تاثیر جنگ اوکراین بر اقتصاد آسیا
تهران - ایرنا - با وجود گذشت بیش از 40 روز از آغاز جنگ در اوکراین، بهای انرژی و مواد غذایی ازجمله غلات در بسیاری از کشورها به ویژه آسیا با افزایش روبرو شده و این موضوع اقتصاد خسته از کرونا را در این منطقه با چشماندازی تیره روبرو کرده است.
به گزارش روز سه شنبه ایرنا، پیشتر بانک توسعه آسیایی در گزارشی از وضعیت نابسامان اقتصادی قاره کهن اعلام کرد در پی ادامه جنگ در اوکراین، رشد اقتصادی کشورهای درحال توسعه آسیا نسبت به سال مشابه کندتر شده است.
به گزارش خبرگزاری «رویترز»، بنابر اعلام بانک توسعه آسیایی رشد اقتصادی در کشورهای درحال توسعه آسیا که کماکان با بحران اقتصادی ناشی از همهگیری ویروس کرونا دست و پنجه نرم می کنند، امسال به دلیل جنگ اوکراین از ریل خارج شده و کندتر از سال پیش است و پیش بینی می شود سال 2023 در این منطقه رشد اقتصادی 5.3 درصد باشد.
به استناد گزارش بانک توسعه آسیایی، حمله نظامی روسیه به اوکراین به شکلی جدی چشم انداز را برای کشورهای درحال توسعه آسیا که هنوز در حال مقابله با همه گیری ویروس کرونا هستند، مختل کرده است.
گفتنی است این تنها نهاد بانکی بین المللی نیست که چشم اندازی مبهم را برای اقتصاد این منطقه در نتیجه جنگ اوکراین و تبعات ناشی از بیماری کرونا متصور شده است. بانک جهانی نیز پیشتر در گزارشی هشدار داد که جنگ در اوکراین چشمانداز اقتصادی مناطق در حال توسعه بویژه شرق آسیا و اقیانوس آرام را کاهش داده است. وضعیتی که به معنای رشد اقتصادی کمتر و فقر بیشتر در مناطق مذکور در سال جاری میلادی خواهد بود؛ مساله ای که خطر فقر را برای جمعیتی بالغ بر 2.1 میلیارد نفر از "چین" تا "پاپوآ گینه نو" در پی خواهد داشت.
گفتنی است اوکراین و روسیه روی هم بیش از یک چهارم تجارت جهانی گندم (حدود 30 درصد)، یک پنجم فروش ذرت و 80 درصد از صادرات جهانی آفتابگردان را بر عهده دارند. در پی این جنگ، بارگیری از بنادر اصلی صادرات غلات اوکراین از جمله چورنومورسک، میکولائیف، اودسا، خرسون و یوژنه قطع شده است، بنابراین کاملا واضح است که این جنگ تاثیرات شدیدی را بر زنجیره تامین مواد غذایی در جهان به ویژه آسیا خواهد داشت.
تاثیرات کرونا و بحران اوکراین بر اقتصاد آسیا
به باور کارشناسان در شرایطی که بازارهای جهانی به ویژه آسیا به سبب شیوع ویروس کرونا که هر روزه سویه های جدیدی از آن رونمایی میشود، با مشکلات اقتصادی فراونی در حال دست و پنجه نرم کردن هستند، حمله روسیه به اوکراین میتواند بهبود روند سرمایه گذاری و اقتصاد شکننده کشورهای نوظهور به ویژه آسیا را مختل سازد و رشد صنعت گردشگری و غذایی را در هاله ای از ابهام قرار دهد.
همچنین شماری از تحلیگران سیاسی میگویند تداوم تنش ها میان روسیه و اوکراین میتواند با ایجاد تغییرات ژئوپلتیکی، تاثیرات اقتصادی اجتناب ناپذیری را به همراه داشته باشد.
پایگاه خبری ژاپنی "نیکی آسیا" نیز در گزارشی مینویسد: حمله روسیه به اوکراین در تمامی زمینههای اقتصادی از کشاورزی گرفته تا صنعت گردشگری تاثیرات مخربی را در منطقه جنوب شرق آسیا به دنبال خواهد داشت.
بدون شک جنگ دو کشوری که روی هم بیش از یک چهارم تجارت جهانی گندم را برعهده دارند، امنیت غذایی جهان را به خطر خواهد انداخت.
کارشناسان اقتصادی بر این باورند، صنعت گردشگری در جنوب شرق آسیا که پیشتر به سبب شیوع ویروس کرونا به حال تعلیق درآمده بود، اکنون با تداوم جنگ میان روسیه و اوکراین روند ترمیم آن با تاخیر بیشتری صورت خواهد پذیرفت.
