دوشنبه 8 بهمن 1403

تغییرات در آمریکا؛ شهروندان عراقی چه می‌گویند؟

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
تغییرات در آمریکا؛ شهروندان عراقی چه می‌گویند؟

بغداد - ایرنا - خبرنگار ایرنا در بغداد امروز دوشنبه در مصاحبه با شماری از شهروندان عراقی، نظر آنها را درباره تغییرات در کاخ سفید و تاثیر آن بر شرایط کشورشان جویا شد، در جایی که امید با بدبینی نسبت به این تغییرات در هم تندیده است.

شهروندان عراقی در این گفت وگو هر یک از زاویه خاص خود به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و تاثیر آن بر کشورشان بویژه در سایه تداوم حضور اشغالگرانه آمریکا پرداختند.

برخی از آنها از دغدغه های خود از به قدرت رسیدن «جو بایدن» نامزد حزب دموکرات در آمریکا و برخی دیگر از ادامه وضع کنونی عراق گفتند و تغییر آن را در گرو تغییر رویکرد آمریکا در تعامل با عراق نظیر سایر کشورهای جهان و تغییر ماهیت سفارت آمریکا در بغداد دانستند.

«ابو صادق الساعدی» شهروند عراقی به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به اینکه بایدن در گذشته تئورسین تجزیه عراق بوده است، شاید شرایط عراق در آینده سخت تر شود و از همین رو، مردم عراق نسبت به آمدن او به قدرت نگران هستند.

خانم «ایمان زربطاوی» دیگر شهروند عراقی است که معتقد است: شرایط برای عراق تغییری نخواهد کرد و اوضاع به همین ترتیب ادامه پیدا می کند.

وی می گوید: مشکل اساسی عراق در نوع تعامل آمریکا با کشور است و اگر آمریکا می خواهد با عراق به عنوان یک کشور مستقل تعامل کند، باید در وهله اول با عراق مانند کشورهای دیگر رفتار کند و سفارتخانه آمریکا در بغداد، یک پایگاه نظامی نباشد که در آن کارهای جاسوسی انجام می شود بلکه یک سفارتخانه عادی باشد.

برخی دیگر از شهروندان عراقی نیز از توانمندی های های داخلی وضعیت کنونی عراق و لزوم قوی شدن درونی این کشور برای برخورد از موضع قدرت با آمریکا حرف می زنند و میراث هر دو حزب دموکرات و جمهوری خواه را برای عراق در طول سالهای طولانی چیزی جز ویرانی و مصیبت نمی دانند.

«ابوزینه» از جمله این شهروندان عراقی است که در گفت وگو با خبرنگار ایرنا به ضعف عراق اشاره می کند و می گوید: مشکل عراق با آمریکا، مشکل طرف ضعیف تر در مقابل طرف قویتر تر است و چون عراق موضع ضعیفی دارد، بنابراین تغییر هر رئیس جمهوری چندان بر تحولات عراق اثر نمی گذارد و وضعیت به همین ترتیب ادامه پیدا می کند.

اما «سامان طه» دیگر شهروند عراقی با اینکه از ضعف عراق صحبت می کند، اما خواهان قوی شدن آن است و تاکید می کند: عراق باید وضعیت خودش را با توجه به تحولاتی که در جهان و همچنین در آمریکا وجود دارد، سرو سامان دهد چون با شرایط موجود و ضعفی که عراق دارد، نمی تواند در برابر آمریکا سیاست های خودش را اعمال کند. بنابراین عراق نیاز دارد که از لحاظ داخلی تقویت شود و به نوعی تحرکات آمریکا و سیاست های آمریکا را در عراق محدود کند.

وی معتقد است که در دوره بایدن با توجه به شرایطی که ایجاد شده، این وضعیت بیشتر فراهم خواهد شد.

«یاسر جاسم محمد» از شهروندانی است که امیدوار است، آمریکا در دوره جدید فقط از نگاه سیاسی و امنیتی با کشورش برخورد نکند و به جای آن نگاهی اقتصادی را نسبت به عراق در پیش بگیرد که شاید در این مرحله حداقل از رنج اقتصادی عراق کاسته شود.

