دوشنبه 1 بهمن 1403

تراژدی غمبار آتش‌سوزی‌های مداوم در دو هزار هکتار از عرصه‌های طبیعی / آتش ریه‌های زاگرس را می‌سوزاند!

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
تراژدی غمبار آتش‌سوزی‌های مداوم در دو هزار هکتار از عرصه‌های طبیعی / آتش ریه‌های زاگرس را می‌سوزاند!

چند سالی است که سناریوی تکراری آتش‌سوزی‌های گسترده و مهیب در پوشش های گیاهی زاگرس در استان کردستان با شروع فصل گرما کلید می‌خورد. سناریویی که شعله‌های سوزان آن به رسانه‌ها نیز سرایت کرده و هرروز به سوژه داغ آن‌ها تبدیل می‌شود.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کردتودی، از مساحت 2 میلیون و 937 هزار هکتاری استان کردستان، بیش از 374 هزار هکتار آن را جنگل تشکیل می دهد، جنگل های این استان که جزو جنگل های زاگرس شمالی به حساب می آیند، در طول بیش از 50 هزار سال گذشته تشکیل شده و به لحاظ محافظت از منابع آب و خاک، تولید محصولات فرعی، ذخایر ژنتیکی، مصارف درمانی، توانایی های اکوتوریستی و ارزش های زندگی، دارای اهمیت زیادی است.

امسال به دلیل خشکسالی، کم‌آبی، گرم شدن زمین و خشک شدن علوفه‌ها و زیرپوشش جنگل و درختان، تعداد آتش‌سوزی در عرصه‌های طبیعی در استان افزایش یافته است و کمبود نیروی انسانی متخصص، کمبود تجهیزات اطفاء حریق از جمله بالگرد و تجهیزات با توجه به سخت‌گذر بودن مناطق مهمترین مشکلات در حین خاموش کردن آتش در این مناطق است.

بر اساس اعلام نظر کارشناسان حوزه منابع طبیعی و محیط‌زیست، بیش از 90 درصد آتش‌سوزی‌های رخ داده در این مناطق، ناشی از عوامل انسانی عمدی و سهوی است که برخی افراد سودجو با ایجاد آتش‌سوزی عمدی قصد تغییر کاربری و زمین‌خواری جنگل یا مراتع را دارند و یا برخی مواقع به دلیل بی‌احتیاطی گردشگران، چوپانان و یا کشاورزان در هنگام برداشت محصول و آتش‌زدن کاه و کلش و سرایت آن به مراتع و اراضی ملی آتش‌سوزی سهوی رخ می‌دهد.

امسال بیش از 2 هزار هکتار از عرصه‌های طبیعی کردستان طعمه آتش شد

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان گفت: امسال 149 فقره آتش‌سوزی در عرصه‌های طبیعی استان رخ داد که بر اثر آن 2 هزار و 521 هکتار جنگل و مرتع درگیر حریق شد.

سعدی نقشبندی اظهار داشت: امسال به دلیل شرایط آب و هوایی شاهد شروع زودهنگام آتش‌سوزی در عرصه های مرتعی و جنگلی استان بودیم طوریکه اولین آتش سوزی در پنجم اردیبهشت رخ داد این در حالی است که سال گذشته صروع آتش سوزی‌ها از 9 خرداد بود.

وی افزود: از آتش سوزی‌های سال جاری 103 فقره در سطح یک هزار و 980هکتار عرصه جنگلی، 38 فقره در سطح 413 هکتار مرتع، هفت فقره شامل128 هکتار در اراضی جنگلی و یک فقره به مساحت 0.35 هکتار در جنگل‌های دست کاشت بوده است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان گفت: کاهش بارندگی و خشک بودن خاک، تغییرات اقلیمی و افزایش نامتعارف دما و کاهش بارندگی که 41 درصد در 2 ماه نخست امسال نسبت به سال قبل کاهش داشت، از جمله عواملی است که در شروع زودهنگام آتش سوزی‌ها نقش داشته است.

نقشبندی به برنامه های اداره کل منابع طبیعی استان برای مقابله با آتش سوزی‌ها اشاره کرد و گفت: تیم بندی گروه‌های اطفای حریق در 10 شهرستان انجام و کارکنان ادارات منابع طبیعی نیز به امکانات لازم، مجهز شده‌اند.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان به همکاری مطلوب انجمن‌های مردم نهاد و همیاران طبیعت در مناطق جنگلی برای اطفای حریق اشاره کرد و گفت: جلب همکاری دهیاران، فرهنگسازی با استفاده از چهره‌های فرهنگی و تاثیرگذار استان و برگزاری دوره‌های ترویجی و آموزشی از جمله برنامه‌های اداره کل منابع طبیعی در این راستا بود.

نقشبندی اضافه کرد: اجرای طرح‌های منابع طبیعی علاوه بر کارکردهای زیست محیطی، برای منابع آبی استان هم مهم است و در صورت خدشه به این عرصه‌ها باید منتظر صدمه‌های شدید به منابع آبی هم باشیم.

انتاهی پیام /
تراژدی غمبار آتش‌سوزی‌های مداوم در دو هزار هکتار از عرصه‌های طبیعی / آتش ریه‌های زاگرس را می‌سوزاند! 2
تراژدی غمبار آتش‌سوزی‌های مداوم در دو هزار هکتار از عرصه‌های طبیعی / آتش ریه‌های زاگرس را می‌سوزاند! 3
تراژدی غمبار آتش‌سوزی‌های مداوم در دو هزار هکتار از عرصه‌های طبیعی / آتش ریه‌های زاگرس را می‌سوزاند! 4