تالاخادزه رقیبان جدیدی را به چالش خواهد کشید
تهران - ایرنا - تغییر دستههای المپیکی رشته وزنهبرداری رقابت را برای حضور قهرمانان کشورها در المپیک پاریس جذاب کرده و دسته فوق سنگین نیز ممکن است شاهد مدعیان جدیدی باشد.
به گزارش ایرنا، با اعلام فدراسیون بینالمللی وزنهبرداری، قهرمانان این رشته در المپیک 2024 پاریس در 10 وزن به روی تخته رقابت خواهند رفت. براساس قوانین جدید این فدراسیون، رشته وزنهبرداری با پنج سهمیه در بخش مردان و پنج سهمیه در بخش زنان وزنهبردار در پاریس حضور دارد. وزنهبرداران دستههای 61، 73، 89، 102 و به اضافه 102 در بخش مردان و 49، 59، 71،81 و به اضافه87 در بخش زنان المپیکی به شمار میروند.
پیش از این و در المپیک توکیو اوزان 61، 67، 73، 81، 96، 109 و به اضافه 109 کیلوگرم در بخش مردان و دسته های 49، 55، 59، 64،76، 87 و به اضافه 87 کیلوگرم برای وزنهبرداری زنان المپیکی محسوب می شدند.
تغییرات گسترده در دستههای المپیکی و کاهش این دستهها از هفت دسته به پنج دسته، کار را برای کسب مدال طلا این رشته در بزرگترین جشنواره ورزشی جهان سخت کرده است. در المپیک توکیو بیشتر اعزام وزنهبردار از سوی آمریکا و چین بود که هر کدام هشت نماینده در سرزمین آفتاب داشتند.
وزنهبرداری چین با چهار نماینده در بخش مردان و چهار نماینده در بخش زنان توانست هفت مدال طلا و یک نقره را به دست آورد و قهرمان این رشته در بازیهای المپیک 2020 توکیو شد. البته سهمیه برخی از کشورها به خاطر قوانین ضددوپینگی نصف شد و وزنهبرداران کشورهایی مانند کلمبیا و عراق از حضور در المپیک محروم شدند.
ایران نیز با 2 نماینده در این دوره از بازیها حضور داشت. علی هاشمی و علی داودی نمایندگان ایران بودند که داودی در دسته به اضافه 109 کیلوگرم به مدال نقره رسید.
هر چند که شمار کلی سهمیه های وزنهبرداری برای زنان و مردان به عدد 10 در المپیک 2024 پاریس رسیده است اما شمار سهمیههای نهایی هر کشور برای حضور در بازیها المپیک 2024 پاریس به زودی اعلام خواهد شد و شمار آن نیز به میزان پایبندی کشورها به قوانین ضد دوپینگی کمیته بینالمللی المنپیک و فدراسیون جهانی بستگی دارد.
براساس قانون جدید هر کشوری که در 18 ماه منتهی به بازیهای المپیک بیش از سه وزنهبردار دوپینگی داشته باشد نمایندگان آن در این رشته جایی در بازی های المپیک 2024 پاریس ندارد.
کاهش شمار دستههای وزنهبرداری به عدد پنج در المپیک توکیو اکنون این سوال را ایجاد کرده است که سرنوشت قهرمانان ایرانی برای رسیدن به بازیهای المپیک 2024 پاریس چه خواهد شد؟
برای پاسخ به این سوال باید عملکرد قهرمانان ملی ایران در دستههای المپیکی در قیاس با رقیبان جهانی مورد بررسی قرار گیرد. یکی از این دستههای وزن 61 کیلوگرم است که حافظ قشقایی ملیپوش ایران در این دسته به شمار میرود؛ ملیپوشی که اکنون رابطه خوبی با محمدحسین برخواه سرمربی تیم ملی ندارد و مدتها است که به صورت انفرادی تمرین خواهد کرد.
در دسته 61 کیلوگرم فابین لی وزنهبردار کهنه کار چینیها، رکوردار جهان و المپیک به شمار میرود. او المپیک توکیو توکیو موفق شد در یکضرب 141 کیلوگرم، دوضرب 172 کیلوگرم و مجموع 313 کیلوگرم به مدال طلا برسد و رکورد شکنی کند.
لی فابین چینی دارنده مدال طلای المپیکدر غیاب فابین لی در مسابقات قهرمانی 2021 وزنهبرداری جهان نماینده کرهجنوبی با مهار 132 کیلوگرم در یکضرب، 156 کیلوگرم دوضرب و مجموع 288 کیلوگرم به مدال طلا رسید.
در این دسته حافظ قشقایی چندی پیش با انتشار فیلمی در فضای مجازی خبر از مهار 161 کیلوگرم در دوضرب را داد. در صورت مهار این وزنه در مسابقات جهانی، وی میتواند یک مدعی کسب مدال در المپیک 2024 پاریس باشد. البته قشقایی برای رسیدن به المپیک 2024 پاریس پیش از رکورد شکنی، باید با کادر فنی تیم ملی وزنهبرداری مردان یک آتشبس جدی داشته باشد.
