پنج‌شنبه 17 مهر 1404

ترامپ نتانیاهو را به بمباران تهدید کرد!

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
ترامپ نتانیاهو را به بمباران تهدید کرد!

اختلاف شدید بین بنیامین نتانیاهو و دونالد ترامپ بر سر طرح آتش‌بس غزه علنی شد.

رسانه‌های اسرائیلی از توبیخ شدید بنیامین نتانیاهو توسط دونالد ترامپ در تماس‌های بین آنها درباره طرح پایان دادن به جنگ در نوار غزه و بازگرداندن اسرای اسرائیلی خبر دادند. این گزارش‌ها نشان می‌دهد که در حساس‌ترین مرحله مذاکرات، نقش آمریکا محوری و نقش اسرائیل تحت فرمان است.

باراک راوید، خبرنگار امور سیاسی در کانال 12 اسرائیل، گزارش داد که ترامپ پس از دریافت پاسخ‌های مثبت حماس، با نتانیاهو تماس گرفت، اما پاسخ بدبینانه نخست‌وزیر اسرائیل ("پاسخ حماس بی‌معنی است") خشم ترامپ را برانگیخت و او با لحنی تند پرسید: «چرا همیشه منفی هستی؟» این لحن نشان می‌دهد که اجرای طرح، طرح ترامپ است نه نتانیاهو.

شاهکار سیاسی

این موضع واشنگتن به وضوح اثبات می‌کند که کاخ سفید در این مرحله حساس سیاسی زمام امور را در دست گرفته است. آتیلا سومفلفی، مشاور استراتژیک، فاش کرد که ترامپ به نتانیاهو و یارانش هشدار داده است: «هر دو ساعت یک بار چیزی از من دریافت خواهید کرد... شما اکنون بخشی از برنامه من هستید، نه برعکس.» تحلیلگران اسرائیلی این را نشانه کاهش نفوذ تل‌آویو می‌دانند.

باراک سری، مشاور سابق وزیر جنگ اسرائیل، این خوش‌بینی ظاهری نتانیاهو را تلاشی برای پنهان کردن تسلیم در برابر فشارهای واشنگتن دانست. او معتقد است نتانیاهو می‌داند روند قابل توقف نیست و تلاش می‌کند آن را در داخل به عنوان دستاورد خود تبلیغ کند، در حالی که در اصل، اجرای دیدگاه مستقیم ترامپ است که با تهدید رسانه‌ای و سیاسی همراه شده است.

تغییر موضع آمریکا و نفوذ دوحه

از سوی دیگر، میخائیل میلشتاین، رئیس بخش مطالعات فلسطین در دانشگاه تل آویو، این روزها را نشانه تغییر اساسی در موضع آمریکا می‌داند. او اشاره کرد که ترامپ موضع قطر را پذیرفته است و این امر، نفوذ دوحه را چشمگیرتر کرده است. میلشتاین تأکید می‌کند که نفوذ قطر در جریان مذاکرات پس از حملات رسانه‌ای اسرائیل، تقویت شده است.

دیدگاه‌های امنیتی و چالش‌های حماس

روزنامه یدیعوت آحارونوت به نقل از رون بن یشای، تحلیلگر امور نظامی، نوشت که سازمان‌های امنیتی اسرائیل فرصت موفقیت را جدی می‌دانند، اما در عین حال می‌دانند که حماس پیش از دست کشیدن از اهرم اسرا، به دنبال تضمین‌های قوی است. در مقابل، شیرا افرون از مؤسسه رند آمریکا تأکید کرد که حماس از خلع سلاح یا امتیازدهی اساسی امتناع می‌ورزد، مگر اینکه «مسیح بازگردد و کشور مستقل فلسطینی اعلام شود.» در نهایت، عوفر شیلح از موسسه امنیت ملی اسرائیل نتیجه موفقیت توافق را منوط به پایبندی ترامپ به موضع سختگیرانه خود در قبال نتانیاهو دانست.