تحصیل با شغل راهکاری برای حل مشکل بیکاری فارغ التحصیلان
معاون اشتغال وزارت کار گفت: تحصیل با شغل راهکاری برای حل مشکل بیکاری فارغ التحصیلان است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، بررسی وضعیت اشتغال فارغ التحصیلان نشان میدهد یکی از دلایل بیکاری آنها نداشتن مهارت لازم برای اشتغال در رشته های مورد تقاضا در بازار کار است. همین امر باعث شده است که امروز با حجم بالایی از فارغ التحصیلان بیکار مواجه هستیم.
بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی نه تنها با طرح های متعدد دولت حل نشد، بلکه این روزها شاهد هستیم که مسافرکشی با خودرو شخصی، موتور و رانندگی در آژانس های تاکسی تلفنی, مشاغل آزاد و دلالی، راه اندازی بقالی و سوپرمارکت، وردست پدر و ادامه شغل پدری و مواردی از این دست گزینه های موجود برای فارغ التحصیلان بیکار دانشگاه است.
این افراد از یک سو ناراحت گذران عمر جوانی هستند و از شرایط موجود ناراضی هستند، و از سوی دیگر باید تلاش کنند تا با کسب درآمدی بتوانند گذران عمر کنند.
مطابق آمارها از سوی سازمان فنی و حرفه ای حدود 40درصد از مراجعه کنندگان به سازمان فارغ التحصیلان دانشگاهی هستند و این موضوع بیانگر این است که مهارت مورد نیاز دانشجویان برای بازار کار با آنچه در دانشگاه فرا گرفته اند فاصله دارد.
*بیکاری فارغ التحصیلان بالای 30درصد است
علیرضا عباسی، عضو فراکسیون اقتصاد دانش بنیان مجلس شورای اسلامی در گفت وگویی با بیان اینکه امروز نرخ بیکاری در کشور ما به زیر 10درصد و حتی 7درصد رسیده ولی در بین فارغ التحصیلان دانشگاهی این عدد بالای 30درصد است، گفت: باید از ظرفیت فارغ التحصیلان بیکار در شرکتهای دانش بنیان استفاده شود.
عباسی با تأکید بر ضرورت استفاده از ظرفیت فارغ التحصیلان در شرکت های دانش بنیان، گفت: یکی از نقاط قوتی که برای نظام ما مطرح میشود، این است که بعد از انقلاب اسلامی یک جهش بسیار خوب در تربیت نیروی انسانی داشتیم به گونه ای که تعداد دانشجویان ما از 170هزار نفر اول انقلاب امروز به حدود 4میلیون نفر رسیده است.
عباسی بیان کرد: اگر از ظرفیت نیروی انسانی تحصیل کرده و تربیت شده، درست استفاده کنیم می توانیم بسیاری از مشکلات کشور را مرتفع کنیم ولی اگر به خوبی از آن استفاده نکنیم فرصتی که داریم تبدیل به تهدید می شود.
این نماینده مجلس یازدهم توضیح داد: امروز نرخ بیکاری در کشور ما به زیر 10درصد و حتی 7درصد رسیده است ولی در بین فارغ التحصیلان دانشگاهی این عدد بالای 30درصد است.
عضو فراکسیون اقتصاد دانش بنیان مجلس ادامه داد: ما در بخش اقتصاد دانش بنیان و شرکت های دانش بنیان باید اقدامات ویژه ای انجام دهیم و از این ظرفیت نیروی انسانی را که به میزان زیادی برای آن هزینه کرده ایم استفاده کنیم.
عباسی با بیان اینکه می توانیم از ظرفیت شرکتهای دانش بنیان در راستای حل مشکلات کشور استفاده کنیم، افزود: ما در مجلس قانون جهش تولید دانش بنیان را به عنوان یک قانون راهبردی تصویب کرده ایم زیرا می تواند مسائل و مشکلات کشور را حل کند.
*تلاش برای حل بیکاری فارغ التحصیلان
به گزارش تسنیم، محمود کریمی بیرانوند (معاون اشتغال و توسعه کارآفرینی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی) بهمن ماه 1402 در حاشیه نمایشگاه مطبوعات پیرامون موضوع اشتغال فارغ التحصیلان دانشگاهی توضیحاتی با محوریت همکاری مجموعه وزارت کار با وزارت علوم، تحقیقات و فناوری توضیحاتی ارائه کرد.
کریمی بیرانوند با اشاره به این موضوع که ارتباط مجموعه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در دولت سیزدهم با وزارت علوم بسیار بهتر از دورههای گذشته است، گفت: ما در مجموعه وزارت کار برنامههای مشترک فراوانی با وزارت علوم، تحقیقات و فناوری داریم. در حوزه پارکهای علم و فناوری و پیوند صنعت و دانشگاه گفتگوها و تعاملات طولانی و گستردهای صورت دادیم.
وی تصریح کرد: مجموعه وزارت علوم یک معاونت جدیدالتاسیس به نام معاونت فناوری دارد که در حوزه توانمندسازی فارغ التحصیلان دانشگاهی اقدامات خوبی به عمل آورده است. همچنین حذف سرفصلهای غیرضروری از دروس دانشگاهی که ارتباطی با بازار کار نداشتند، از اقداماتی بود که در تعامل دو سویه میان دو وزارتخانه صورت گرفت.
معاون اشتغال وزارت کار درباره اشتغال فارغ التحصیلان درباره برنامه دولت برای سال 1403در حوزه فارغ التحصیلان گفت: تفاوت امسال یعنی 1403 در تقسیم بندی اشتغال استانداران این است که سهم اشتغال فارغ التحصیلان را اعلام کرده ایم. می بایست 25درصد از کل اشتغال ایجادی سال 1403 به فارغ التحصیلان تعلق بگیرد. تقسیم بندی استانی این موضوع اعلام شده است. ابزارهای مالی مانند تقویت صندوق ضمانت توسعه تعاون, آموزش های فنی و حرفه ای و همکاری درباره بورس تحصیلی و تقویت شرکت های دانش بنیان را به صورت ویژه دنبال خواهیم کرد. به صورت جدی روی بیکاری این قشر تمرکز کردهایم و همکاری خوبی با وزارت علوم و معاونان علمی شروع کردهایم. در حوزه پارکهای علم و فناوری و پیوند صنعت و دانشگاه گفتگوها و تعاملات طولانی و گستردهای صورت دادیم.
کریمی بیرانوند افزود: اقدام دیگری که در تعامل میان وزارت علوم و وزارت کار در حال انجام است، بحث بورس تحصیلی بخش خصوصی است که در این چهارچوب بخش خصوصی برمبنای نیاز خود برای دوره پس از تحصیل افرادی را در داخل دفترچه کنکور بورس کرده و تضمین میدهد که پس از طی دوره تحصیلی آنها را جذب کند.