تشکیل شوراهای اخلاقی برای رفع حواشی سینما
به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، موضوع تعرض و هتک حرمت یکی از سینماگران کشور که به تازگی منجر به حواشی فراوان و در ادامه صدور بیانه جمعی از هنرمندان زن ایران شد، در نهایت واکنش مدیران فرهنگی و سینمایی کشور را در پی داشت.
امروز در اولین جلسه شورای مدیران سازمان سینمایی در سال جدید خزاعی و مدیران این سازمان تصمیماتی را با هدف ایجاد مصونیت برای زنان سینمای کشور ما و پیشگیری از وقوع چنین جرایمی مصوب کردند. رویکرد کلی این برنامهها اقدامات حمایتیِ قضایی، روحی - روانی و خانوادگی است.
اولین و اصلیترین اقدامی که خزاعی انجام داده تشکیل «شورای اخلاق حرفهای سینما» است که به منظور صیانت از حقوق سینماگران و توسعه اخلاق حرفهای در سینمای کشور ایجاد شده است. قرار است که در این کمیته مدیرعامل خانه سینما، معاون نظارت و ارزشیابی، مدیران کل حراست و حقوقی سازمان سینمایی، مشاور اصناف رئیس سازمان، مدیرعامل بنیاد سینمایی فارابی و همچنین دکتر مائده چیت ساز عضو حقوقدان به معرفی مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه و انسیه شاه حسینی نویسنده و کارگردان سینما حضور داشته باشند.
این شورا با توجه به حواشی پیش آمده تصمیم گرفته تا کمیتهای را برای پیگیریهای حقوقی و اخلاقی این موضوع مأمور کند که در آن دو فیلمساز زن، یک روانشناس، یک جامعه شناس و یک حقوقدان نسبت به بررسی مسائل و مشکلات زنان سینماگر در سینما و حواشی پیش آمده به طور عاجل و قاطع اقدام نمایند و نتیجه پیگیریها و بررسیها را به شورا گزارش دهند.
اما تمام این اقدامات در حالی انجام میشود که پیشتر خانه سینما خود دارای شورایی مشابه این بوده است که گویا بخاطر عدم کفایت لازم چنین شورایی در سازمان سینمایی تشکیل شده است. موضوعی که از قضا خزاعی نیز به آن اشاره کرده و گفت: از همکارانم در خانه سینما انتظار دارم با فعال سازی جدیتر شورای صیانت این نهاد صنفی ضمن رسیدگی و بررسی اصولی به مشکلات پیش آمده نسبت به احقاق حقوق سینماگران در زمینههای مختلف قاطعانه ورود کند.
رئیس سازمان سینمایی خاطرنشان ساخت: قطعاً، از جمله دغدغههای جدی همکاران خانه سینما و صنوف اهتمام به منزلت فرهنگی و اجتماعی سینماگران و پیگیری حقوق این عزیزان است در عین حال، انتظار میرود کمیته صیانت خانه سینما که با هدف «حفظ شأن فرهنگی و هنری دست اندرکاران سینما به منظور صیانت از حیثیت حرفهای آنها» ایجاد شده است با از سرگیری فعالیتهایش به اینگونه مشکلات درون صنفی و نیز، به صورت گستردهتر، معضلات مبتلابه خانواده سینِما و صنوف بیش از گذشته با قاطعیت ورود کند. او همچنین از خانه سینما خواسته تا از بانوان سینماگر به دلیل درک عمیقتر و محرمانهتر از این موضوعات استفاده شود.
خزاعی نیز برای همکاری و همراهی سازمان سینمایی با این شورا، یک نماینده از طرف سازمان تحت أمرش به شورای خانه سینما میفرستند.
اقدام دیگری که بهنظر میرسد جای آن در سازمان سینمایی همواره خالی بوده است، همکاری سازمان سینمایی و مرکز وکلا و مشاوران خانواده قوه قضائیه است. سابق بر این سینماگران و هنرمندان باید برای دعاوی حقوقی خود شخصاً بهطور مستقیم با قوه قضائیه ارتباط میگرفتند اما با ظرفیت ایجاد شده سینماگران و آسیب دیدگان میتوانند برای پیگیری و رسیدگی حقوق خود از حمایت و کمک وکلای معاضدتی، مشاوران و کارشناسان مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه استفاده کنند.
بنابراین سازمان سینمایی با تشکیل کمیته و شوراهای مورد اشاره بیشتر به سوی استحکام زیرساختهای مدنی و صنفی حرکت کرده است اما معلوم نیست که افراد حاضر در شورای اخلاقی چگونه و چه کاری قرار است انجام دهند تا از وقوع این حوادث ریشهای جلوگیری شود.
همکاری سازمان سینمایی با قوه قضائیه نیز بیشتر به حل مشکلات بعد از مسائل و مشکلات منجر میشود تا قبل از وقوع جرم، هرچند که این اقدام تا حد قابل توجهی برنامههای حقوقی و قضایی هنرمندان را تسهیل میکند.
بنابراین بهنظر میرسد که جای اقدامی برای جلوگیری از وقوع چنین حوادث تلخ و ناگواری خالی است. البته وجود این شوراها و همکاری با قوه قضائیه تاحدودی میتواند منجر به هراس سؤاستفاده کنندگان شود اما مانع جدی برای مراقبت از قربانیان احتمالی نخواهد بود.
شاید راه حل اصلی این دست از مشکلات، حضور نمایندگانی از سوی حراست سازمان سینمایی در سر صحنه است. رسیدگی، پیگیری و در حقیقت مراقبت آنان از سینماگران میتواند قبلتر از اتفاقات تلخ این چنینی جلوی آن را بگیرد.