شنبه 10 آذر 1403

تاثیر تغییر نرخ محاسباتی ارز در قیمت موبایل / احتمال رشد بیشتر قیمت با تغییر محل تامین ارز

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
تاثیر تغییر نرخ محاسباتی ارز در قیمت موبایل / احتمال رشد بیشتر قیمت با تغییر محل تامین ارز

با توجه به تغییر نرخ ارز در گمرک و همچنین تغییر محل تامین ارز برخی اقلام وارداتی از جمله موبایل احتمال افزایش قیمت آن ها در هفته های آتی وجود دارد.

- اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، حقوق وارداتی کالا بدین معنی است که واردکننده‌های کالاها باید درصدی از ارزش کل کالاها را به اداره گمرک آن کشور تحت عنوان حقوق ورودی و وارداتی پرداخت کنند تا اجازه ورود کالاها به خاک آن کشور صادر شود، در مرحله بعد این حقوق‌های پرداخت شده به خزانه واریز می‌شود و از جمله درآمدهای دولت به حساب می‌آید.

در این خصوص حقوق وارداتی به دو قسمت تقسیم خواهد شد که یکی از آن‌ها حقوق گمرکی به‌شمار می‌آید که برای همه کالاها به صورت 4 درصدی محسوب می‌شود و سود بازرگانی که توسط دولت تعیین می شود. در سنوات گذشته دولت بر پایه نرخ مرجع ارز این حقوق را وصول می‌کرد اما در سال جاری با توجه به حذف ارز 4200 تومانی تصمیم گرفته شده حقوق ورودی برابر نرخ ارز اعلام شده بانک مرکزی در سامانه مبادله الکترونیکی ETS باشد.

به همین منظور نرخ پایه ارز در قسمت تجاری کشور از 4200 به نرخ سامانه مبادله الکترونیکی (ETS) تغییر می‌کند که در محدوده 27 هزار تومان است.

نکته ای که مورد توجه است این است که اگر حذف دلار 4200 تومانی به طور کامل اجرایی شود، گمرکات کشور موظف‌اند حقوق و عوارض گمرکی را بر مبنای نرخ دلاری که بانک مرکزی اعلام می‌کند محاسبه کنند.

در خصوص واردات گوشی تلفن همراه تعرفه واردات این کالا تا به حال با دلار 4200 تومانی محاسبه می‌شد، در صورتی که دیگر خبری از دلار 4200 تومانی نباشد به نظر شاهد افزایش چشمگیر قیمت‌ها در بازار تلفن‌همراه خواهیم بود. البته که گویا تفاوتی مشاهده نمی‌شود که نرخ تعرفه واردات گوشی با دلار ETS حساب شود یا با دلار نیمایی؛ چراکه در هر صورت با افزایش قیمت گوشی مواجه می‌شویم.

این روزها قیمت دلار نیمایی حدوداً 24 هزار تومان است و نرخ دلار ETS نیز تقریباً به 24 هزار تومان یا بالاتر از آن می‌رسد.

سال گذشته انجمن واردکنندگان موبایل، تبلت و لوازم جانبی اعلام کرده بود که با مصوبه کارگروه هماهنگی سیاست‌های ارزی و تجاری مقرر شده تهاتر ارز صادرات خشکبار با واردات موبایل بالای سیصد دلار انجام شود و با مصوبه کارگروه هماهنگی سیاست‌های ارزی و تجاری مقرر شد تهاتر ارز صادرات خشکبار با واردات موبایل بالای 3 دلار صورت گیرد.

در همین خصوص «محمدرضا عالیان»، سخنگوی انجمن واردکنندگان موبایل، تبلت و لوازم جانبی، اظهار داشت: «که بر اساس قوانین موجود، صادرکنندگان خشکبار خودشان هم می‌توانند به واردات موبایل اقدام کنند، اما برای سال اول با محدودیت‌هایی مواجه خواهند بود.»

بر اساس سیاست برگشت ارز حاصل از صادرات سال‌های 1400-1397 مصوب شورای عالی هماهنگی اقتصادی، روش های برگشت ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی شامل فروش ارز به صورت حواله در سامانه نیما، واردات در مقابل صادرات خود، واگذاری ارز حاصل از صادرات به غیر و بازپرداخت بدهی تسهیلات ارزی دریافتی از شبکه بانکی، صندوق توسعه ملی، حساب ذخیره ارزی و فاینانس است. بر اساس مورد دوم صادرکنندگان می‌توانند به واردات موبایل اقدام کنند و بر اساس مورد سوم می‌توانند ارز خود را به واردکنندگان موبایل عرضه کنند.

سخنگوی انجمن واردکنندگان موبایل، تبلت و لوازم جانبی سال گذشته با بیان اینکه در سال های بعد سقف سابقه واردکننده بر اساس ضرایب و امتیازات تعیین می‌شود، بیان داشت که در مصوبه یاد شده قرار است ارز حاصل از خشکبار، گیاهان دارویی، شیلات، میوه و تره بار و زعفران به واردات موبایل بالای 300 دلار اختصاص یابد که عمده آن مربوط به خشکبار است.

گفتنی است اواخر سال گذشته مجموعه وزارت صمت با انجمن واردکنندگان موبایل، تبلت و لوازم جانبی مذاکراتی در خصوص تهاتر ارز صادراتی خشکبار و زعفران و گیاهان دارویی با واردات موبایل به پیشنهاد صنوف یاد شده و با تبدیل ارز نیمایی به صادراتی برای کل یا بیش از 300 و یا بیش از 600 دلار داشته، اما انجمن به علت برهم خوردن نظم بازار و مشکلات احتمالی مسائل وارداتی، با این موضوع اعلام مخالفت کرده بود.

از نظر انجمن موبایل پیش از تغییرات ارزی گروه‌های یاد شده باید اخبار و شایعات مختلف مبنی بر تغییرات تعرفه‌ای هر کدام از گروه‌های کالایی موبایل و تولید در سال 1401، فرمول و نحوه محاسبات سابقه برای واردات موبایل و یا حذف آن در سال 1401 و چگونگی تغییرات ارز محاسباتی گمرک در سال 1401 بر مبنای 4200 تومان فعلی یا نرخ ETS بانک مرکزی و مبنای این نرخ مشخص می‌شد.