پنج‌شنبه 10 آبان 1403

تازیانه خشکسالی بر قامت باغات لرستان / درختانی که ایستاده می‌میرند

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
تازیانه خشکسالی بر قامت باغات لرستان / درختانی که ایستاده می‌میرند

در پی خشکسالی و خشک شدن رودخانه‌ها باغات لرستان در معرض خشکی قرار گرفته‌اند و بیم آن می‌رود که دسترنج چندین ساله باغداران در این بی آبی به نابودی کشیده شود.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سفیرافلاک، با تشدید خشکسالی در استان لرستان، رودخانه‌ها خالی از آب شده و در پی این بی آبی، مزارع و باغات هر روز تشنه‌تر از قبل می‌شوند و باغداران بیم آن دارند که باغات چندین ساله‌شان بخشکد.

رودخانه کشکان خروشان‌ترین رودخانه لرستان نیز که روزی مزارع و باغات این منطقه از آب آن سیراب می شدند اکنون در محدوده پلدختر دبی آن 95 درصد کاهش یافته و نمای سنگلاخی آن رمق را از دستان کشاورزان و باغداران گرفته است.

این روزها تمامی باغات لرستان در معرض خشکی قرار دارند به طوری که در پلدختر که جنوبی ترین و گرمترین شهرستان لرستان است و قطب انجیر ایران به شمار می‌رود، وضعیت آبدهی باغات بحرانی شد و به صورت اورژانسی دستورالعمل‌هایی اجرا شد تا از نابودی نجات پیدا کنند.

اما همانطور که می‌دانید بخشی از این کم آبی به پیامدهای خشکسالی برمی‌گردد و بخشی نیز مربوط به استفاده ناصحیح از منابع آب توسط کشاورزان و باغداران است که با عدم رعایت الگوی کشت این تنش آبی را شدیدتر می‌کند که در این میان مسئولان باید با برنامه‌ریزی دقیق‌تر و با مدیریت قوی‌تر پای کار بیایند و یکبار برای همیشه این مشکلات را رفع کنند.

باغات لرستان در معرض خشک شدن

محمد حسن کیانی فر مدیر باغبانی جهاد کشاورزی لرستان در گفتگو با خبرنگار سفیرافلاک اظهارداشت: با توجه به وضعیت خشکسالی، تمامی باغات لرستان در معرض خشکی قرار دارند.

وی با بیان اینکه رودخانه سیمره تقریبا در حال خشک شدن است، افزود: رودخانه کشکان نیز با توجه به برداشت‌های که از آن می‌شود در قسمت‌های پایین دست خشک می‌شود.

مدیرباغبانی جهاد کشاورزی لرستان با بیان اینکه بیش از سه هزار و 500 هکتار باغ انجیر در پلدختر وجود دارد، عنوان کرد: این باغات در طول سنوات گذشته بیش از حد توسعه داشته‌اند و باغداران بدون در نظر گرفتن میزان آب موجود در منطقه اقدام به کاشت درخت کرده‌اند یعنی ظرفیت آب هیچ سنخیتی با میزان توسعه نداشته است.

وی با تاکید بر اینکه سیستم آبیاری باغات غلط است و متناسب با شرایط منطقه نیست، بیان کرد: از سویی تمام این مشکلات پیامد خشکسالی و اتفاقات کم آبی است که در طول دو سال گذشته اتفاق افتاده است.

لزوم توسعه سیستم آبیاری تحت فشار در باغات

کیانی فر گفت: امسال در استان خشک شدگی درختان را به صورت حاد نداشتیم هرچند برخی یا توان خرید آب را نداشتند یا به هر دلیلی درصد بسیار جزیی از باغاتشان شاید کمتر از یک یا دو هکتار خشک شد ولی مابقی تاکنون باغات خود را کج دار و مریض نگهداری کرده‌اند اما یک اتفاق بزرگ باید بیفتد یکی اینکه هم سیستم آبیاری تحت فشار به ویژه زیر سطحی در منطقه توسعه پیدا کنند یعنی دیدگاه باغدار نسبت به این آبیاری غرقابی که دارد صورت می‌گیرد تغییر کند دوم اینکه باید سیستم انتقال آب از محل بستر حتما به روز شود چرا که نیاز به کانال کشی و لوله کشی شدید است و برخی از لوله‌ها فرسوده‌اند.

وی تصریح کرد: میزان نیاز به لوله، پمپ و ایستگاه پمپاژ انجام گرفته و درخواست اعتبار برای باغاتی که شدیدا در معرض خشکی قرار دارند به دفتر مدیریت بحران استانداری لرستان ارسال شده است ولی متاسفانه در بحث کمک تاکنون هیچ اتفاق قابل توجه و معنا داری نیفتاده و خود سازمان جهاد کشاورزی اعتباری در این رابطه نگرفته است.

مدیرباغبانی جهاد کشاورزی لرستان اظهارداشت: 100 میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم تا حداقل خشکسالی باغات استان را به نحوی رفع مشکل کنیم و نهایت استفاده از آب بارندگی را داشته باشیم.

رفع مشکل باغات نیازمند 100 میلیارد اعتبار

وی با تاکید بر اینکه باید سامانه‌های سطح آبگیر تمام درختان حتی آبی اصلاح و کامل شود تا نهایت بارندگی‌ها را به داخل خاک نفوذ دهیم، افزود: توسعه و حمایت از باغات به اعتبار جداگانه‌ای نیاز دارد و بحث تجهیزات، لوله، کانال کشی، احداث سایت، استحصال آب، پمپ و الکترو پمپ حداقل به 100 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.

کیانی فر عنوان کرد: در بین ادارات مربوطه استان باید یک همت جمعی وجود داشته باشد تا به هر نحوی که می‌توانند کمک کنند تاحدی رفع مشکل شود.

آنچه مسلم است علی رغم خشکسالی، عدم مدیریت مناسب آب و کشت محصولات آبدوست از قبیل برنج در بالادست رودخانه‌ها و همچنین عدم زیرساخت‌های مورد نیاز سبب شده تا وضعیت آب در لرستان بحرانی شود بنابراین تا وضعیت حادتر نشده است مردم باید الگوی مصرف آب را رعایت و مسئولان با برنامه‌ریزی صحیح و تخصیص اعتبار اقدامات لازم را انجام دهند.

انتهای پیام /

تازیانه خشکسالی بر قامت باغات لرستان / درختانی که ایستاده می‌میرند 2
تازیانه خشکسالی بر قامت باغات لرستان / درختانی که ایستاده می‌میرند 3