دکتر «نسمه الدلیمی» دیگر شهروند عراقی است که در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به تغییرات ایجاد شده در آمریکا معتقد است که شاید با توجه به اینکه رئیس جمهور جدید نسبت به قبلی آرام تر است، شرایط عراق رو به آرامش بیشتری برود و عراق کمتر شاهد بحران باشد.

«ضرغام عاده» از شهروندان عراقی نسبت به تحولات جدید به نوعی با دیده خوشبینی نگاه می کند و می گوید: با توجه به شکل گیری دولت جدید و با توجه به اینکه دولت فعلی در عراق هم به نوعی نزدیک به آمریکا است، امیدوارم که شرایط بهتری طی شود و آرامش بیشتری در عراق فراهم شود.

این شهروند عراقی ابراز امیدواری می کند که دموکراتها همانطور که در دوره اوباما نیروهای نظامی آمریکا را از عراق خارج کردند، در دوره بایدن نیز نیروهای آمریکایی را سریعتر از عراق بیرون ببرند و تعامل بغداد و واشنگتن بر اساس تعامل دو کشور مستقل باشد.

اما «حمید عمر» دیگر شهروند عراقی است که نظری کاملا متفاوت دارد و نسبت به آینده به رغم انتخابات آمریکا و روی کار آمدن یک چهره دموکرات بدبین است و می گوید: چه دموکراتها و چه جمهوری خواهان، آنها هیچ وقت با عراق رابطه متوازنی نداشته اند و عراق در سایه هر دو حزب که در طول سالها در آمریکا حاکم بوده اند، همیشه آسیب دیده است. عراق در سایه حاکمان کاخ سفید یا در تحریم بوده یا در معرض جنگ. الان هم حضور نظامی آمریکا در عراق خودش عاملی برای تضعیف کشور محسوب می شود.

«حیدر رسول» نیز دیگر شهروند عراقی معتقد است: انتخابات آمریکا در سیاست های این کشور بر عراق تاثیر ندارد و نیروهای آمریکایی همچنان باقی می مانند چون این حضور از برنامه های بلند مدت آمریکا به شمار می رود.

اما «یاسر تقی» از جمله جوانان عراقی است که در گفت وگو با خبرنگار ایرنا بر لزوم اخراج نیروهای آمریکایی از کشورش با فشار داخلی به عنوان اولین گام در مسیر بازیابی قدرت عراق و دل نبستن به تغییرات در کاخ سفید تاکید می کند و می گوید: در وهله اول باید اشغالگران از عراق خارج شوند و عراق خود را از درون توانمند کند زیرا تصور تغییر سیاست آمریکا در عراق با تغییر رئیس جمهور درست نیست. ما باید خودمان شرایط را به آمریکا تحمیل کنیم تا سیاست خود را در قبال عراق تغییر دهند.

جو بایدن با کسب 290 رای الکترال در برابر تنها 214 رای دونالد ترامپ، به عنوان چهل و ششمین رئیس جمهوری آمریکا انتخاب شد و خانم «کامالا هریس» نیز به عنوان اولین زن، به عنوان معاون رئیس جمهوری این کشور برگزیده شد. این نامزد حزب دمکرات در سومین دور نامزدی خود در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، در انتخاباتی نفس‌گیر ابتدا با هم‌حزبی‌های خود به رقابت برخاست و سرانجام در ماه اوت به عنوان نامزد رسمی این حزب برای رقابت با ترامپ رئیس جمهوری چهل و پنجم و نامزد حزب جمهوریخواه برگزیده شد.

این انتخابات همانند سایر نقاط جهان از سوی عراقی ها با حساسیت دنبال می شود و با توجه به چینش قومی و مذهبی در این کشور، هرکدام از شهروندان عراقی، از زاویه نگاه خود به موضوع انتخابات در آمریکا توجه داشته است، برخی ها نگران از آینده و برخی امیدوار، با اینحال دستکم 3 نسل از عراقی ها تجربه 17 ساله دخالت های واشنگتن را در کشورشان، از زمان اشغال در 2003 میلادی تاکنون تجربه کرده اند؛ هم در دولت های دمکرات و هم جمهوری خواه و این آخری تندرو ترین نیروهای سیاسی آمریکا با رهبری دونالد ترامپ که چیزی جز مرگ، ویرانی و عقب ماندگی به همراه نداشته است.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*