سه‌شنبه 22 آبان 1403

تعلیق تحریم ونزوئلا، ثمره مقاومت یا سازش؟

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
تعلیق تحریم ونزوئلا، ثمره مقاومت یا سازش؟

عبدالحمید شهرابی کارشناس آمریکای جنوبی در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، با اشاره به توافق اخیر دولت مادورو و بایدن و تعلیق تحریم‌های نفتی ونزوئلا عنوان کرد: توافق ونزوئلا با آمریکا و تعلیق 6 ماهه تحریم نفتی این کشور، یک پیروزی روشن و دستاورد مقاومت مردم ونزوئلا است. بعضا تحلیل‌هایی گفته می‌شود که این امتیازگیری احتمالی دولت مادورو نتیجه سازش بود اما این تحلیل با واقعیت سازوگار نیست.

وی افزود: تعلیق تحریم ونزوئلا را باید در یک چارچوب گسترده‌تر مشاهده کرد. چند روز پیش رهبران اپوزیسیون ونزوئلا با نمایندگان دولت ونزوئلا ملاقات می‌کنند و به یک توافق 12 بندی می‌رسند که مربوط به انتخابات سال آینده است. طبق مفاد توافق در برگزاری انتخابات نباید از خشونت استفاده کرد و امکان تبلیغ رسانه‌ای برای همه نامزدها وجود دارد. اتفاقا این توافق هم دستاورد دولت مادورو که انتخابات را از فضای تنش‌زای قبلی خارج می‌کند.

شهرابی ادامه داد: البته یک نکته‌ای را هم عرض کنم که نباید اینطور تصور کرد که با یک توافق الان همه مشکلات حداقل برای 6 ماه برطرف شده است، نه اینطور نیست؛ همین الان سر توافق دولت مادورو با اپوزیسیون دعواست. مثلا وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرده که تا نوامبر باید نمایندگان مخالفان مشخص شود ولی دولت ونزوئلا با برخی از چهره‌های اپوزیسیون مثل خانم کورینا ماچادو مخالف است زیرا نقش این فرد در دعوت به تحریم و درگیری نظامی در ونزوئلا آشکار شده است.

* تعلیق تحریم‌های نفتی ونزوئلا ثمره مقاوم‌سازی اقتصاد در دولت مادورو است

کارشناس آمریکای جنوبی گفت: حالا اگر بپذیریم که این مذاکرات و توافق دستاوردی برای ونزوئلا داشته است، قطعا این اتفاق ثمره مقاوم‌سازی اقتصاد ونزوئلاست. از سال 2021 تورم نقطه به نقطه ونزوئلا از 3000 درصد به 200 درصد از پایان 2022 می‌رسد و با اقداماتی نظیر توسعه صنایع تکمیلی، خودکفایی کشاورزی و اصلاح نظام مالیاتی از ابربحران تورمی خارج می‌شود.

وی اشاره کرد: در کنار اصلاح اقتصاد داخلی، ونزوئلا در همکاری‌های بین‌المللی نیز تعاملات خوبی با چین، ایران و روسیه شروع کرد. صنعت نفت ونزوئلا با کمک خدمات فنی و مهندسی ایران احیا شد و تولید و صادرات نفت این کشور افزایش یافت. مجموعه این اقدامات منجر به کم‌اثر شدن تحریم و بهبود معیشت مردم ونزوئلا و از همه مهم‌تر امید به آینده شد. هنوز وضعیت شاخص‌های اقتصادی ونزوئلا به خصوص در حوزه تورم جالب نیست اما مردم به اصلاحات اقتصادی مادورو ایمان پیدا کرده‌اند.

* راهبرد آمریکا برای کودتا در ونزوئلا با اعمال تحریم شکست خورد

شهرابی توضیح داد: الان آقای خوان گوایدو رهبر اپوزیسیون دولت مادورو کجاست؟ وی کاملا به حاشیه رفت و ایده آمریکا برای کودتا در ونزوئلا علیه دولت مادورو شکست خورد و حال بعد از کم‌اثر شدن تحریم، آمریکا به ناچار باید امتیاز بدهد. البته باید دولت مادورو حواسش باشد که فریب نخورد، زیرا تجربه توافق با آمریکا، تجربه مثبتی نیست.

