ترکمنستان دارای غنیترین ذخایر نمک و کلر جهان
به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، «الله بردی الیاسوف» دکترای علوم فنی و کارشناس آسیای مرکزی در مصاحبه با رسانههای روس اظهار داشت: ترکمنستان دارای ذخایر بزرگ نمک است که به طور فعال در تولیدات صنعتی نقش دارد و از اهمیت راهبردی برخوردار است.
الیاسوف گفت: ترکمنستان سرشار از ذخایر نمکهای معدنی است که از میان آنها میتوان به کلریدها و سولفاتها اشاره کرد.
به گفته این تحلیلگر، بازار داخلی به طور کامل با محصولات مرتبط با این عنصر تامین میشوند. ذخایر اصلی نمک در میادین «گاوردک» و «کارلیوک» و در تالاب خلیج «قره بوگاز گل» واقع در دریای خزر در غرب کشور قرار دارد.
وی ادامه داد: «قره بو گازگل» با مساحت 18 هزار متر مربع بزرگترین معدن نمک جهان است. بیش از 10 نوع محصول صنعتی مانند سولفات سدیم، بیشوفیت، اپسومیت، نمک خوراکی، برم، لیتیوم از ذخایر آن تولید میشود.
الیاسوف تاکید کرد که ظرفیتهایی بهره برداری از معادن هنوز کشف و استفاده نشده است.
وی افزود: مواد اولیه معدنی موجود در خلیج قره بوگازگل در 25 صنعت در چارچوب ساختار جهانی استفاده میشود. این شامل تولید فناوری فضایی، ساخت هواپیما و اتومبیل و ساخت صابون است.
این کارشناس با اشاره به استفاده نمک به مقدار زیاد در صنایع شیمیایی گفت: این بخش از اقتصاد ملی در ترکمنستان نقش استراتژیک در چارچوب گذار اقتصاد به مسیر توسعه منابعی دارد که جایگزین خوبی برای صادرات غیر نفتی است.
وی تاکید کرد: در همین راستا تولید کلر نیز در صادرات نقش مهمی دارد. همچنین کارخانه «بالکان آباد» و کارخانه تولید ید این مجموعه در تولید محصولات شیمیایی جدید برای مقاصد صنعتی و پزشکی به منظور جایگزینی واردات و توسعه جهت صادرات صنایع شیمیایی ترکمنستان نقش مهمی دارند.
در همین راستا «چاری مراد پورچکوف»، معاون نخست وزیر این کشور در زمینه انرژی و اقتصاد در جلسه دولت این کشور به رئیس جمهور ترکمنستان گفت: برنامه ریزی شده که خطوط فناوری برای تولید سود سوزآور، کلر و محصولات حاوی کلر در کارخانه بالکان آباد راه اندازی شود.
خاطر نشان میشود امروزه بیش از 60 درصد کلر تولید شده در جهان برای تولید ترکیبات کلر آلی - پلی وینیل کلرید، ترکیبات پلاستیکی، لاستیک مصنوعی استفاده میشود. مرحله بعدی در زنجیره ساخت عایق سیم، پروفیل پنجره، مواد بسته بندی، پوشش، قطعات و دستگاهها است.
10 تا 20 درصد برای تولید ترکیبات معدنی و 5 تا 10 درصد صرف سفید کردن سلولز و پارچه و 2 تا 6 درصد برای نیازهای بهداشتی و کلرزنی آب استفاده میشود.
این کارخانه امروزه از طریق ایجاد شرکتهای خصوصی کوچک و متوسط در این صنعت، نقش مهمی در تنوع صنایع شیمیایی در ترکمنستان ایفا میکند.