصه و صحنه است در همراهی دستها و اندیشههای تحولگرا و معنابخش و جستجوی تئاتر و رسالت بزرگش که به این هنر اصیل و روز آمد و مدرن، هویت و جهت میدهد و از این منظر، هر روز، روز ِتئاتر است؛ چرا که هر روز، انتظاری تازه برای اتفاقی نو و فرصتی تازه برای زندگی است؛ زندگیای که امیدوارانه هر روز میگوید، اما باز باید بود؛ باید زیست! این روز ِناگزیر، بر تمامی آنانی که در تئاتر، مفهوم والای زندگی و تداوم سربلندی خود و فرهنگ و کشور خویش را جستجو میکنند؛ مبارک باد.»
تئاتر آینهای برای بازتاب جوامع
محمد اله یاری فومنی مدیرعامل بنیاد فرهنگی هنری رودکی نیز در پیامی هفتم فرودین مصادف با روز ملی هنرهای نمایشی را تبریک گفت.
در این پیام آمده است تئاتر آینهای است که همواره در طول تاریخ بازتابی قوی از جوامع ارائه کرده و در کشور ما نیز از دیرباز تا کنون این هنر جلوه و ظهور خاصی داشته است.
هفتم فروردین مطابق با 27 مارس، روز جهانی تئاتر، از سال 96 به عنوان روز ملی هنرهای نمایشی در تقویم رسمی کشور به ثبت رسیده است.
تقارن این روز با ایام نوروز ایرانی و همچنین ماه مبارک رمضان در چرخش ایام را به فال نیک میگیریم؛ چرا که هنرهای نمایشی آئینه و تبلور ایران پرعزت و خانواده هنرمندان تئاتر روایتگر تاریخ و هویت پر مهر و ایمان مستحکم مردمان این سرزمین اسلامی هستند.
بنیاد رودکی به عنوان مجموعهای که یکی ازرسالتهای خود را ارتقای سطح فرهنگ عمومی جامعه و هنر والای تئاتر و خدمترسانی هرچه بیشتر به هنرمندان این رشته میداند، تلاش کرده تا همانطور که در مصوبه شورایعالی انقلاب فرهنگی آمده است، این هنر را به عنوان مقوم فرهنگ و بسترساز ارتقای فرهنگ عمومی جامعه در اولویت خود و بخشهای زیر مجموعهاش قرار دهد.
بدون تردید بنیاد رودکی با امکانات و تجهیزات کم نظیرش یکی از مکانهای شاخص اجرای آثار فاخر نمایشی در ایران است و برای هنرمندان حوزه نمایش که سالهای متمادی در این وادی تلاش کرده و کسب تجربه کردهاند، مکانی ایده آل است که برای اجرای هنر نمایش فاخر مد نظر دارند.
سالن اصلی تالار وحدت، برج آزادی، تالار حافظ و تالار فردوسی زیرمجموعههای بنیاد رودکی هستند که امکان اجرای آثار نمایشی متنوعی را برای هنرمندان فراهم کرده است.
امید است با سرلوحه قراردادن شعار عدالت فرهنگی دولت مردمی با حضور اهالی فرهیخته فرهنگ و هنر شاهد جلوههای باشکوه هنر نمایش ایرانی و اسلامی در ستایش اندیشه و فرهنگ و تاریخ این ملت پرافتخار باشیم.
باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری سینما و تئاتر