کارشناس آمریکای جنوبی گفت: حال که ونزوئلا با اجرای راهبرد بی‌اثر کردن تحریم توانسته برای مدت 6 ماه تحریم را تعلیق کند، باید از این فضا برای تنفس بیشتر و پیشبرد سریعتر راهبرد قبلی خود استفاده کند. تعلیق تحریم فرصت بزرگی برای دولت مادورو است که با بهبود بیشتر اوضاع اقتصادی کشور، محبوبیت خود بین مردم را افزایش دهد.

* ونزوئلا از تجربه ایران در برجام درس بگیرد

وی تاکید کرد: قطعا آمریکا قصد ندارد که تحریم ونزوئلا را برای همیشه رفع کند. جنگ اقتصادی نیز همانند جنگ نظامی است، دشمن وقتی در جنگ نظامی شکست می‌خورد، عقب‌نشینی می‌کند و به دنبال فرصت دیگری برای حمله است. اما توجه داشته باشید که آمریکا از موضع خرد کردن و رساندن ونزوئلا به فروپاشی حال حاضر به مذاکره و امتیازدهی شده است.

شهرابی گفت: درست است که ونزوئلا با عقب‌نشینی تحریمی آمریکا مواجه شده، اما باید حواسش باشد که مجددا غافلگیر نشود و ضربه بزرگتری از رها کردن راهبرد بی‌اثر کردن تحریم یا تضعیف روابط با چین، ایران و روسیه نخورد، مشابه اتفاقی که در زمان اجرای برجام برای ایران رقم خورد و ضربه بزرگتر از تحریم اول به کشور وارد شد.

* دولت مادورو به دنبال یارگیری از اپوزیسیون

کارشناس آمریکای جنوبی گفت: البته دولت ونزوئلا یک سیاست خردمندانه‌ای نیز در ارتباط با اپوزیسیون تعریف کرده است که با آنها گفت‌وگو می‌کند و قصد دارد از بین آنها نیز جذب نیرو کند و به سمت خود بکشد، در نتیجه این مذاکرات با آمریکا می‌تواند چنین کارکردی برای دولت مادورو نیز داشته باشد و می‌تواند بین جریانات اپوزیسیون شکاف بیندازد و گروه‌های غیربرانداز را جذب کند.

وی اظهار داشت: تجربه ونزوئلا نشان می‌دهد که مذاکره زمانی منجر به امتیازگیری می شود (آن هم با ملاحظات خاص خودش) که شما از گوشه رینگ و آسیب‌پذیری حداکثری از تحریم خارج شوید و دست خودتان را با اصلاحات داخلی و توسعه روابط خارجی با سایر کشورهای ناهمراه با تحریم پُر کنید. با دست خالی نمی‌توان مذاکره کرد و امتیاز گرفت.

در ماه جاری میلادی، طی توافقی بین دولت مادورو و بایدن، آمریکا تحریم نفتی ونزوئلا را به مدت 6 ماه تعلیق کرد، البته تعلیق تحریم‌های نفتی به شرطی انجام می‌شود که دولت فعلی ونزوئلا شرایط را برای برگزاری انتخابات آزاد در این کشور و آزادی زندانیانی سیاسی آمریکایی فراهم کند.

در این بین، اینگونه روایت شده که در نهایت دولت مادورو نیز مسیر تعامل و مذاکره با آمریکا را طی کرده است اما واقعیت نشان می‌دهد که ونزوئلا اقدامات گسترده‌ای برای بی‌اثر کردن تحریم‌ها انجام داده است.

پایان پیام /

شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید

اقتصاد مقاومتی

ونزوئلا

برجام

عبدالحمید شهرابی کارشناس آمریکای جنوبی صادرات نفت تحریم تحریم نفتی بی‌اثر کردن تحریم سید احسان حسینی مذاکره با آمریکا سازش این خبر توسط افراد زیر ویرایش شده است
تعلیق تحریم ونزوئلا، ثمره مقاومت یا سازش؟ 2
تعلیق تحریم ونزوئلا، ثمره مقاومت یا سازش؟ 3
تعلیق تحریم ونزوئلا، ثمره مقاومت یا سازش؟ 4
تعلیق تحریم ونزوئلا، ثمره مقاومت یا سازش؟ 5