دیگر دسته المپیکی رشته وزنهبرداری وزن 73 کیلوگرم است که رقابت در آن میتواند بین ورزشکاران چینی و کرهای باشد. ایران در این دسته نماینده جدی و مدعی ندارد. در مسابقات وزنهبرداری قهرمانی 2021 جهان عبدالله رحمت از اندونزی در غیاب چین و کره شمالی با مهار مجموع 343 کیلوگرم به مدال طلا رسید.
امید ایران برای کسب مدال المپیک از دسته 89 کیلوگرم آغاز خواهد شد. دستهای که پیش از این کیانوش رستمی در آن یک مدعی جدی به شمار میرفت. رستمی که مدال طلای المپیک 2016 ریو را دسته 85 کیلوگرم کسب کرده بود بعد از سال 2016 مدتی در دسته 89 و بعد از آن به دسته 96 کیلوگرم کوچ کرد.
رستمی در آخرین تورنمنت خارجی خود موفق شد مدال طلای قهرمانی آسیا در دسته 89 کیلوگرم را از آن خود کند. رستمی در مسابقات قهرمانی آسیا در این دسته با مهار 167 کیلوگرم در یکضرب، 206 کیلوگرم دوضرب و مهار مجموع 373 کیلوگرم به مدال طلای مجموع رسید. او در یکضرب و دوضرب نقره کسب کرد. البته رکورد شخصی کیانوش رستمی 178 کیلوگرم در یکضرب و 222 کیلوگرم در دوضرب است که برای قهرمانی در این دسته یک رکورد جهانی به شمار میرود.
در مسابقات قهرمانی 2021 وزنهبرداری جهان نماینده کره جنوبی با 371 کیلوگرم در مجموع به مدال طلا رسید.
در کنار رستمی مدعیان دیگر مانند مصطفی جوادی، علی میری، حسین سلطانی و ایوب موسوی میتوانند در این دسته نماینده شایستهای برای ایران باشند.
برای وزنهبرداری ایران، دسته 102 کیلوگرم یکی از دستههای پرترافیک به شمار می رود. این دسته نه در ایران بلکه در سطح جهان مدعیان زیادی دارد زیرا با حذف دسته 96 کیلوگرم از المپیک 2024 پاریس به احتمال زیاد نامدارانی مانند سهراب مرادی، تیانتائو چینی، فارس الباخ قطری، پارادیس مونتانو، رضا دهدار و سانجز ونزوئلایی به دسته 102 کوچ خواهند کرد تا برای رسیدن به مدال طلا تلاش کنند.
سهراب مرادی، تیانتائو چینی و مونتانو کلمبیایی رکوردداران دسته 96 کیلوگرم به شمار میروند. رکورد مجموع این دسته با 416 کیلوگرم در اختیار مرادی است و تیان تائو با مهار 231 کیلوگرم رکورددار دوضرب به شمار میرود. همچنین مونانو کلمبیایی با 187 کیلوگرم مرد اول یکضرب این دسته است.
تیان تائو رکورددار دوضرب دسته 96 کیلوگرمدر دسته 102 کیلوگرم نیز رسول معمتدی با مدال طلای مسابقات قهرمانی 2021 جهان خود را به عنوان یک مدعی معرفی کرد و نماینده کره نیز در این دسته مدال نقره جهانی در کارنامه دارد. ممکن است شمار از مدعیان دسته 109 کیلوگرم نیز برای حضور در المپیک پاریس مجبور به کاهش وزن باشند. یکی از مدعیانی که احتمال حضور وی در دسته 102 کیلوگرم وجود دارد اکبر ژورائف جوان اول وزنهبرداری ازبکستان است که مدال طلای جهان و المپیک را در کارنامه دارد.
حذف دسته 109 کیلوگرم و اضافه شدن دسته بهاضافه 102 کیلوگرم شرایط و رقابت سختی را در فوق سنگین ایجاد کرده است زیرا موجب خواهد شد تا قهرمانانی مانند سیمون مارتروسیان، روسلان نورالدینف و اکبر ژورایف برای کسب مدال المپیکی به این دسته کوچ کنند.
روسلان نورالدینف دارنده مدال طلای المپیک 2016 ریودر دسته فوق سنگین که به احتمال زیاد با نام دسته بهاضافه 102 کیلوگرم در المپیک برگزار خواهد شد لاشا تالاخادزه همچنان نفر نخست و در اندیشه رسیدن به مهار نیم تن وزنه است. در این دسته گور میناسیان و لالایان از ارمنستان، علی داودی و علیرضا یوسفی از ایران و الکسی لوچف روس مدعی به شمار می روند.
البته در میان این مدعیان علی داودی به کسب مدال نقره المپیک یکی از جدی ترین مدعیان به شمار میرود و میتواند در آینده غول گرجستانی را به چالش بکشد. داودی در ابتدای راه وزنهبرداری قرار دارد و امید است بتواند سکوی فوق سنگین ایران را در مسابقات جهانی و المپیک را پس بگیرد.
تمام این احتمالات به شمار سهمیههای ایران برای المپیک 2024 پاریس بستگی دارد و حضور احتمالی پنج نماینده وزنهبرداری مردان برای ایران سخت به نظر میرسد و این به خاطر محرومیتهایی است که در گذشته از سوی فدراسیون بین المللی وزنهبرداری برای ایران در نظر گرفته شده است.
*س_برچسبها_س*