به عبارت دیگر با لغو شماری از محدودیت های سفر ناشی از شیوع ویروس کرونا، شماری از کشورهای جنوب شرق آسیا که امیدوار بودند جان تازه به این صنعت در آستانه ورشکستی بدمند، اکنون نگران تبعات جنگ روسیه و اوکراین هستند.
بر اساس گزارش «یورومانیتور اینترنشنال»، گردشگری داخلی جهانی در سال 2022 به دلیل فروپاشی گردشگری روسیه و اوکراین متاثر از زیان 6.9 میلیارد دلاری خواهد بود.
در حال حاضر شماری از کشورهای آسیایی از جمله فیلیپین، کامبوج، تایلند که پیشتر به سبب شیوع کرونا صنعت گردشگری در آنها به حال تعلیق در آمده بود، میکوشند دوباره این صنعت را از سرگیرند. این درحالی است که سایه جنگ روسیه و اوکراین در حال حاضر بر این صنعت سنگینی می کند.
بحران در حوزه انرژی
با شروع جنگ اوکراین گاز در جایگاه مهم خود در معادلات سیاسی جهان قرار گرفت و رسما همانند نفت به ابزاری سیاسی در معادلات بین المللی تبدیل شد.
به باور کارشناسان، وقوع جنگ در اوکراین بسیاری از برنامهریزیهای آسیا و اروپا در حوزه انرژی را بر هم زد و باعث افزایش پرشتاب بهای نفت و گاز در بازار جهانی شد؛ به اعتقاد کارشناسان، حتی فروکش کردن این بحران نیز نمیتواند قیمت انرژی را به رقم ابتدای سال 1400 باز گرداند.
وضعیت آینده بازار انرژی مبهم بوده و به عوامل گوناگونی وابسته است. روسیه حدود 7 میلیون بشکه نفت و فرآوردههای پالایش شده در روز صادر میکند که حدود 7 درصد از عرضه جهانی است. تحلیلگران بازار انرژی جهان اعتقاد دارند اگر صادرات نفت روسیه به علت تحریم یا تصمیم تلافی جویانه مسکو قطع شود، ممکن است بازار با کسری 5 تا 10 میلیون بشکه نفت در روز مواجه شود. اگرچه در هر صورت این اقدام به ضرر روسیه تمام میشود اما میتواند قیمت نفت را دو برابر کند و از بازه 100 دلاری به بازه 200 دلاری افزایش دهد.
درمورد آینده بازار انرژی در آسیا کارشناسان میگویند، باید منتظر بود، زیرا هر زمان ممکن است تحولی شگرف در وضعیت جنگ اوکراین و حتی تصمیم تولیدکنندگان بزرگ نفت جهان رخ دهد.
سونامی قحطی و گرسنگی در آسیا
بنابر اعلام گزارشهای خبری، در حال حاضر هیچ کشوری در جهان از پیامدهای جنگ اوکراین در امان نیست و مواد غذایی در سراسر جهان از جمله آسیا گرانتر شده است.
بنابر اعلام گزارشهای خبری، شیوع بیماری کرونا و افزایش بهای مواد غذایی ناشی از بحران کرونا سبب شده شمار زیادی از مردم کشورهای آسیایی با بحران گرسنگی مواجه شوند.
افزایش بهای میوه، سبزیجات و محصولات لبنی سبب شده است افراد فقیر در آسیا و اقیانوسیه نتوانند مواد غذایی مذکور را در برنامه غذایی خود بگنجانند.
همچنین بسته شدن مرزها و اعمال محدودیت برای سفر به دلیل کرونا سبب کاهش موادغذایی شده است، درنتیجه فاصله میان افراد فقیر و غنی روز به روز در حال افزایش است. اکنون بحران کرونا به دغدغه های مردم در آسیا برای تهیه مواد غذایی افزوده است.
از دیگر سو، بروز مشکلات در روند توزیع و تامین مواد غذایی یکی دیگر از پیامدهای این جنگ است. روسیه و اوکراین بخش بزرگی از گندم جهان را تامین می کنند و کشورهای آسیا و خاورمیانه در صورت اختلال در عرضه، احتمالاً با افزایش قیمت مواجه خواهند شد.
کشورهای مختلف و نهادهای بین المللی در روزهای اخیر از کمبود و مشکلات تامین مواد غذایی ابراز نگرانی کردند و سازمان ملل، سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) از بحران غذایی و حتی قحطی ناشی از جنگ اوکراین بویژه در آسیا، خاورمیانه و بخشهایی از آفریقا خبر داده است.
سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) اعلام کرد؛ گرانی به سطح بیسابقهای رسیده و کشورهای واقع در شمال و غرب آفریقا بشدت تحت تأثیر عواقب جدی جنگ روسیه در اوکراین قرار گرفتهاند.