تفسیر سن مادری یه عامل مستقیم دارد یک غیر مستقیم
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، رسول قبادی دانشآموخته جمعیتشناسی دانشگاه علامه طباطبایی در یادداشتی نوشت: عامل مستقیم رو ما میتونیم از روی نگرانیها یا موانعی که خود مردم اعلام کردند ببینیم. یکی از اون مانعها این است که از آینده فرزندان نگران هستند. چرا؟ ناپایداری وضع اقتصادی کشور میتونه این نگرانی رو رقم بزنه. این شوکهای تورمی بعضی وقتها اعمال میشه. حیث شوکهای اقتصادی....
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، رسول قبادی دانشآموخته جمعیتشناسی دانشگاه علامه طباطبایی در یادداشتی نوشت: عامل مستقیم رو ما میتونیم از روی نگرانیها یا موانعی که خود مردم اعلام کردند ببینیم. یکی از اون مانعها این است که از آینده فرزندان نگران هستند.
چرا؟ ناپایداری وضع اقتصادی کشور میتونه این نگرانی رو رقم بزنه. این شوکهای تورمی بعضی وقتها اعمال میشه. حیث شوکهای اقتصادی. پایداری رو در وضعیت اقتصادی برای مردم نمایان نمیکنه.
یک عامل تعویق فرزندآوری رو بنظرم شوک و ناپایداری اقتصادی هست.
یک عامل غیر مستقیم، سمت ازدواج است. چون فاصله میانگین چهار پنج ساله داریم، بره بالاتر سن مادری هم میره بالاتر این در حالیه که مردم میخوان زودتر ازدواج کنند. سن مطلوب تو ذهن مردم پایینتر از چیزیه که در عمل رخ میده.
این پیامدی که اتفاق میوفته، یک بازه مناسبی برای فرزندآوری تعریف شده از لحاظ جسمی، هر چقدر این عقب بیوفته، با توجه به فاصله گذاری بین فرزندها چهار پیج سال میانگین داره، سن مناسب فرزندآوری از مادران گرفته میشه و فرزندآوری تو سنین پر ریسکتر اتفاق میوفته و حتی ممکنه منصرف کنه افراد رو از فرزند آوری.
پس یعنی هم نیازمند مراقبتهای ویژه بیشتری و هم آموزشهای بیشتری هست.
یا اینکه بتونن اون سن فرزندآوری رو اون روتکلهای نانوشته فاصله گذاری رو اصلاح بکنند. یعنی اون استانداردی که گفته میشه بین دو تا سه سال هست، از چهار و نیم پیج سال برگرده به همین سه سال.
این فاصله گذاری و افزایش سن مادری اون اتباط بین نسلی رو کاهش میده. یعنی یکی از نگرانیها برای فرزند آوری سخت بودن تربیت فرزند هست این فاصله بین فرزند و مادر و پدر این ارتباط سختتر میشه. این تربیت انگار با مشکل موجه میشه. باز این هم نیازمند یکسری آموزشها متناسب با تربیت فرزند برای زوجین هست که باید انجام بشه.
اون راه حلی که داده میشه ما اولا بتونیم یک اطمینان خاطر یعنی اون وضع پایدار رو از نظر اقتصادی و سیاسی برای مردم جا بیوفته و یشینه. یعنی یک آیندهای پایداری برای اقتصاد خودم در نظر دارم. هم این پایداری هم یک مدل حرکت کردن به سمت توزیع عادلانه امکانات رفاهی، آموزشی، اقتصادی که بین مردم داده میشه. مثل اینکه من اطمینان داشته باشم فرزندم در یک مدرسه مطمئن رشد پیدا میکنهو این اختلاف فاحشی که هست بین مدارس دولتی و اینها.
یا ممسائل اقتصادی و اینها. یک گام میشه اطمینان خاطر دادن توی پایداری اقتصاد سیاسی و اوضاع اجتماعی. یک مورد هم کاهش سن ازدواج میانگین سن مطلوب برای دختران و پسران ما دو سال هم از چیزی که در واقعیت بوده پایینتر هست. یعنی دختران و پسران زودتر میخوان ازدواج بکنند، اما به دلیل یکسری موانع نمیتونند. اون موانع تو یکسری موارد شبیه با همین موانع فرزند دار شدن مثل تعادل اقتصادی سیاسی که عرض کردم. یکسری هم موانع دیگر هست. میتونیم به اون عدم توازن بین تحصیلات و ازدواج، رسم و رسوم، سربازی پسران که ازدواج پسران رو عقب میندازه و در مقابل ازدواج زوجه مقابل اونها هم عقب میوفته. یعنی این دو تا گزینه در دستور کار باید قرار بگیرند. توسط دولت و مجلس و اجرایی شدن یکسری قانون که، خلع قانونی نداریم چه با نقصهایی که داره و نداره وضع شده. به سمت اجرایی شدن بره. چه قانون بودجه که وام ازدواج توی اون گذاشته میشه چه قانون جوانی جمعیت که به سمت اجرایی شدن برن.